Sunday, October 10, 2010

SOTONG GORENG TEPUNG

mlm jumaat aritu teringin mkn sotong goreng tepung sbnrnya sbb dh beli sotong tp takde idea nk msk apa selain sambal sotong hehe. klu mkn kt luar mmg selalu order sotong goreng tepung utk hana ratah2 tp ibu dia mmg tak pernah try buat lg..

cari punya cari resepi kt internet mmg jumpa mcm2 la.. ada bubuh telur, ada bubuh kari, ada bubuh perasa.. mcm2 ada! tp afne cari resepi plg simple & sng nk buat hahaaa.. dh jumpa trs salin atas kertas then tutup lappy. lupa amik resepi kt mana! kpd tuan punya resepi klu terbaca blog ni (perasan mcm glamer org baca blog ko hahahaaa), mnta maaf la tak minta izin nk tepek resepi kt sini..

SOTONG GORENG TEPUNG


bahan2;
6 ekor sotong dipotong gegelang (dibasuh bersih & toskan airnya)
3-4 sudu mkn tepung jagung
3-4 sudu mkn tepung beras
1/2 sudu teh garam garam
1/2 sudu teh serbuk kunyit
sedikit air
tepung gandum
minyak utk menggoreng


cara2;
gaul mesra sotong + tepung jagung + tepung gandum + garam + kunyit.
masukkan air agak2 tepung melekat pd sotong.
golek2kn sotong (buat satu persatu dgn pantas) atas tepung gandum & goreng hingga kekuningan.
sedap mkn panas2 ;)


time nk goreng sotong ni time tu lah haziq meragam. tgn kiri dukung haziq, tgn kanan sbk masukkan sotong dlm kuali hahahaaa. dpt 1 pinggan (mungkin sbb sotong tu bsr kot). hana mkn 1 mangkuk sambil tgk tv. sedap agaknya ratah rangup2. lauk lain yg sempat dimasak cuma sup sayur campur & ikan pekasam goreng potong bwg+cili api.


14 comments :

win@momyShaneQeisha said...

wow sedap sotong goreng tu,sungguh enak dimakan panas2 kan

Afne said...

serious mmg sedap sbb rangup. mmg lyn ratah gitu je :)

kak mieja said...

sedapnyaaaaaa:)

Afne said...

jom mkn sotong goreng tepung hehe..

~ana~ said...

afne, ana biasa pakai tepung tempura je..heh3x...

Afne said...

ana, tepung tempura tu nnti byk myk tak? afne mmg tak pernah beli. beli nugget ayam tempura marina je..

Nana said...

SEDAPNYE..AKU XPENAH TRY WAT
UDANG TEPUNG PENAH LA TRY MASAK

Afne said...

nana, aku ni ha br sekali try buat sedangkn mmg fav hana.

safuan said...

salam perkenalan..
masa grg sotong tu, tak meletup2 ke sotong tu, relax je dukung anak..ada petua tak?

Afne said...

salam perkenalan safuan. takde plak meletup. mungkin sbb dh toskan air sotong sblm goreng ;)

Sricahaya said...

waa..sedapnya...
selalu gak masak smbil dukung anak..hehehe

Afne said...

sri, sbnrnya pd afne mmg tak elok dukung anak sambil msk. yelah, for our safety jugak kan. selalunya afne biar je tp masa tu dia dh nangis to the max sampai nk serak suara. kesian plak.. tu yg angkat dia tu.

~ana~ said...

afne, xde plak bnyk minyak..ana rs biasa je...try la...

Afne said...

ana, nnti afne beli tepung tempura tu & cuba. btw, tq!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...