Wednesday, July 15, 2009

Kelahiran Hana Humaira

baru sekejapan td afne merajinkan jari klik ke fp.. rindu dh lama tak menjengah ke sana. bila perut dh sarat ni tingat blk detik2 melahirkan hana humaira. saja tepek entry yg png gila ni utk renungan diri sendiri..

alhamdulillah.. setelah 9 bln menanti penuh debaran, akhirnya lahir baby kitorg yg pertama. igt tak afne pernah bgtau kitorg minat pada 1 nama yg sama?!

Hana Humaira (Rezeki tanpa kepayahan/yang berpipi merah)
Memang ada anak-anak yang rezekinya sentiasa cerah. Selalunya anak yang begini orang kata nasibnya untung dan baik. Ada-ada sahaja yang menyebabkan rezekinya sentiasa ada dan berpanjangan. Anak yang begini hidupnya selalu dipenuhi dengan keriangan dan kekayaan taken from Pa&Ma website.


tarikh : 23/09/2007
hari : ahad
masa kelahiran : 11.55 pm
berat masa lahir : 2.44 kg

ni citer kelahiran Hana Humaira..

22/09/2007- sabtu (37 weeks+) around 6 pm tgh prepare msk sup cendawan utk menu buka puasa terasa contraction.. sakit sgt tp sekali je. tp masa tu tak pikir apa cos edd lmbt lg & dh selalu kena brixton hicks sejak kandungan masuk 7 bln. mlm tu kul 10 pm pun kena sekali lg. tgh mlm tido pun sampai terjaga tahan sakit mcm tersentap. yg peliknya.. tarik sekali je pastu ok.

23/09/2007 - ahad lps sahur sama2 ngan hubby, lepak2 tgk tv sementara tunggu masuk solat waktu subuh. lps solat tido blk sampai lajak ke pukul 10.00-10.30 am.. maklum le hari minggu bangun je rasa tak selesa so check kat toilet tgk2 ada tanda coklat lendir kat undies.. bulat terus mata yg msh mamai2 cam rasa panik jap terus bgtau hubby. pastu call mak.. mak soh gi je check kat hospital.. klu takde pape kang blk ke rmh semula. call kak ros (kwn opis tgh dlm pantang).. dia kata tu slh satu tanda, cpt gi hospital. kak ros siap tanya.. ko puasa ke? jgn lupa minum, dh batal dh.. pelik gak tak rasa sakit langsung. lps siap2 mandi semua br bertolak ke HKL dlm jam 11.30 am gitu la. kereta dh gerak br teringat nk buka puasa.. minum seteguk air sampai je sana kena daftar dulu.. tgk ramai nya kat kaunter daftar nk masuk wad.. musim bersalin kot hehe. tgh tunggu giliran tu ada kecoh2 rupanya ada pompuan dh bersalin kat umah katanya tak sempat ke hospital, tali pusat baby pun blm potong. masa tu afne dh rasa seram sejuk satu badan

masuk wad lbh kurg jam 1 pm kot.. tu pun lps seluk br 1cm je. terus psg CTG kat perut.. kuat & lajunya degup jantung baby.. lama gak tuh dlm 1 jam. dpt call dr mak tanya ok ke tak.. siap kata nk dtg kl naik bas.. ishhh toksah le mak.. ok je nih lg pun tak rasa sakit pape.. sbnrnya takmo kasi mak ssh hati tp dlm hati ni hanya Allah yg tahu perasaan afne

dlm kul 3.30 pm hubby blk umah nk solat zuhur.. tak terpikir pun kat hospital ada bilik utk solat lg pun umah dekat ngan HKL so pape hal afne leh call terus. awal2 eddy dh pesan.. "ayg, bykkan baca ayat kursi & 3 kul, insyaallah semua selamat" sementara tunggu hubby dtg terasa contraction 45 mnt sekali. lps solat asar br hubby dtg balik bawak hospital bag (dh siap2 dlm kereta), surah yasin, mineral water, roti, selipar utk afne. eddy setia tunggu sampai masuk waktu buka puasa.. sian dia cuma minum air kotak milo ngan roti je. habis je mkn, mak call bgtau dh sampai sg. besi.. tp tak tau jln ke HKL so eddy jemput kat sana. mmg tak sangka mak btl2 dtg.. sayang sgt mak & abah sementara tunggu diorg sampai, afne mandi dulu sbb badan rasa letih dan berpeluh tahan contraction yg dtg setengah jam sekali. lg pun pernah terbaca mandi blh memudahkan proses bersalin. tgh borak2 ngan mak & abah around 9 pm tu guard dtg soh diorg keluar sbb waktu melawat dh abis. dh boring plak sesorang, afne jln ke hulu ke hilir tawaf wad cukup2.. setiap jam nurse dtg check tgk kita ok ke tak. dlm jam 10.30 pm tu contraction dtg 5 mnt sekali.. rasanya cam dh takmo tahan lg cpt2 bgtau nurse. doktor seluk.. dh 3-4cm so kena pindah ke bilik pemerhatian.. baru baring dlm 10 mnt terasa perut memulas2.. mengerang gak la tahan sakit. cpt2 tepon eddy soh dtg.. nurse seluk dh 8cm!! dh masuk labour room tgh tahan2 sakit pun siap leh borak2 lg ngan hubby & bidan. sempat tepon mak & abah minta ampun salah silap & minta doakan moga dipermudahkan segala urusan. lps cucuk kat montot, bidan sambungkan urine bag & pecahkan air ketuban br betul2 sakit... Allahuakbar bidan tak bg teran smpai betul2 ready.. teran pertama, nmpk dh kepala baby.. teran kedua, bidan gunting skit supaya baby mudah keluar smpai paras bahu.. final teran (3rd) terus baby keluar.. jam 11.55 pm. Allahdulillah, baby perempuan yg sihat & cukup sifat lps bidan lap2 baby terus bg afne peluk kat dada, hilang segala sakit pedih melahirkan sebaik je tatap baby. hubby pun azan & qamatkan. masa tu airmata syukur mengalir.. smpai teresak2 afne menangis lps baby dihantar keluar, eddy pun keluar utk proses jahit plak. pas kena bius br proses menjahit dijalankan.

dh siap semua afne ditolak keluar & nurse bg baby utk disusukan.. kecilnya anak ibu.. mulut, hidung, tgn, kaki, segalanya nmpk sgt comel tak lama pastu afne naik ambulan utk ke wad P9. ntah knp bila turun dr ambulan nk duduk atas kerusi roda terasa mcm ada benda nk terkeluar dr faraj.. sgt sakit! nurse check.. katanya bengkak so afne mkn 2 biji pain killer tp lgsg tak dpt cover rasa sakit tu. lps eddy blk, afne ngan baby dibawa semula ke labour room. sakitnya Ya Allah, afne tak blh baring atau duduk.. apa yg afne blh buat ialah separa baring mengiring dgn siku kanan ampu badan. call mak sambil menangis2 menahan sakit. masa tu around 3 am. disebabkan OT (operation theater) penuh so afne kena tunggu giliran. just imagine afne terpaksa menahan sakit (sgt2 sakit) smpai jam 7 am sepanjang masa tu jugak la mulut terkumat kamit baca ayat kursi & 3 kul dgn mata terpejam keletihan & kesakitan.

jam 7.30 am, afne dibius separuh badan.. jahitan mlm td dibuka semula.. sedut darah yg menyebabkan bengkak 1.5L then jahit semula.. abis semua dlm 8.50 am, afne masuk semula labour room utk pemantauan. cuma husband yg blh masuk.. mak & abah tunggu baby kat wad. mak kata baby lgsg tak menangis mcm baby2 lain.. baiknya anak ibu mcm tau2 ibu sakit. afne tak blh minum/makan.. cuma minum utk time mkn ubat saja. lps jam 5 pm br masuk wad dpt pegang, peluk, cium & susukan baby. sian sepanjang hari minum susu lembu yea sayang nk buat mcmn.. ibu sakit. sepanjang mlm afne tak tido.. asyik pandang & pegang baby. mana taknya selama ni menyorok dlm perut.. ni dh depan mata. syahdu tgk baby sekecil tu dlm dakapan huhu.. sesuai dgn namanya, Hana Humaira dpt mcm2 hadiah..kebetulan nk raya pun ye kot, dpt angpau dr Pusat Zakat, hamper dr Johnson & Johnson, hamper dr Media Corp, makcik afne & kwn2 opis hubby yg dtg melawat murah rezeki anak ibu

the next day discharge, itu pun dh lps asar.. nurse kata kalau afne dh blh buang air kecil sendiri tanpa bantuan urine bag br leh keluar. dh settle semua urusan kat kaunter blk umah sewa dulu amik uri. lps solat maghrib terus siap2 blk kg. mak pun dh siap2 pakaikan bengkung yg lilit memanjang cam zaman dulu2

klu nk citer detail mmg takkan habis tak sedar taip pun dh pnjg sgt. apa yg blh afne bgtau kat sini bangga sgt jd ibu kpd Hana Humaira


p/s 1 : lain sesangat tgk muka hana masa lahir. merah2 gelap gitu lasting sampai few months.. sedara mara dtg melawat semua ckp hana ikut kulit ayah. pastu beransur2 cerah sampaikn pernah sekali nenek sedara hana tegur "ehh.. bkn ke dulu anak ko lahir gelap?" hahaha... agak2 hana nakal sgt tak tertegur karang soh je dia baca blk entry ni biar dia tau mcmn sakit & nikmatnya melahirkn zuriat ke dunia.

p/s 2 : mmm... ternanti2 kelahiran adik baby. i'm at 33 weeks now. tak sabar tp sgt berdebar2!! moga Allah permudahkan segalanya, amin...



2 comments :

Nana said...

amboi flashback nampak..tingat juga time bersalin kan damia.hehe..

Eurapipe (PCM) said...

Salam afne...

Eura add blog afne ni kat blog eura yer...

http://ummyimran.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...