Friday, May 30, 2014

Hari Dialog Prestasi / Hari Terbuka Bil. 1 Dan Taklimat Sarana Ibu Bapa

salam jumaat semua.

10 hari x update blog rasa mcm.... ehh camne nk draft entry ni?! hahahaaaaaaaa blh gitu? k, sbnrnya ada byk cerita nk dikongsikan tp bkn lah entry bajet hot ke apa hehehe. by the time korg baca entry ni, kitorg tgh bako membako menatang laut & ayam kt blkg rmh. konon2 celebrate birthday mak smlm :)

berbalik kpd tajuk entry, hari isnin yg lps ni kami 3 beranak (afne+eddy+hani) ke sekolah hana & haziq. kakak & abg tentu2 dh ke sekolah awal pg mcm biasa. kakak hana siap bawa bekal mee goreng & air sarsi lg tu :)

sampai2 je sekolah, taklimat sarana ibu bapa dh pn bermula. penerangan secara ringkas apa yg ibu/bapa perlu buat/isi dgn buku kt bwh ni.... ohhh btw, pertengahan april lps afne antara 20 org ibu/bapa/penjaga yg dijemput (siap bersurat rasmi bagai) utk pengisian borang maklumat soal selidik sarana & pengenalan chrome book & frogvle (sampai ke sdh x dan nk explore lg huhu...).


hbs je taklimat, semua ibu/bapa serbu kelas anak masing2 utk program hari terbuka. eddy dgn hani tunggu dlm kereta je. afne masuk kelas hana dulu. pelik juga cikgu x bg kedudukan dlm kelas utk exam aritu (sbb ada mak2 kelas tahun 2 & 3 bgtau nombor kedudukan anak diorg dlm kelas). cikgu kelas hana lbh terangkan kpd gred pencapaian ujian penggal berdasarkan band (1-6). tp apa pun afne sgt2 bersyukur pencapaian hana dr segi pembelajaran & kemahiran sgt memberangsangkan :)


dh dpt aura positif hasil exam kakak hana, jom kita ke kelas abg haziq pulak. masa tu dh penuh kelas dgn ibu bapa. sblm jmpa cikgu, ada sesi anak tunjukkan buku & hasil kerja anak. tabah je lah masa tu kan tgk arnab warna oren, org warna merah, ikan warna hijau.... urut2 dada sambil istighfar. afne  mmg dh sedia maklum sbb haziq ni special sikit dr kakak hana. perlukan perhatian lbh & bertingkek2 kesabaran waktu mengajar dia. ramai juga ibu bapa kt situ yg ckp anak lelaki ni lain mcm sikit dr anak perempuan. eehhh chop, haziq x lah seteruk yg korg sangkakn (bila baca ayat2 afne ni kan) cuma dia berbeza dr kakak hana. atau pun hana tu advance seawal umur 5 tahun + dh blh baca (merangkak-rangkak). muhasabah diri sendiri, mungkin ada kekurangan dr segi cara/pendekatan yg perlu afne perbaiki selama mendidik haziq sblm ni. yelah, setiap anak tu x sama. mungkin cara A yg afne guna pakai masa hana kurg sesuai utk haziq so kena guna cara B atau C. ooohhhh btw, haziq dh pun mengenal huruf & nombor dgn baik tp blm pandai mengeja. "rileks arr ibu... abg ajik kan br 4 thn 9 bln"


haaaa.... dh rasa kan apa yg mak & abah lalui masa hari terbuka zaman kita sekolah dulu??? sbb tu mak suruh belajar rajin2 cari ilmu :)

gambar last, nah tgk 3 beranak berposing kihkihkih...


kak ros, aku msh afne yg dulu tak putih tak hitam tak kurus tak gemuk. cuma umur makin meningkat :)

ohhh yea, cuti sekolah dh pn masuk hari ke 4. school break means home schooling. jgn igt ibu bercuti jd mak supir so blh goyang kaki tgk tv. eddy dh bg hint nk bawak berjalan tp x decide lg destinasi. takpe, kita tunggu org tu blk tournament golf astromaster :)


No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...