Tuesday, September 28, 2010

ANAK2 SAYA.. PERMATA HATI SAYA

ntah knp, lps baca blog izan psl entry ini, rasa sayu tgk keakraban 2HNI trs teringat kt double H & terpanggil utk buat entry ni.. 

sapa yg tak syg anak kan? segala sakit penat jerih selama mengandung & melahirkan semacam hilang ntah ke mana bila pertama kali tatap anak yg baru dilahirkan. siyes wehhh korg.. tak perasan airmata mengalir laju siap nangis teresak2 masa 1st ime peluk hana & haziq lps diorg lahir dulu... ni based on my experiences la, tak tau la klu korg tak rasa mcm tu. perasaan masa tu tak tau la nk kabo camne. tak tercapai dek akal afne ni nk gunakan perkataan yg sesuai utk luahkan.

bila anak2 dh bsr skit, masing2 dgn perangai & keletah memasing yg kadang blh buat ibu sengih sorg2, senyum sorg2, nangis sorg2, geram sorg2 tetiba mcm nk tukar jd kingkong kaler ijo pn ada..... tp pernah tak korg terfikir brg sesaat pn nk tgn ke, nk jentik ke, nk pukul ke klu korg dh mrh sgt2 ni??? gila apa bdk2 kecik mcm tu nk dijadikan kwn gaduh. tak baik ajar anak guna tgn (korg paham kan?!).. bdk2 zmn skrg bkn mcm zmn kita dulu2.. godak parit kena rotan, main hujan kena rotan, masuk kebun org kena rotan. bdk zmn skrg ni kita tak blh asyik kata JANGAN nnti dia tak nak explore, kita tak blh takut2kn nnti jd penakut.. klu TAK BLH kena bg sekali sebab2nya & bkn alasan. ini apa yg kami suami isteri praktikkan.

tak igt sgt masa tu hana nk masuk 2 thn kot, afne bising sbb hana sbk kambur blk baju2 yg tgh dilipat. eddy kata jgn biasa gunakan JANGAN. biar dia explore & ajar dia kumpul baju sendiri. result? hana ketepikn baju2 dia & cuba lipat mcm ibu buat walaupun senget benget hehe..

mcm tu jugak dgn toys.. biar dia kambur sepah sana sini tp kitorg pesan suruh kemas semula masukkan dlm bakul lps main. result? sampai skrg dia tau & igt rule tu. well done hana!

menakutkan anak2 (pasal hantu ke.. gelap ke) adalah 1 kepantangan besar bg eddy. jgn le ada org cuba takut2kn anak2 dia. tau apa dia akan ckp? takut dgn Allah je! no wonder la hana berani cari/amik brg walaupun dlm bilik yg gelap.

mcm afne bila minta tlg hana buat sesuatu, kasi dia rewards. tak payah beli brg mahal2 ke apa, kita ucap terima kasih, peluk & cium sekali. bdk tu pn happy & rasa dihargai. apa.. igt org dewasa je ke ada perasaan?

pertama kali hana & haziq diketemukan

 sentiasa nk dkt dgn adik

baring pn nk sama2 dgn adik dlm babycot

tak percaya? tido pn sama2 dlm babycot

mana ada adik, kt situ ada kakak

mnm susu pn nk gentel tgn adik

amik gmbr mesti nk peluk adik

tgk tgn hana gentel adik (sbb tgh mnm susu)

haziq yg bambam (masa ni)

kakak & adik

mesti nk peluk adik

dh blh main sama2

kakak syg ajikkk


 main tepuk amai2

 geng finky

 sungguh2 peluk adik

 apesal serius je kakak?

 gmbr masa nk beraya aritu

ishhhh.. apesal plak ni? rasa tambah2 sayu bila tgk blk gmbr2 bdk ber2 ni. kejap je masa berlalu.. anak2 pn makin membesar. moga Allah kurniakan kesabaran yg tinggi utk ibu menjaga & mendidik korg. mcm tak percaya dh ada sepasang anak tp inilah hakikatnya.


“hana & haziq, kalian permata hati ibu & penguat semangat ibu. Tak ada bezanya kasih sayang ibu antara kamu berdua. Moga Allah sentiasa memelihara kalian dlm kesejahteraan.”


12 comments :

eLYies said...

bestkan tgk anak2 bermain sama-sama..kekdang gaduh sama2..hahahah..tp mereka menghiburkan hati seorang ibu..walaupun penat camner pun..kita HAPPY tengok keleteh mereka kan afne

☆iz-AnN a.k.a cOmOt☆ said...

adehh...tacing plak aku baca entry ni..tapi siyes la, kekadang aku memang tak sabar...pernah gak aku tangankan mereka...kesabaran aku makin hari makin menipis...
nampaknya mereka akrab...tapi bila beso mereka berdua ni teman bercakaran....hangin la si ibu satu badan..uhuiksss

Sricahaya said...

kejap je dorang dah besarkan afne..
bdk sekarang ni kena cam tu laa.. tak leh nak kata JGN..cuma kita sebagai ibu bapa kena perhatikan apa yg dorang bt..

Afne said...

btl elyies, bila diorg main dgn aman seronok kita tgk. 1 hari nnti kita akan rindu dgn keletah anak2 masa kecik.

Afne said...

zan, aku yg touching sbnrnya lps baca entry ko. nak2 tgk hanan suap irfan.

Afne said...

ye sri, cpt btl masa berlalu. sri pn praktikkan mcm tu ye.

Normaliza said...

wah..mesranye adik dgn kakak. suka tgk.. :)

Tapi mmg betul la, sakit bersalin macam hilang terus masa 1st time tgk anak. kepuasan & kegembiraan yang tak dapat nak di gambarkan

lia said...

x rasa pon 2H baru lahir.... tetiba jer da besar diorg kan... sbb aku sbagai pembaca setia blog ko pon x terasa, tetiba haziq da besar...

Afne said...

normaliza, ada time2 juga time mesra & bercakar hehe

Afne said...

lia, aku rasa anak2 aku mcm baby je tp memasing dh membesar dgn bijak. syukur Ya Allah atas kurniaanMu.

ibudhani said...

bestnye kakak n adik.... loving gitew.... suke sy tgk picca2 dorang br2...comel sungguh.....

Afne said...

ibudhani, dlm apa jua keadaan.. anak2 tetap jd penawar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...