Monday, September 10, 2012

Chocolate Chips Cookies

bbrp hari sblm raya aritu, sempat juga buat 2 jns kuih raya. saja buat last minute kang buat awal2 cpt hbs hahahaaaaaa! sblm ni dh tayang corn flakes madu, la ni nk tayang chocolate chips cookies lak :)

afne ni kan suka cari resepi yg simple tp sedap. google sana sini tgk dia punya komen ramai yg dh mencuba kata sedap so afne cuba lah. resepi asal dr sini tp afne ada ubah sikit.



Chocolate Chips Cookies


Bahan-bahan ( lebih kurang 100 kpg )

  • 190 g mentega- lembut
  • 45 g gula perang
  • 80 g gula kastor/icing
  • 220 g tepung gandum
  • 1/2 sk rata baking soda
  • 1 sk serbuk koko(lebihkan jika suka utk mendapatkan cookie yang gelap) - afne masukkan 2 sk
  • 1/2 sk esen vanilla
  • 170 g choc chip
  • 170 g badam cincang kasar- di panggang
  • 1 biji telur -yg sedang

Cara-cara

  1. Tepung, baking soda, koko di ayak bersama.
  2. Mentega, gula icing, gula perang di gaul rata.
  3. Masukkan telur dan esen dan digaul lagi hingga sebati.
  4. Masukkan pula campuran tepung,gaul diikuti dgn choc chip dan badam cincang dan di gaul hingga rata dan sebati.
  5. Susun doh sesudu2 di atas loyang pembakar dan bakar hingga garing mengikut suhu kepanasan oven masing2. - afne set suhu 160 api atas bwh selama 8 mnt.


kan afne dh bgtau mmg resepi yg simple takde nk pukul telur sampai kembang mambang. gaul rata, bentukkan sebesar guli, tekan guna garfu & bakar. hasilnya sgt2 memuaskan & sedap :D

k, blh repeat resepi ni utk next year, InsyaAllah. bila2 masa nk buat pn ok ;)


6 comments :

~ana~ said...

hoh..boleh try ni...

Afne said...

cuba.. jgn tak cuba :)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

thn lepas pernah cuba buat cookies nieh ..senang ;-)

watyz said...

saje kan dengki kat aty sbb aty x wat pon biskut ni raya hr tu. sbb pegawai izhar ade bg 1 bekas tp x sedap n x rangup pon. hehhehe....

Afne said...

aty, ada mcm2 version buat choc chips cookies ni. ada org kata klu letak tepung jagung lbh rangup. yg ni mmg simple dimple tak perlu pukul telur sampai kembang ke hapa.

Afne said...

diana, sng & sedap kan?!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...