Wednesday, February 10, 2010

Pelbagai Cara Memasak Bubur Nasi Bayi

Sesetengah ibu selesa memberikan bayi mereka bijirin segera yang dibeli di kedai-kedai. Namun ramai juga yang rasa lebih yakin memberikan bayi mereka bubur nasi yang dimasak sendiri. Memasak bubur nasi bayi tidak rumit, cuma ianya agak leceh. Ianya boleh dipermudahkan, jika anda kreatif mencuba cara baru...

Cara 1

  1. Masak nasi seperti biasa.
  2. Ambil nasi mengikut kadar yang bayi makan. 
  3. Kisarkan nasi dan beberapa sudu susu menggunakan alat pengisar.
  4. Cairkan dengan menambahkan susu lagi jika perlu. 
  5. Tambahkan kepekatan dengan mengurangkan jumlah susu apabila anak sudah semakin selesa makan bubur yang lebih pekat.

Cara 2

  1. Basuh beras mengikut kuantiti bayi makan (atau lebih).
  2. Goreng beras tanpa minyak dengan api kecil sehingga beras keperang-perangan.
  3. Setelah beras sejuk, kisarkan sehingga menjadi serbuk dengan alat pengisar kering. 
  4. Simpan dalam bekas kedap udara.
  5. Jika anda ingin memasaknya, ambil mengikut kuantiti bayi makan.
  6. Bancuhkan dengan air dan kacau sehingga rata.
  7. Jerangkan di atas api kecil sehingga bubur mendidih beberapa minit.
  8. Campurkan susu jika ingin bubur nasi bersusu.

Cara 3

  1. Masak nasi seperti biasa.
  2. Apabila nasi hampir kering, cedukkan sedikit nasi (amaun bubur yang bayi makan) dan masukkan ke dalam mangkuk yang tahan panas.
  3. Masukkan air mendidih ke dalam nasi dalam mangkuk tadi.
  4. Letakkan mangkuk tadi di atas nasi sebelum anda menutup periuk nasi dengan penutupnya.
  5. Biarkan sehingga nasi masak dan bubur nasi bayi lembut.
  6. Ini untuk bayi yang besar sedikit.
(Petua Shiha)


Cara 4

  1. Beras dicampur dengan air dengan nisbah 1 beras : 4 air.
  2. Masak dengan api kecil sehingga beras kembang dan pecah.

Cara 5

  1. Masak menggunakan slow cooker.
petikan dari ratuhati.com


cara yg biasa afne gunakan utk msk bubur hana dulu, ambil segenggam beras (ni pun dpt utk 2-3 kali mkn masa hana 8-9 bln) & rendam sblm masuk tido mlm. bgn pg msk bubur mcm biasa. masa utk memasak bubur dpt dikurangkan sbb beras agak kembang slps direndam terlebih dahulu.

pernah jd insiden gas hbs masa msk bubur (nsb baik masa tu sempat goreng ikan merah).. trs msk guna rice cooker. periuk tak perlu ditutup. cuma perlu jengah, tambah air  (jika perlu) & kacau sekejap2 time by time sampai bubur msk. tekstur bubur lbh lembut sekata.


No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...