Thursday, April 16, 2009

Teringin Ker.. Kepingin??

Dialog antara sorg bini yg tgh buncit dgn suaminya di satu ptg isnin lps blk keje..

Afne : "Bang.. ayg tingin mkn soto la"
Eddy : "Sini mana ada yang. Nnti mlm la klu ada abg tapaukan"

Ntahnya.. bkn tak tau area rmh tu takde org meniaga soto. yg ada cuma 2-3 kedai mkn panas2 (goreng) ngan kedai burger. abih tu dh tingin dh buat cane.. nk msk sendiri kena tunggu hujung mggu la carik bahan2 huhu..

Jadinya, mlm tu eddy keluar bawak balik 2 bungkus soto.. 1 utk afne, 1 utk eddy. Sedap weehhh.. pedas terangkat. tp pelik skit sbb kuah sup dia agak gelap dgn cili api di blend plus ada limau seketol. sah2 ni bkn soto ori sbb tadop sambal kicap, kacang goreng, kentang goreng ngan suhun goreng hehe.. (waaa.. tetiba tingin soto yg mak msk huhu..) tp dh tingin punya psl dgn bau wangi sup yg panas2 lg gitu.. jgn ckp byk le trs ngap sdh. haha siannya eddy, sampai ke risda ampang gi tapau tu..

Soto Risda Ampang (suka2 je bg nama hehe)

Konon2 beli 2 bungkus sbb eddy nk mkn 1 tp dh kenyang plak gi mnm2 ngan kwn dia. last2 masuk peti ais, esoknya bawak gi opis ngap ngan kwn2 hehe..

Lama dh nk mkn chicken wing buat sendiri.. tp sampai ke sdh tak gi carik cayenne papper jdnya buat resepi suka suki diri sendiri. ntah knp sejak ngandung ni suka bebeno mkn benda2 mcm ni. oven tu agaknya dh naik muak asik kena sumbat roasted chicken, beef steak ngan lamb steak. haha.. maklum ler saya ni takde alat2 grill bagai jd oven le jd mangsa pembakaran saya sekeluarga. sng je kekawan resepi suka suki tu cuma kali ni tak gunakan Sos Barbeku Traditional Knorr sbb tak baper gemor ngan rasa msm2 dia. ari rabu lps singgah psr mlm beli kepak ayam mentah je.


Chicken Wing Suka Suki

Bahan2:
10 ketol kepak ayam
*1-2 inci halia
*4 biji bawang putih
*1 sudu mkn ketumbar
*1 sudu kecil jintan manis
*2 sudu kecil lada hitam
1 sudu mkn mixed herbs
2 sudu kecil garam halus
4-5 sudu mkn madu
2-3 sudu mkn sos cili
beberapa biji kentang - potong suka suki
beberapa btg carrot - potong suka suki

Cara2:
tumbuk lumat bahan2 bertanda *.
kemudian gaul 'mesra' semua bahan bersama.
perapkan ayam td seberapa lama anda suka (afne perap 1 hari 1 mlm dlm peti ais).
setkan suhu oven pd 200 & api atas bwh selama 45-50 mnt. jgn lupa panaskan oven sblm digunakan.
sila jenguk2 kepak ayam slps 25 mnt pertama & terbalikkn atas bwh.


sblm dibakar

slps dibakar


hias.. jgn tak hias hehe. saja kasik jamu mata bior nmpk cantik. cicah sos cili ngan mayonis. nyumm... nyum...


Chicken Wing Suka Suki


takmo bgtau mkn baper ketol sbb mlm tu bgn mkn lg sampai terbang haha..


2 comments :

Liana said...

Afne...sedap ler chiken wing tu...Tengah2 tak sihat cam nie...semuanya menawan kat hati....

Afne said...

kimm cuba la buat.. nk lg sng campak2 je ngan herbs pastu perap then bakar. buat sendiri lg puas hati. klu beli seketol dh brp rm kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...