Thursday, March 27, 2014

Mandai

korg pernah mkn mandai? sedap weehhhhh... tumis dgn bwg+bilis+cili api. dpt lauk ni dgn nasi sesaja pn dh sedap dh :)


apa sbnrnya mandai? ni kiranya mknn org zmn dulu2. rasanya liat2 sikit seakan2 lobak masin. afne tak tau lah korg pernah mkn ke x. yg afne tau mandai diperbuat dr buah cempedak. biasanya dh hbs cempedak korg mkn, kulit & jerami tu buang je masuk tong sampah kan? tp org dulu2 kreatif lah kot.... kulit cempedak tu dibersihkan, dibuang kulit hijau luarnya & dijerukkan. mcm mak buat, dijerukkan dgn cara lumur garam & simpan dlm fridge. ada setengah org dijerukkan dgn cara direndam dlm air garam. time nk msk tu potong kecik2, rendam dlm air, ramas buang air & masak tumis dgn bawang+bilis+cili api mcm biasa.


7 comments :

cahaya nuranie said...

sedap kan mandai kak.. saya belajar makan mandai pun dari mother in law.. dia selalu buat.. :) katanya makanan org banjar hehe

Afne said...

Yea, mandai ni asalnya mknn org banjar. Tumis lg pedas lg sedap :)

~ana~ said...

eh..apasal ms duk batu pahat dulu x pernah nmpak mende alah ni...huish..satu kerugian x merasa...

Afne said...

Ana, mmg jarang sgt nk jmpa org buat mandai zmn skrg ni. Jual kt kedai mmg x de la. Org buat pn klu musim buah cempedak je.

Afne said...

Ana, mmg jarang sgt nk jmpa org buat mandai zmn skrg ni. Jual kt kedai mmg x de la. Org buat pn klu musim buah cempedak je.

Fieda_shairazi said...

waahhh,,, fav sy ni.. kat rumah mmg ade stok benda ni.. sedap makan dengan nasi panas. makan mcm tu pon sedap, anak banjar!

Afne said...

Hai fieda.

Ramai rupanya peminat mandai. Mkn dgn nasi gitu je pn dh sedap :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...