Friday, June 17, 2011

PHILIPS AVENT BREASTPUMP VALVE - SAPA BLH TLG DPTKAN UTK SAYA?

pernah tak korg (read as bf mom) alami situasi ni.. tgh assemble parts breastpump tetiba korg sedar something is missing. even bersaiz kecil tp sgt penting utk breastpump tersebut beroperasi. pernah tak? pernah tak??!!! kdg2 tu kelam kabut nk cpt mengepam tgk2 benda tu mcm takde tp sbnrnya ada (sbb warnanya seakan sama dgn drying rack).

sblm tu mmg ada dgr haziq tolak2 kerusi (biasanya dia panjat atas kerusi tgk apa ada atas meja/lemari dapo). igtkan haziq capai ke, campak ke, jatuh bwh lemari ke.. tp kali ni mmg hilang for real! uwaaaaaaaaaaaaaaaa mmg dh nangis pn cari tak jumpa2. tu je la one & only yg afne ada huhu.. tu pun sparepart masa beli avent isis out & about masa preggy hana 7 bln dulu (back to 2007).


nk tak nak masa tu kena express susu bdn guna teknik marmet (memerah menggunakan tgn).

as pengguna breastpump avent, afne sedia maklum sparepart avent hanya dijual di Kinderdijk kt Plaza Damas, Sri Hartamas. mmg takde jual kt shopping mall ke butik baby ke. masa tu automatik teringat ana cos previously dia guna avent breastpump but now dh upgrade to medela swing. trs call ana minta tlg nk pinjam valve dia. punya lah baik hati siap hntr depan pintu rmh tak bg afne turun amik kt rmh dia (mmg terharu sgt2!). 

 cilok gmbr google

sejak tu afne pam susu (rasanya dh masuk 3 mggu kot) dgn ehsan valve kepunyaan ana. sblm tu ana bgtau suction duck bill valve (2nd pic) agak kureng dr valve bunga (1st pic). mmg la pam mcm biasa tp mula2 tu terasa juga kelainannya tp dh berhari2 bahkan berminggu gunakan valve tu rasa ok kot. cuma tak dgr susu yg dipam mencurah laju masuk ke dlm botol tp alhamdulillah, output ebm maintain :)

actually, afne dh cuba survey websites yg jual sparepart avent. jumpa di KasihkuSayangku & fyi pengeluaran valve bunga tu dh dihentikan & digantikan dgn valve duck bill tu. malangnya out of stock!


so mommies/bloggers out there klu blh bg info website lain yg jual sparepart avent sila2 lah komen atau email kan info tersebut di noorafne@tsssb.com. ke ada sesapa berhati mulia yg dkt dgn kinderdijk tu blh tlg belikan (tentulah afne akan byr berserta postage fee). jasa anda amat dihargai. tq in advance :)

kpd ana, tqvm atas pertolongan anda. Allah saja yg dpt membalas jasa ana. even tho ana bg je soh afne guna, InsyaAllah klu ada rezeki afne gantikan yg baru yea.

afne msh ada lg 2 bln to complete 2 years of fully breastfeed haziq. moga Allah permudahkan urusanku, amin.


18 comments :

iduraz said...

sonoknye bfeed haziq sampai 2 tahun..

Afne said...

insyaallah, harap2 sampa umur haziq 2 thn :D

watyz said...

x ble nk tlg sbb x pakai yg tu n x bff pon anak2 saya sbb dorang xnk sejak masuk keje.. huhuhu..

~ana~ said...

eee afne ni...x payah la...kalau afne nak ganti mmg ana xnak ambik la..

guna je la yg tu..dr terbiar mcm tu, afne guna la...

kinderjik tu mcm jauh sikit la ana rs sbb dia masuk ke dalam...kalau x silap ana, hr tu, ms ana beli yg tu kat kinderjik tu, ada bnyk lg valve bunga tu. tp sbb staff tu kata nnti diaorg dah x guna valve bunga tu, tu yg ana beli duck bill valve tu..

Afne said...

takpe aty, klu ada member2 aty tau bgtau afne yea :)

Afne said...

afne dh agak ana mesti komen hehe..

ana, afne tak janji tp klu afne dpt valve br afne gantikan. sbb mmg ssh nk cari sparepart dia kan.

ana, tqvm. afne terharu tau tak :)

mama_umar_maryam said...

alhamdulillah ade yg tlg,Allah mudahkan ..gud girl la ana,hik3..zt pon pnh tau, zetynye medela tu punye valve,pehh..dahla nipis mcm ape,ilang tu mane la nk dtg angin pus pus pam tu kan..sedey..seb bek kwn kasik pinjam avent IQ uno die..pehhh,besh wooo..hahahaha

Afne said...

syukur sgt kan bila ada org tlg waktu kita tgh memerlukan. ko pn pernah hadapi waktu2 mcm ni ke?

eynasupian said...

hi, sy dr ipoh, valve bunga tu asik problem je ms pam, so sy tanye salesgirl avent kt parkson ipoh & dia tolong belikan/order from kawan & sy beli valve duck bill dgn harge rm10++ kot (ada upah beli sket tp x kisah) & lebih selesa guna valve duck yg x tercabut2 ms pam... ;)

Afne said...

hi eyna, tq for dropping ur comment here.

blh minta tlg belikan tak? klu tak kisah la. afne nk 2.

Anonymous said...

salam. cuba tgk laman ni. dia ada jual spare part avent. sy saja google2 jumpa blog awak. baca2, awak tgh cari spare part. harap berjumpa.

http://hui-wearn-kids-store.blogspot.com/search/label/Avent

Anonymous said...

salam..kalau nak cari spare part avent you boleh order dlm web otakibaby.com

mungkin mahal skit drp kinderjik kot..tapi agak murah berbanding web kasihkusayangku...

harap ini membantu

Afne said...

kpd anonymous, tqvm for the info. alhamdulillah, sdh ada insan berhati mulia tlg afne belikan valve bunga & duck valve tu.

tq again.

duRRaNi doM said...

assalam..leh tak nk tau ktne nk dpt spare part duck valve tu? saya ade jumpe kedai ade jual tp mahal yg amat..dlm 30++ bendalah cinonet tu..kalo sudi leh share ngn saya tak ktne nk dpt spare part ni dan murah.. email saya sitidurrani.mohddom@gmail.com tqia...

Nik Alesya said...

assalam..saya ada jual brg2 spareparts avent dgn harga yg berpatutan. sesapa nak order boleh ke blog saya atau fb sy.tq

http://www.facebook.com/profile.php?id=100003784353750

http://gorgeous-mum.blogspot.com/2012/04/philips-avent-spare-parts-accessories.html

JomPilihPilih said...

Salam kawan-kawan semua,

Jika ingin mencari sparepart Avent silalah ke fb kami:

http://www.facebook.com/JomPilihPilih

Kami menawarkan harga berpatutan untuk semua sparepart Avent.

Thanks yerr..!

Anonymous said...

as salam..terjmp blog sis ni.tabik la kt ibu yg blh full bf...blh share x ape rahsianya?sedih rasa klu jd ibu yg x dpt full bf anak..

Afne said...

as salam sis.

takde rahsia. yg penting niat, bf on demand, kerap mengepam (klu bekerja/x bersama baby) & jauhi stress. sebarang milk booster sekadar membantu.

x semestinya x dpt full bf anak tu bermakna kita gagal. gali ilmu melalui pembacaan, bertanya dgn yg lbh arif (kumpulan sokongan susu ibu) & bergaul dgn mereka2 yg sama2 dlm penyusuan susu ibu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...