Wednesday, April 3, 2013

Melawat Zoo Melaka

spt yg sdh dirancang sejak awal cuti sekolah (tp asik bertangguh sbb eddy bz dgn keje), akhirnya weekend yg lps terlaksana juga aktiviti mengenal haiwan bersama anak2. awal pg gerak dr kg & sampai ke zoo melaka jam 10 pg (1 jam perjalanan).


sampai awal & dpt parking dkt dgn jln menuju ke kaunter. tp sblm tu sempat lg anak2 bertuah tu pow beli topi & patung kucing tu ish ish ishhh..

kitorg cuma amik tiket masuk ke zoo sahaja. dewasa = RM10, kanak2 (5-12 thn) = RM5. haziq free so total tiket cuma RM25 sahaja.


masuk2 je dh jmpa burung besar berwarna warni. punya lah bising burung2 ni sambut kitorg hehe..




jln lg jumpa burung hantu kuning. ngelat arr dia nyorok tmpt redup je ssh nk snap gmbr.


kemudian ada 1 bangunan kecik yg menempatkn spesis2 tupai.





jmpa lg sangkar2 burung. nama burung ni pelik kan?!



kitorg decided jln kaki je walaupun ada tram. biar anak2 puas explore sana sini.

apa ntah nama kuda ni tp kecik je. hana nk bergambar pn takut2 hehe...



badak putih tu mmg besar ok! sgt besar!


trs berjalan lg jumpa capybara. ddk diam je berteduh. afne perasan byk binatang dlm zoo ddk diam tido je.



badak cipan tapir ni pn bsr. rileks je baring tak hiraukan pengunjung.



yg ni tak igt seladang ke selembu. tp bdn dia tinggi mengalahkan tinggi org dewasa. tgk muscles dia pn gagahnya hahahhhhh


haziq jakun btl tgk zirafah yg meninggi ni. rasanya ini mmg 1st time bawa haziq ke zoo. hana dulu pernah juga kitorg bawa ke zoo negara.


seriously, afne tak igt sgt lah nama2 binatang dlm zoo sbb mmg byk sgt & x snap pn semua gmbr. so korg tgk gmbr yg mana ada je lah yea ;)







gmbr mak yong & si anak dara pn ada hehe..












dlm 3/4 perjalanan dlm zoo tu korg akan jmpa kawasan tasik yg cantik ni. bersambung dgn AKCC (ayer keroh country club). eddy dh 3-4 kali juga main golf kt sini.


jmpa gajah yg sbk menari ke kanan ke kiri. seronok gajah tu exercise hehe..


masing2 dh penat, masa ni dh lps bergambar & bg gajah mkn (nnti afne buat entry lain k) & dh nk sampai penghujung zoo kebetulan tram lalu kitorg tumpang sekali. haziq sampai basah2 rambut & baju aktif berlari ke sana sini. hana pn dh letih. ibu lg lahai dgn perut memboyot cenggini. tp seronok dpt spent masa bersama selain anak2 dpt belajar mengenal haiwan.



sblm keluar lalui kedai cenderahati. beli 2 ketul fm, gmbr berserta prada bergam utk hana & sekor tarantula getah utk haziq. mana ntah pegi labah2 tu agaknya..


keluar dr zoo melaka kitorg trs ke kedai brg2 golf. biasalah eddy tu msti nk tgk toys dia. kemudian kitorg gi mydin mall mitc. nmpk kedai nasi kandar padang kota trs singgah mkn. perut mmg tgh lapar sgt lg pn dh lama tak pekena nasi kandar mmg licin pinggan dibuatnya hehe. anak2 mkn mihun sup. masuk mydin beli brg2 keperluan & brg2 baby. fuuuhhhhh setahun tak jejak mydin, masa ddk kl dulu blh kira tetiap bln meronggeng dgn kak ros.

lps ni entry hana naik kuda k. tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuu


8 comments :

watyz said...

uit jiran!!! x citer pon mai melaka ek.. kalo x ble gesel2 pipi ckit... hhehhe

lia said...

zoo melaka ni lebih besar & bersiih dr zoo negara bg aku...

Afne said...

aty, mmg tingin gesel pipi dgn hang tp segan lah. lg pun kitorg blk hari je. kul 3 lbh dh gerak blk kg. next time aku dtg melaka aku inform ko ehh?

Afne said...

lia, btl! eddy pn ckp mcm tu. tmpt lbh bersih, binatang lbh byk, kawasan redup tak kena panas sgt so klu anak2 tak pakai topi pn takpe.

Nurulhuda Abdul Latip said...

Wah larat afne jalan kat zoo ek? Bagus demi anak-anak..hehe

Afne said...

kak huda, ni blh lg la nk lyn. tp mlm lps blk tu mmg lenguh kaki sgt. nsb baik ada tukang picit kaki hehe

rosnita zulkifli said...

ko sebut mydin , rindu plak rasanya..time ko takada , kekadang aje pegi , itupun hari sabtu bersama adam...dah dok menara ni , mmg tak jejak lansung coz kitorg pegi tmpt yg lagi up sikit..dah ada tren depan mata , tmpt shopping dan makan pun dah makin jauh ..hehhe

Afne said...

Yelah, tmpt shopping & mkn dh up skrg ni kan?! Hehehe

aku memborong x igt2 maklum lah dh lama x masuk mydin. sekali byr... ambik kau hahahaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...