Friday, March 25, 2011

GIGIT MENGGIGIT

ptg smlm masa jemput anak2, pembantu taska bgtau pipi haziq kena gigit..

sorry, ni je gmbr plg clear sbb haziq takmo ddk diam

haahhhh... membulat lebam mcm bekas bekam! ishhhh tak blh jd ni, sekali dua tu blh la terima tp klu dh berkali2 & mangsanya bkn haziq sorg ada lg 2-3 bdk lain yg kena. haziq plak jns yg tak reti gigit org (pembantu taska pn ckp mcm tu & afne sendiri mmg tak pernah nmpk haziq gigit hana sblm ni).

nmpk mcm normal habit suka mengigit (due to teething & jns toddler suka berebut brg) tp kesian la mangsa2 yg kena gigit ni. sakit tahu tak?! ni mesti style kt rmh anak dia suka mengigit bila memberontak tak dpt sesuatu benda yg dia nak.

dulu2 hana pernah gigit haziq. ada sekali tu masa haziq msh baby tetiba melalak sekuat hati.. kembung perut? tidak. lapar nk nenen? tidak. bukak baju seluar semua tgk2 ada bekas gigitan kt lutut haziq. sejak tu seboleh mungkin perhati tiap kali hana dkt dgn haziq & remind dia berkali2 TAK BOLEH GIGIT ADIK! alhamdulillah, so far takde dh adegan gigit menggigit ni.

anak2 korg camne? pernah jd mangsa si penggigit?

p/s : haziq pernah gigit tet ibu time nenen. itu pn jarang2 sgt :)


12 comments :

eLYies said...

hish..sape yg geget tu?? ade budak yg geget ke??? hish..report je kat mak ayah dia..ape lah!!

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

alahai .. habis pipi gebu kena gigit.. kena komplen ler kt taska tue ... abis bdk2 lain pun kena

Afne said...

yies, ada bdk nama adam baya2 haziq juga. biasa la kan bdk umur 1-2 thn suka gigit org (tp haziq tak pernah plak). afne mls nk kecoh2 direct kt mak bapak dia. dh le maknya suka buat muka garang klu terserempak. anak2nya mengganas kt taska.

Afne said...

tu la diana. tak sempat lg nk jumpa kak liza (owner taska). hari ni EL jaga bdk2 ni demam.

:|: TinTa Kibod :|: said...

takleh nk kata gk..nma pn budak2..dorang rebut2 mainan...bersaing sesama sendiri...pd aku biasa la budak2..tegur mestilah tegur...sejauh mana budak2 faham..fahamilah mereka budak2...kene guna psikologi bkn marah dorang balik...

ank aku pn mgsa gigit...dan dia menggigit gak..ada masa2 tertentu je..lama2 pastu tade dh lah..dorg kan cpt belajar sesuatu yg lain...

puan nina said...

biasa ke kak gigit2 nih..?huhu..seriau nengok..harap2 hana dan haziq cepat sembuh demam

Afne said...

ayue, sbb tu aku kata nk mrh bdknya pn bkn diorg tau apa. mengigit ni umpama tunjuk perasaan diorg bila diorg tak puas hati. hana pn ada juga gigit masa dia setahun dua dulu. tp aku harap la mak bdk tu guna psikologi utk ajar anak dia jgn gigit bdk lain. dh kerap sgt kesian la kt bdk yg kena.

Afne said...

nina, nk kata biasa hari2 tu tak la. tp kerap juga. bkn la haziq je yg selalu kena. sbb time kita amik bdk2 ni terserempak juga juga dgn mak2 yg lain so dgr la kan sapa suka gigit sapa. harap2 pasni bdk tu dh buang tabiat suka mengigit ni.

++eden|essey++ said...

mcm teruk gak si haziq kene gigit....msti haziq jerit giler2....bahaya la kn kalo xder sape pantau kt taska tuh...sian haziq

Mama Darwisya a.k.a Fiza Qadida said...

cian haziq...bahaya jugak kan mcm ni...itupon dah nmpak teruk lebamnye...huhu..harap2x lepas ni takde berlaku perkara sebegini lagi...patotnye babysitter kena amik perhatian kat budak2x yg suke mnggigit ni....halang mereka dri berbuat mcm tu...hmm

Afne said...

ja, kat taska mcm ni la klu dh campur ramai bdk. mcm2 peel yg diorg bawak. mmg selalu pesan kt pembantu taska tp jd lg perkara mcm ni.

Afne said...

fiza, mesti bdk yg gigit tu mmg gigit sekuat hati. takkan afne nk gi jumpa mak bapak dia. tp dh kerap sgt dh even bkn haziq yg selalu kena.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...