Thursday, May 20, 2010

EBM ooo.. EBM

entry ni bkn lah bertujuan utk menunjuk2 tayang tp sbg pemangkin semangat utk diri sendiri k. maklum le.. aritu kan ebm drop kejap lps kena chicken pox (mungkin kesan mkn antiviral atau sbg tanda kehadiran En. P?)

ni ebm smlm (ooopppss terlupa dlm fridge ada ebm 5oz yg dipam slps bgn tido)...

kiri - ebm sessi pagi 5oz
kanan - ebm sessi ptg 10oz

perasan tak ebm dlm botol kanan tu agak kekuningan? afne mkn shaklee dgn air suam lps lunch (tiap2 hari).

yg ni plak.. ok, saya ngaku dh skip sessi pg td kt office sbb ada urusan. sempat pam jam 2 lbh & dpt ni..

hampir 11oz!

yelahhh.. mungkin ebm sebanyak ni hanya lah so-so pd sesetengah org yg dh biasa dpt berbelas2 oz per session tp afne cukup bersyukur sbb aritu pernah drop ke 3oz per session huhu..

hari isnin saja cabar diri sendiri (takmo usik frozen yg tinggal bbrp ketul aritu), alhamdulillah.. hari selasa haziq dpt mnm totally chilled/fresh ebm (20oz - 5 botol) kt taska & dpt lg top up kt stok frozen 3oz. mmm.. harus ke cabar mencabar dibuat setiap hari? takpe la pelan2 kayuh.. chaiyyokk!!!


18 comments :

Nieza Ishak said...

banyakkkkk nyaaaaaaaaa

nieza punyaaa uwaaaaaaaaaa
menten 7oz/session ... tp still tak cukup kena toup ebm gak ..

aduhh

Rozy said...

perlu cabar mencabar tu afne.. still long wayyy to go..but u can do it..hands down..semangat mak-mak nih len sikit kepowerannya.

Sricahaya said...

wahh..tahniahlaa..susu afne dah kembali..sonok tgk..

Intan Azmira said...

tingin gak nak makan shaklee tp buat masa ni susu alhamdulillah di tahap yg membanggakan

Afne said...

nieza, segannya nieza komen camtu. nieza msh maintan 7oz utk zulaikha. afne yg haziq baru 9bln pn dh kecoh2 huhu..

Afne said...

sri, nk tarik semangat rajin biar mai hehe. tq ;)

Afne said...

rozy, sbnrnya afne pam 4x mmg tak cukup. nk wat cane ekk.. lps isyak tidokan anak2 dgn ibunya sekali terlajak. ishhh geram dgn diri sendiri!

Afne said...

intan, pulun le byk2 time masyuk ni. afne jeles tgk stok syura tu tau.

shaklee bkn je utk breastfeeding je tp byk lg set2 utk kesihatan.

izzahazfar said...

fuh....tak sabar nak dapat hasil mcm ni lagi nanti..heheheh...

tahniah kak!

Afne said...

zah, sbr yea. saat itu pasti tiba, insyaallah. doakan akak yea.

~ana~ said...

afne, tahniah..anda hebat..:)

go go go...

xtau la camna nak rajin kan diri nak pump 4x sehari mcm afne..hu3x..

tp alhamdulillah la...susu masih lagi di tahap yg memuaskan..

ibu addin dan nasa said...

Afne, jika ada rezeki nanti belilah cal mg Shaklee. Boleh rasakan perbezaannya. Susu lancar dan badan tidak ada keletihan. Bagi ibu yang dah di datangi period, amik ni konsisten sebelum period mmg tiada masalah gangguan penghasilan susu.InsyaAllah.

Afne said...

ana, pulun le pam sementara msh byk ni. kita tak tau akan dtg camne.

walaupun ebm msh mencukupi utk bekalan harian tp tetiba rasa gelanah tgk frozen yg menyusut.

Afne said...

kak n, tq cadangkan afne amik cal. mmg nk cuba kemudian nnti, insyaallah.

Normaliza said...

wah..bestnyer tgk susu tu. teringin nak camtu. harap2 next baby nanti boleh la dapat byk camtu..

tahniah yek :)

Afne said...

normaliza, mmg best bila tgk susu masyuukkk kan? gembira + puas hati bercampo baur.

insyaallah, setiap org blh susukan anak.

shah-ira said...

apa petua kasi susu senang keluar ye... ira susu byk tapi segan nau nak keluar la... huhuhu

Afne said...

ira, cuba urut2 breast sblm pam. kerapkan direct feed. terutamanya waktu mlm sbb kadang kita ngan baby lajak tido. kerapkn mengepam.

mcm mula2 nk sesuaikan diri dgn pam pn mcm tu kan? susu ada tp ssh nk keluar. apa yg afne buat selain urut2 tu afne tuam breast dgn botol susu yg diisi air pns. golekkan2 kt breast.

yg penting minda kena tenang & fikir positif ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...