Friday, April 25, 2014

Black Pepper Chicken Wing

ni aritu melayan tekak makde yg teringin mkn kepak ayam bakar. lg pun mmg dh lama x buat kan. tghari marinate, lps maghrib bakar, lps isyak mkn. bakar masuk oven je sng. resepi kali ni mmg sgt simple.


RESEPI BLACK PEPPER CHICKEN WING

bahan2;
12 ketul kepak ayam - basuh & toskan
* 2-3 sudu mkn black pepper
* 3-4 biji bwg putih
* 2 inci halia
3-4 sudu mkn sos tiram
3-4 sudu mkn madu
sedikit garam
madu utk sapuan atas kepak ayam

cara2nya;
1. tumbuk semua bahan bertanda *.
2. gaul rata bahan yg ditumbuk td dgn ayam, sos tiram & madu.
3. perapkn (ikut suka brp jam pun)
4. panaskn oven (10 mnt), susunkan kepak ayam atas tray pembakar & sapukan madu di bhgian atas kepak ayam.
5. setkan suhu 190 darjah dgn api atas bwh selama 1 jam. slps 1/2 jam, terbalikkan kepak ayam & sapukn madu di bhgian lg satu & sambung membakar.


sng tak? sng sgt kannnnnnnnnnnnnn. ni resepi yg plg simple dr resepi2 yg afne msk sblm ni tp dijamin tidak mengecewakan kerana sedap tahap cap jempol! rasa pedas2 black pepper & manis2 madu hmmmmmm nyam nyammmmm hingga menjilat jari. x pyh cicah apa2 sos pn dh sdp dh :)

errr... tgk gambo rasa mcm nk mkn black pepper chicken wing lg!!!


No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...