ok la, bg tak menghampakan kekawan yg bertanya psl sambal kicap yg nmpk mcm sedap dlm entry ini, meh kita share resepi. sblm tu nk bgtau yg sbnrnya ada mcm2 versi cara membuat sambal kicap ye... ada yg potong2 cili curah kicap, ada yg letak belacan, ada yg tambah air limau & mcm2 lg.
ini yg afne belajar dr mak afne k. ooohhh gegambo cilok dr pakcik gugel. maaf le tak credit link tuan sbnr. blm ada nk buat sambal kicap lg so takde la nk amik gmbr sendiri. anggaran utk buat pinggan/piring kecil.
bahan2:
cili padi - 9-10 biji
bawang putih - mak pesan 1 ulas yg kecil pn dh cukup
gula - lbh kurg sudu teh 1 sudu teh
kicap - any brand fav korg la, afne guna cap kipas udang
lesung batu - gadget penting ni!
tumbuk cili padi, bawang putih & gula.
curah kicap.
siap!
haaaaaaaaaaaa sng je kan? sambal kicap ni la jd fav eddy (selain sambal hijau). klu dpt yg mak buat fuuhhhhhh dia punya sedap mcm ada extra bahan yg dirahsiakan kihkihkih! tp nk bgtau skit, tgn yg digunakan utk menumbuk bahan tu mungkin akan pijar sbb terkena percikan dr cili. alahhhh... thn la skit kata nk mkn sedap! knp gunakan lesung batu? mmm.. rasa dia lg piau dr blend kot?!
sambal kicap ni sdp dimakan dgn mcm2 jns mknn cthnya keledek goreng, cekodok/jemput-jemput, keladi goreng, tempe goreng, tauhu goreng & sbg sambal utk sup ayam/daging, soto, mee sup, mihun sup bla.. bla.. bla..
bila mkn2 kt kedai kawasan kl ni jarang nk jumpa sambal kicap jns blend/tumbuk.. selalu jns yg potong cili tu. klu ada pn biasanya owner kedai tu asal dr johor. tak caya? cuba korg tanya hehe..
18 comments :
sambal yg camni lg sedap dan kow..hehe
tq afne
bleh cuba ni..mmg susah nk cr sambal gini
bleh mkn ngan goreng pisang or cucur bilis ke kan
idup sambal kicap!! idup!! akunye versi lak xgune bwg putih,gune bwh merah or kecik,mane2pon aku sental je
eh..same laa resepi ko ngan akunye..heheh..da 1 kampung n sesame jawe..heheh..btul2..kat cni susahkan nak dpt sambal kicap..menci!!!..heheh..;P
perghh...
klu aku kan...kicap tu guna kicap masin cap kipas udang gak...
gula buh lebih..
so rasanya...
PEDAS, MANIS & MANIS!!
*entry baru Kurang atau TERlebih manis
*disini CoMeL²
setuju!sebab tu nama blog saya sambalkicap...my favourite dulu sampai sekarang..i likee this entry!
iduraz, terbaik!!!
syana, cicah ngan apa pn sedap! cuba ko cicah ngan jambu air. mantop!
zet, asalkan rupanya hitam si sambal kicap mesti sedap punya la hehe
dot, ko ni pn. ntah mak kita blaja dr org yg sama tak hehe
ayu, skrg kempen kurgkan gula daaa. tu pun aku letak skit je :)
ladysirna, tu la memula pelik knp nama blog awak sambalkicap hehe
salam Afne...kat rumah Kak Noor kalau masak sup ayam tak sah kalau takde sambal kicap ni..lagi pedas lg umphh..
pot..aku ade tag ko..free2 join laa..tarikh tutup ahad nei..;)
afne,
ya ya..sambal kicap mmg mengancam sedap..tapi sekarang saya sudah jatuh cinta dgn sambal kicap buatan suami..tambah belacan, tambah kerisik, perah asam limau, bawang..resepi org kedah...
salam kak noor, tq sudi singgah sini. mmg ramai peminat sambal kicap ni kan?!
dot, tq taq aku tp kan ntah nyempat nk join ke tak. ddk lama skit dpn lappy dh kena kacau ngan bdk ber2 ni. diorg selalunya nk tgk website fav diorg.
rara, mcm2 kan versi sambal kicap. tp klu utk mkn cicah dgn buah afne suka letak belacan skit. fuuuhh meleleh hehe
Post a Comment