Wednesday, May 19, 2010

HAZIQ @ 9 MONTHS

adakah masa yg berlalu begitu pantas atau afne tak sedar yg diri semakin meningkat dewasa (takmo ngaku tua hahahaaaa). serasa baru smlm update dev haziq masa 8 mos.
  • msh fully breastfeed. ada 3 bln lg utk capai target setahun (harap blh cecah 2 thn). chaiiyyookk!!!
  • semakin aktif ke sana ke mari. 
  • semakin lasak. org tgh baring pn dia lanyak mcm pnjt gunung. kakak hana selalu jd mangsa hahahaaaaaa
  • msh belajar meniti berpaut kt mana2.. berdiri, meniti 2-3 tapak, turun ddk. ulang berkali2 mcm tak kenal erti penat.
  • badan nmpk susut skit mungkin sbb dh aktif & asyik berpeluh je.
  • suka kejar kakak hana.. dh le kakak awak tu suka berlari sana sini. kesian haziq ketinggalan kt blkg.
  • msh lg dgn 2 btg gigi dpn bhgian bwh. tak nmpk lg tunggul gigi yg baru.
  • dh pandai mengamuk tunjuk emosi marah/tak suka. plg pantang org pegang muka siap tepis2/tolak2 tak bg kita sentuh.
setelah 1 thn 6 bln & genap haziq berusia 9 bln hari ni, bendera jepun dtg menjajah. yup, afne tau dgn lawatan En. P akan mengganggu produktiviti susu tp afne fikir +ve je.. saya dh kembali subur! Insyaallah ada rezeki  susu utk haziq.

td sempat google jumpa blog sifu yatie. blh baca di Breastfeeding vs Menstruation/Ovulation. bila ditelek2 mmg mcm kena je dgn situasi afne
  1. Kekerapan bayi itu menyusu. yea, haziq menyusu sdh tak sekerap dulu (2 jam sekali).
  2. Kekerapan bottle-feeding berbanding breast-feeding. afne bekerja so haziq bottle feed di rmh x-babysitter & taska (skrg). tambahan lg, masa afne kena chicken pox 2-3 mggu lps haziq terpaksa bottle feed selama seminggu (syukurlah ada stok frozen & haziq msh tetap dpt khasiat susu ibu).
  3. Adakah bayi menggunakan pacifiers. oooohhh tidak!!! saya exclusive (6 bln pertama) & fully breastfeed haziq.
  4. Jangka masa bayi tido yang lebih lama pada waktu malam. yea, haziq hanya bgn sekali dua sbb lena tidur (melainkan waktu kurg sht).
  5. Pengenalan kepada makanan pejal dan sebagainya. afne selalu baca/dgr bila baby dh start mkn solid food so baby akan kurg menyusu. tidak bg haziq sewaktu di taska (msh bekalkan 5 botol susu yg mana  4oz setiap botol & 2 bekas bubur nasi berserta lauk pauk). tp mungkin juga sbb perut dh kenyang mkn bubur so waktu mlm haziq tido lbh lena sekaligus kurg bgn utk night feed.

"Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan...AMIN..."


6 comments :

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

tak cool..takde gambar haziq...hohoho

aler, dik ipan pun selalu buli kakak...mentang la saiz badan dia lagi beso dari kakak...sian kakak tau

Afne said...

sesekali tak bergambar apa salahnya hehe

jap2 lg haziq pandai jln mesti lg ligat dr kak hana. takleh imagine sbb kakak hana pn mmg tersangat aktif hohohohooo

~ana~ said...

afne, en p dah dtg ye...xpe la..yg penting susu masyuk lg..:)

thanks for the info erk..

Afne said...

en. P dh melawat hehe
sharing is caring.

nzh1979 said...

sama le bila arissa kurang nyusu direct susu pon cam malu2 je..tapi alhamdullillah so far masih cukop.. ada rasa nyut2 tak tau la tu tande2 incik p nmau muncul ke hape..huhu

Afne said...

zam, mcm afne klu haziq direct feed mmg takde prob lg lancar susu mencurah. nak2 time tu tadah pam sblh mmg sng dpt let down riflex. nyut2 tu bkn menas susu byk/bengkak ke zam?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...