Tuesday, April 17, 2012

I Love To Bake :)

matik la kena kutuk! hahahahaaaaa

setakat kek pisang.. lenyek2 pisang, ayak tepung, blend telo+myk+gula ko blh la nk ckp love to bake konon miahahahaaaa

seingat afne masa bln puasa thn lps teringin sgt mkn kek pisang yg moist ala2 muffin bkn jns yg lembut mcm span tu. google sana sini jumpa 1 resepi (sorry mmg tak igt dr blog siapa. klu x, tentu afne dh credit link dia). tp afne ubah skt dr resepi asal sbb terlalu berminyak & manis (atas piawaian abg loba2). sejak tu sikit2 kek pisang... sikit2 kek pisang.. kwn2 office selalu jd mangsa tukang mkn ekekekkkkk

mggu lps ada kwn order kek pisang. alang2 dh beli 2 sisir pisang so buat lbh utk kwn2 office & taska haziq. 3 biji kek secara marathon ok! by midnight settled trs tido kepenatan. esoknya trs bawa ke taska & office. tak dan nk snap2 gmbr bagai. ptg jumaat blk je rmh haziq trs lari ke meja mkn cari kek pisang. alahai.. kesiannya, dh hbs lah syg. sbg ibu, walaupun anak takde merengek nak2 jugak & bahan2 pn mmg ada so lps solat maghrib trs ngadap oven. kali ni tak letak choc rice tp hirisan pisang :)


haziq dh tak sbr2 suruh ibu potong kek. dia dh geram je tgk 2 biji kek pisang dpn mata. sbnrnya cuma 1 adunan tp afne bahagi 2 bhgian.




sebiji kitorg mkn. sebiji lg bg kt x-babysitter. teringin juga nk buat kek lain. kekawan, klu korg ada resepi kek yg simple dimple meh le share ngan afne ;)

eddy pernah tanya "knp share resepi dlm blog? blh buat meniaga ni" (sedap la tu tp takmo puji terang2 hehe) afne jwb "takpe lah bang, klu org buat kek ni pastu suami dia ke family dia ke puji sedap, kan ayg dpt pahala juga". bsr pahala akak yg mula2 share resepi ni kan. tp sorry sgt2 x igt dr mana.

the recipe? rasanya dh byk kali tepek kot. nk jugak? wokey.. nahhhh


KEK PISANG
pisang - tgk jns. klu pisang emas letak le 10 biji. afne guna 3-4 biji pisang cavendish (sapa tau ni pisang apa?).  kdg saja letak pisang lbh2 lg sedap lbh rasa pisang ;)
2 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam halus
3 biji telur
1 cwn gula castor - gula pasir halus pn blh. klu pasir kasar gunakan 3/4 cwn.
1 cwn myk msk
1 sudu teh esen vanila - afne sukat pakai penutup botol dia je.

cara2nya;
  1. lenyek2kan pisang. ketepikan.
  2. dlm bekas lain, ayak tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat & garam. ketepikan.
  3. blend telur, gula & myk msk sampai sebati.
  4. satukan semua bahan td termasuk esen vanila & kacau rata.
  5. sapukan butter pd loyang & tuangkan adunan. blh hiaskan dgn choc rice/choc chip/almond flakes/hirisan pisang (ikut kreativiti korg la).
  6. bakar api atas bwh pd suhu 160 selama 40-45 mnt (jgn lupa pnskan oven dlm 10 mnt sblm membakar).


21 comments :

inazamri said...

sangat cantik dan menarik rupa paras kek pisang dihiasi hirisan pisang tu.Pasti rasanye lebih sedap.

maya amir said...

ohmaiii..serious terliur tgk kek tu.. tak penah buat kek pisang..nanti nak trylah:)

lia said...

suka kek pisang.... dan terliur teman tgk kek pisang tu he3

watyz said...

copy??? done!
buat??? x tau bile!!
hahahha

~ana~ said...

pisang cavendish beli kat giant desa petaling kan..hah3x...rindu nya nak g giant tu..hah3x...rindu nya kat rumah desa petaling, ajmal selalu tnya, kenapa dah x duk situ...heh3x...

mintak copy resepi erk..insyaallah cuti nest week boleh la buat..:)

Afne said...

kak ina, kek pisang ni jns yg moist mcm muffin. afne tak brp gemar jns lembut mcm span. kering tekak hehe

menarik la tgk cookies akak :)

Afne said...

hi maya. sng bangat buat kek ni. sila cuba yea. nnti roger2 ehh :)

Afne said...

lia, aduhai makyong klu terlir ni bahaya. cuba la buat sure amsyar suka :)

Afne said...

aty, jgn x buat tau. sng bangat. nk prepare less than 15 mnt. masuk oven tunggu msk je ;)

Afne said...

ana, miss u!

klu dh buat nnti roger2 ehh. pisang tu pisang berangan kot tp jns besar. afne suka buat guna pisang emas lg cantik nmpk ira urat pisang dlm kek ;)

Sherwieyna Muzzawer said...

salam kenal.wah sedapnya kek tu..nak satu boleh..hehee. i dah follow blog ni.follow i balik ye..tq..;D

Masya said...

rajinnya.... siap bagi resepi... ade lagi ak.. hantarlah rumah kami.. nak jugak rasa hihihihihi....

Afne said...

hi sherwieyna. tq follow my blog.

try le buat kek pisang ni :)

Afne said...

masya, mana ada rajin. btw, sng sgt buat kek ni tak pyh pukul telo ke pukul gula ke. semuanya dlm masa sejam je.

mama_umar_maryam said...

mmg spesel kek pisang ko nih,knfem mmg sedaplah dari yg biase2 kt kedai tu!

:|: TinTa Kibod :|: said...

dah buat byk jenis kek..
apesal aku leh termiss buat kek yg guna buahan tempatan ek..
ha ha ha...

harus cuba nih...

:|: TinTa Kibod :|: said...

dah buat byk jenis kek..
apesal aku leh termiss buat kek yg guna buahan tempatan ek..
ha ha ha...

harus cuba nih...

Afne said...

zet, aku mmg tak suka kek gebu mcm span tu. kering je tekak.

Afne said...

ayue, aku tak reti guna buah2an antarabangsa hehe

ieda said...

Tq 4 d recipe...dh try buat..mmg gebus n lembut..tp buat dlm bntuk cupcake..n tabur coklat chip..guna pisang cavendish sbb g psar mlm aritu ada org lelong murah2..byk sgt stok pisang xtau nk watpe

Afne said...

sama2 ieda. mudah & cpt nk sediakan btl x? yg penting hasilnya x mengecewakan. share lah dgn kwn2 yg lain.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...