Monday, September 7, 2015

Ku Lihat Hijau :)

elehhh.. berlagak mcm dh berpuluh pokok bunga dia bela ekekekekkkkk

takde lah, saja suka2 share. buat memeriahkan blog. mana tahu satu hari nnti blh jd kenangan & bacaan utk anak2 ye tak?! btw kids, ibu syg korg sgt2 tau ;)

ini lah rutian harian afne sebaik sahaja anak2 ke sekolah. siram pokok bunga, belek2 pokok bunga, kdg ckp2 dgn bunga hehe... pastu br sambung sidai baju, kemas rmh, lap habuk, sapu sampah. klu rasa extra rajin trs mop sekali. maklum le ada anak2 kecik mmg gini le mkn mnm sesuka hati. kdg tgk jam cptnya berlalu kena msk awal sbb anak bujang blk je 11.30 pg trs nk mkn, kang nk jemput hana blk sekolah (klu ayah blk mkn tghari mmg dia yg jemput hana blk sekolah kebangsaan & tg hantarkan ke sekolah agama), pastu nk jemput hana blk sekolah agama. penuh je lah dgn aktiviti sampai ke mlm.

k, berbalik dgn tajuk entry ye kwn2. nahhhh... bg korg cuci mata :)


gmbr kt bwh ni afne cuba semai golden photos (sblm ni afne bgtau money plant sbb kedai yg kabo gitu). sblh sana tu japanese rose x tunjuk muka lg pg2....


3 serangkai di 'tiang seri' hehe...


'jaga' kt tingkap...


ni antara koleksi terbaru. pokok duit2 atau org cina panggil pokok 'ong'. patutnya ini le money plant btl x?! makcik afne ada komen dlm facebook nnti bila dh bsr pokok ni akan keluarkan duri. mmg nmpk kt hujung daun tu ada tajam2 spt duri halus. takpe, klu ada nmpk duri2 tajam keluar blh letak pokok ni kt tempok pagar rmh.


pokok anthurium warna merah (br tau nama bila google selama ni panggil pokok keladi kihkihkihhh). anthurium bunga putih & pink dh ada dlm kolesi. agak2 korg ada warna lain lg ke? sng jaga pokok ni & bunga dia tahan lama lmbt layu.


k, meh tgk pokok2 golden photos kesayangan eddy. yg ni dlm bilik air tgkt bwh...


yg ni dlm bilik air master bedroom...



yg ni dlm bilik air di dapur...


segar bugar & gemuk2 kan. cukup nutrisi, cukup air & tuan dia pn belai baik2 hehe... sbnrnya afne dh trim skt amik btg2 yg ada akar kecik tu semaikan kt pasu pnjg mcm kt atas.

rasanya cukup ni le dulu koleksi pokok bunga. nk bela byk2 tkt sempit plak porch kereta tu. so far so good, anak2 pn x de lah nk usik sgt pun (sbb ibu kan garang bhahahaaa) cuma hani je kdg2 dia pegang2 bunga anthurium & japanese rose. dia pn geram kot??!!!


8 comments :

beat said...

beli pokok buchida. cantek!

Nieyl said...

Singgah pagi isnin...

AMIIZAA said...

gemok2 :)

yanie yusuf said...

wahh kehijauan..cantik pokok2nya.. Salam Blogwalking : www.yanieyusuf.com

Afne said...

pokok buchida tu yg bonsai ke? dulu masa ddk kl afne ada beli sejenis pokok daun kecik2. makin bsr mcm bonsai. tp kena rajin bela & trim br nmpk cantik.

Afne said...

tq nieyl :)

Afne said...

amiiza, pokoknya kecik2 aje sbnrnya. nnti sng2 nk cr pasu yg lbh bsr.

Afne said...

hai yanie yusuf. pokok2 ni mudah jaga x cerewet :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...