Friday, October 28, 2011

Zaman skrg ni apa yg korg blh dpt dgn RM50??

korg perasaan tak nilai duit dh makin mengecil. harga brg dh semakin naik. ok, ini bkn kelas ekonomi. yg tukang draft entry ni cuma igt supply vs demand ke.. demand vs supply? sama je lah tu.

masa afne sekolah rendah dulu, ada seorg guru bernama cikgu tukimin pernah bgtau kitorg (anak2 murid) "zaman dulu blh dpt kuih nagasari sebesar tempe (kan dulu2 tempe dlm bungkusan daun tu besau2 lbh separuh tapak tgn) yg cuma berharga RM0.25" katanya lg dgn duit singgit blh masuk panggung wayang. RM20 dh blh dpt sebuah basikal. tp zaman dulu brg ssh nk dpt tak mcm lambakan brg2 yg pelbagai jenama & rege mcm hari ni. yg cikgu tukimin cerita tu pun masa zaman dia muda remajo kot2 lps zaman penjajahan jepun.

manusia zaman skrg keinginan meluap2 yg kadangkala melampaui keperluan. cthnya si dia ni. masuk g*ar*ian trs RM50 lesap sekelip mato! tu pun terjenguk2 tgk ada diskaun ke tak. klu ada, blh pilih. klu takde, blh blah! hahahaaaa

balance lg RM9.75 tu utk belanja mkn esok hari lah


dpt 3 brg kecik2 cenonet ni je? blh je bersihkan mekap dgn baby oil tp hari tu tertinggal kt kg so alang2 beli make up remover trs. hok blkg tu blusher brush, tu pn rembat sbb murah & comel mcm lipstick. kesian blusher brush sedia ada udah rupa kain penari hawai (hah tipu!). tu yg dpn belah kanan tu korg tau apa makna tulisan jopon tu? ntah i pn tak tau tp no worries lah sbb blkgnya ada tulisan mat saleh hehe. itu pelembab bibir cap hada labo. baca kt internet dpt review bagus2 belaka. maklum le bibir ni alah dgn aircond cpt kering & mengelupas. 1st time apply rasa waaahhhhh mcm bibir anjelik joling! ringan mcm tak tenyeh pape pn kt bibir. 

berbalik kpd tajuk entry di atas, tak kisah la apa benda yg kita blh dpt/beli tp sbg pengguna kita mestilah bijak berbelanja. jgn membeli ikut nafsu, igt2 simpanan utk masa depan. afne pn bkn la kaki gila jenama, cap psr mlm pn i sebat. kdg2 brg yg murah mempunyai kualiti yg sama dgn brg berjenama yg mana harganya jauh lbh mahal. apa pendapat korg?


4 comments :

watyz said...

ye ye je la aku klik back link rupa nye dia jugak.. hehehhe
ala afne.. x yah g gu***di** tu. kat pasar malam pon ble abis rm50... :)

~diAhOntHeblOg~ said...

bleh thn mahai gak kan make up remover..adeh..

Afne said...

aty, saja nk kasi glamer diri sendiri hahahaa. kt psr mlm takde jual make remover. klu ada afne dh rembat hehe

Afne said...

diah, rasanya ini yg termurah (ehh ye ke). tp mmg cr yg saiz mini sng bawa ke mana2. so masa solat sng tanggal mekap (mcm la aku kuat bermekap lalalalalaaa)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...