Wednesday, July 11, 2012

Keguguran & MC

salam. dear all,

terima kasih kpd mereka2 yg mengambil berat status mengenai keguguran afne baru2 ni via fb/call/sms/whatsapp & sbgnya. afne sgt2 hargai keprihatinan korg semua. minta maaf sbb tak semua call/sms/msg+komen fb/whatsapp dpt afne balas. afne tak sentiasa ddk dpn lappy/hp tak sentiasa di tgn. mungkin afne tgh sbk melayan anak2/berehat/tido/perlukan masa sendirian sbb afne msh dlm tempoh berpantang. harap korg jgn berkecil hati. over all, afne tak bersedia utk bercerita a-z dgn semua org. 

harap maklum. sorry & thanks again.

Alhamdulillah, by now afne dh ok. hampir 2 minggu sejak buat D&C (dilation and curettage). setakat hari ni semuanya baik2 belaka. mehh la cerita serba sedikit.. afne tau ramai yg tertunggu2 entry ni kan?! hahahhaha perasan retis ko!

k, sblm ni afne tak pernah bgtau dlm blog/fb psl 3rd pregnancy ni. cadangnya tunggu slps 1st trimester tp mungkin bkn rezeki kami. usia janin 10-11 minggu, tiba2 bleeding mlm selasa tu. esok paginya trs gi check kt Klinik Nur, Batu Pahat. doktor scan bgtau cuma nmpk kantung tp tak nmpk heartbeat. tergamam, seram sejuk, sedih sgt2. trs refer Pantai Hospital & gynae sahkan (thru scan atas & bawah), janin mmg dh takde. Ya Allah, masa tu kan trs teringat anak2 kt rmh. trs igt eddy sbb dia yg beria nak menambah. tiba2 rasa bersalah sgt2 :(

gynae suggest buat D&C secepat mungkin since kandungan dh nk masuk 3 bln & bleeding cuma keluar sikit2. klu tunggu lama2 takut kena jangkitan. set appointment jam 9 pg esoknya, lps gynae masukkan ubat utk lembutkan rahim, tunggu giliran dlm wad utk ubat tu bertindak balas sekurg2nya 1/2-1 jam (sblm afne ada sorg lg patient buat D&C). sedih jugak wehhh.. dgn pakai baju nk masuk labour room plus ddk dlm wad org bersalin, sebelah & depan katil afne tu ada baby huhu. tahan aje lah perasaan even nurse suruh rehat & tido, tp tak blh lena walaupun bdn rasa letih dgn kena puasa lg kan.


lps kena sorong masuk bilik minor operation, check tekanan darah & benda akhir yg afne blh igt masa diorg inject ubat bius dos ke2 then trs blank. sedar2 dh ada dlm wad semula. tgk jam rupanya afne dh tertido lbh kurg 2 jam. nurse bg milo panas+biskut & suruh rehat lg. lbh kurg jam 5 ptg, nurse dtg check tekanan darah, tanya klu ada rasa dizzy/loya & tgk afne dh blh gerak sendiri ke toilet utk buang air so diorg benarkan balik. lps byr bil & amik ubat trs blk rmh.


1 mggu yg pertama afne pantang mcm org bersalin tapi takde param, takde pilis, takde bengkung. afne elakkan angkat/buat kerja berat & elakkan mkn/mnm yg pedas, sejuk & bisa. follow up check up hari khamis minggu lps, gynae scan takde darah beku & ok then tambah mc 1 minggu utk afne rehat.

ini semua pengalaman. mmg tak sangka benda mcm ni berlaku memandangkan pregnancies sblm ni alhamdulillah selamat. sedih mmg sedih tp kita mesti terima qada' & qadar yg ditentukan. sbg manusia biasa, kita cuma mampu merancang tp Allah yg menentukan. afne yakin Allah Maha Adil & mungkin Dia sdh rencanakan sesuatu yg lbh baik di masa akan dtg.

afne minta maaf byk2 pd kwn2 office yg dh plan farewell aritu. sorry sgt2 sbb tak dpt join. InsyaAllah, klu takde aral melintang dlm masa 1-2 minggu ni afne dtg comolot ngan korg ekk. lg pun nk serahkan passcard & brg2 lain yg berkaitan. ntah apa cerita kerja afne kt office tu. harap2 semuanya ok.

cuti (mc) pnjg ni tak berkesempatan nk draft entry, blog dh 2 miggu tak berupdate. nuffnang pn segan2 nk menari huhu.. takpe, nnti ada masa afne update secara marathon cos byk benda nk story.

daaaaaaaaaaaaa


p/s : kak ros, aku harap entry ni dpt hapuskan rindu dendam ko kt aku ekekekkkkkk


20 comments :

mama tisya said...

salam takziah...baik2 rehat ye

Afne said...

tq mama tisya :)

d i b a said...

welcome back akak. :) kumpul semangat byk2.. hehe..take care ^____^

Afne said...

tq sis diba :)

tu lah, tgh cari masa nk update blog.

inazamri said...

banyakkan berehat dan jaga pantang juga

Masya said...

takziah yer afne.. moga awak kuat semangat... mungkin akan ade rezeki yg lbh baik...

mama_umar_maryam said...

rehat k afne wpon aku tau xdela baper rehat sgt klu kt umh ni,heheh,phm perasaan ko sbb aku pnh alami..ade hikmahnye sumer tu..dari baby tu jadi tp nnt ade masalah,eloklah die pergi dgn cara plg baik sekali :) ..sabar2 k hugs..adenye tu lg ;)

lia said...

afne, sungguh aku x tau.... ;(

btw, kuatkan hati utk Hana & Haziq ya.... InsyaAllah aku doakan yg terbaik utk kalian sekeluarga...

Afne said...

inazamri, tqvm :)

Afne said...

tq masya. afne mmg sibukkan diri sepanjang 2 mggu ni. lyn anak2 lg best dr lyn soalan org yg melampau2 huhu

Afne said...

zet, tq so much. ko mmg byk bg moral support kt aku. bila nk jumpa ko comolot ekk hehe..

Afne said...

lia, aku percaya ada hikmah disebalik semua ni. tq fren :)

salimah said...

salam..

takziah awk....dulu sy keguguran masa first pregnancy..sedih jgn ckp...tp, Allah merancang yg lebih baik utk kita...semoga tabah...

watyz said...

takziah yer afne. sedih sgt masa baca status afne kat FB tu. insyaAllah ade rezeki afne kemdian hari yer...

Afne said...

salam salimah. tq sudi jengah sini. klu diingat2 mmg sedih tp skrg ni fikir positif aje lah.

Afne said...

aty, sorry tak dpt reply semua komen kt fb tu. masa tu sedih sgt lah. tq yea.

rossysweety said...

bongok la ko...kekekekeke

Afne said...

eleh.. nk ngaku rindu malu le tu miahahhaaa

izzah azfar said...

kak maaf rasa mcm ketinggalan pula...take care dan takziah ya

Afne said...

takpe zah. tq yea ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...