Tuesday, February 5, 2013

Makan-Makan @ Medan Ikan Bakar Sabak Awor, Muar

konon2nya nk celebrate birthday eddy hari mggu yg lps. plan awal nk ke senibong, permas jaya. dgr2nya sana punya mknn seafood sedap2 & happening waktu mlm. tp disebabkn hana takde ikut atok & maktok so kitorg pegi dekat2 je lah. aritu ada baca kt blog kak ros psl medan ikan bakar sabak awor, suggest kt eddy rupanya dia pn pernah mkn kt situ juga. dr pt yaani ke sana tak lah jauh sgt pn dlm 40-45 mnt gitu. arah jln jgn tanya, itu kena tanya eddy hehe.. yg afne sedar tau2 dh sampai hahahaaaa


ada kawasan jeti (tgh renovate) so posing kt tepi tu je lah...

 mak yong makin bulat hehe..

fyi, kt medan ikan bakar ada 10 kedai semuanya. korg pilih lah yg mana korg suka cos diorg akan pujuk2 korg mkn kt kedai diorg. afne ada terbaca kt internet, kedai yg selalu jd pilihan kedai no. 8 (wak jos). ada org recommend kedai no. 10 tp tutup lah pulak hari tu. kitorg pilih kedai no. 9 sbb eddy nk mkn kerapu, kebetulan ramai pelanggan kt situ.

pilih2.. yg mana suka. semuanya fresh2 tau. udang kertas tu mmg besar2 tp dh biasa mkn tak teringin plak nk order. masa kita pilih tu, org kedai akan timbang & bgtau harga siap2 so blh le agak2 bajet ikut poket korg hehe...


air kopi o gelas besar utk eddy, asamboi utk afne & laici utk haziq. tak sempat snap dia dh tarik nk mnm...


pelayan kt situ mmg mesra pelanggan & servis pn cpt. kitorg tunggu tak sampai 10-12 mnt, semua hidangan dh sampai cuma kerapu tu sampai bila kitorg dh start mkn. jom tgk apa kitorg order ;)

 kerapu sweet sour

 pari bakar

 ketam black pepper. kitorg amik 2 ekor je.

 sotong goreng tepung. all time fav... nyam nyammm

kailan ikan masin. byk ok, blh mkn utk 4 org.

dgn cuaca gerimis, perut dh lapar.. jom mkn! khusyuknya eddy mkn bersepah2 kulit ketam. makin tua makin hitam penangan suka berjemur atas padang golf. tp takpe, yg penting ayg syg hahahaaaaa


ni bdk tak reti ddk diam. kejap2 dia lari gi kedai jajan. kejap2 dtg mkn sotong. blh kira sepinggan dia hadap sorg2. haziq sejak ddk kg pn dh makin gelap... anak muhamad eddy le katakan! ekekekekkkk


komen? sedaaappppp. alahai mak yong tolak batu & kayu je ekekekkkkkk. agak2 korg brp harga yg kitorg byr utk semua lauk2 kt atas?? mcm tak sangka..... RM70 saja! berbaloi sgt2 cos lauk pn mcm2 & sedap. next time blh ajak family members yg lain, InsyaAllah.

lps mkn kitorg gerak blk. rindu pulak dgn hana. sampai2 rmh dia dh tido rupanya...


p/s : ishhh.. ishhh.. teringat2 lobster & ketam black pepper kt sg. rengit aritu... nyam nyammmm


18 comments :

inazamri said...

akak dtg nak pari bakar ngan ketam tu...

~ana~ said...

nyum nyum nyum....sedap nya makanan2 tu...

rosnita zulkifli said...

amboi...jauh tu pegi muar...sedapkan makan kat situ?? nanti boleh la repeat mkn lagi ..

aTieYusof Family said...

Sedap2 makanan tu..suka sotong goreng tepung!..
salam kenal Afne..follow sini #223:)

Afne said...

kak ina, pari bakar tu mmg sedap. ketam je kecik skit agaknya tgh bulan mengambang.

Afne said...

ana, dtg situ ratah lauk. nasi mkn separuh je diorg bg penuh setiap pinggan.

Afne said...

kak ros, takde lah jauh sgt. nk mkn sedap punya psl hehe.. lg pun area bp takde medan seafood mcm ni.

Afne said...

hi atie. tq sudi singgah sini. nnti afne balas ziarah k :)

nanonano said...

murahnyeeee... kt sni ketam 2ekor pon dah 60, hahaha..

dya said...

akn dya terjah coming soon..duk batu pahat pn x pena pn smpi sabak awor...laparinnnnn ^^

Afne said...

hi naonano, tq sudi singgah sini.

ketamnya sedang2 je tak brp beso. klu dpt ketam nipah/bangkang tu msti lg best!

Afne said...

dya, try le. sana ada kupang, lala & mcm2 jenis ikan lg. nk order byk2 pn yg mkn cuma ber2 plus haziq je.

LYAfrina said...

memang meriah..
makanan semuanya nmpk sedap2.. slurppp

mama_umar_maryam said...

murah!puas ati mkn tuu

watyz said...

sambut besday abg loba2 ek.. hepi belated besday yer abg loba2.. heheheh3

Afne said...

LYA, meriah & murah. rasa pn sedap juga.

Afne said...

zet, aku rasa la kan klu tmpt tentu dh cecah rm150 gitu.

Afne said...

aty, konon2nya nk sambut besday eddy le ni. aku tak keje tak dpt belikn hadiah mahal. dpt belanja mkn aje lah hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...