Sunday, July 12, 2009

Sharing Is Caring : Checklist Hospital Bag

entry kali ni nk citer psl checklist utk hospital bag yg afne prepare & dh pun diletak dlm kereta. nk tgk ke hoslital bag tu?? kali ni afne just sediakan dlm bigger bag so sumbat je brg2 adik baby & afne sekaligus. so takde la eddy nk bawak sampai 2 bags mcm dulu hehe.. mmm korg jgn gelak ehh tgk beg munge2 jiwang saya tu. jgn main2, bag ni import dr penang atas ehsan kak aj yg sgt baik hati tu. tgk je dia posting gambo bag ni dlm pcm trs afne order sampai 3 kt dia hahahah. regenya mmg tak masuk akal k.. ada ke patut bag beso ala2 beg blk kg tu cuma RM4.++ seketol!! mmg puas hati beb dgn saiz & rege mati akal tu hehe..


apa yg afne isi dlm hospital bag tu?? meh tgk list ni..



-->
No
Item (baby)
Bil
1
Tuala & tuala muka
sehelai
2
Mini toiletries & wet tissue
1 set
3
Pakaian bayi untuk dipakai semasa pulang ke rmh
sepasang
4
Barut, mitten, booties & topi
sepasang
5
Selimut / kain bedung
sehelai
6
Diapers
8-10 kpg
No
Item (mother)
Bil
1.
Kad merah & IC

2.
Handphone & camera (optional)

3.
Air mineral/kotak/biskut/roti

4.
Tuala
1 helai
5.
Toiletries & tissue
1 set
6.
Selipar toilet
sepasang
7.
Maternity pad & disposal panties
8-10 kpg
8.
Nursing bra & nursing pad
sepasang
9.
Sweater & stokin
sepasang
10.
Pakaian untuk dipakai semasa pulang ke rumah
sepasang

rasanya cuma kad merah ngan kamera je yg blm dimasukkan lg sbb kad merah msh lg diperlukan utk check-up2 akan dtg so mmg letak dlm handbag je.

kpd kwn2 yg sdh berjaya membasuh segala mala keperluan baby & anda punya (disyorkan bila kandungan 6-7 bln) tp lg awal lg bgs cuma korg kena simpan elok2 better dlm bekas tertutup supaya tak berhabuk. masuk 7 bln ke.. dh blh sediakan hoslital bag mcm saya ni & letak dlm kereta. mana la tau kan.. dh sampai tanda2 bersalin ke trs je bwk sekali ke hospital. slmt mengemas ye puan2..

ni nk selit sekali menu lunch kitorg arini.. simple2 je cuma ikan cencaru goreng belah belakang bersambal, hati ayam goreng, ulam kacang pnjg & terung bulat celur dan sambal belacan. gambo ala2 kabur je.. hbs dh lauk2 tu. mlm ni tak sure lg nk mkn apa.



k, itu je utk kali ni. daaaaaaaaaaaaaa


8 comments :

Liana said...

Afne... Kimm pun berkenan ler bag tu! kak AJ..... saya nak juga! Boleh tak? hehehe

Nieza Ishak said...

huhuhu .. tak lama lagik Afne,

terasa-rasa cam nak mengandung lagi jerkk ..

shiemz said...

gudluck la afne.. take care... push sepenuh hati yek bila smp time.. heheh

Afne said...

kimm - lama dh afne beli bag tu klu tak silap last year atau awal thn ni sbb ada bg ofismate 1 bag tu sblm dia bersalin january lps.

nieza - jom nieza.. sama2 meramaikan umat.

shiem - thanx. aku cam terlupa cane nk push hehe

mama_umar said...

baGus2, blh refresh balik ape nk bwk,klu 1st time aritu dah mcm nk bercamping kt spital,ekeke,tq afne,take care k

Afne said...

zet, igt kenangan lama kan?! masa tu eddy cuma sempat berbuka dgn roti seketol & air kotak milo sbb nk menenemankan aku.

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

bagus2 ... bleh check dgn checlkist kita laks .. nanti 7-8 bln bleh standby dlm kete ;-)

Afne said...

diana, karang hang adjust le apa yg perlu +/-. rasanya klu bersalin kt private diapers ngan maternity pads tu diorg provide kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...