Tuesday, March 22, 2016

Deko : Ruang Menonton TV

salam semua.

kembali bersiaran dgn entry deko bajet kita. cehhhh... deko lah sgt kannnnnnn kikikiiii

k, kami pindah masuk rmh dulu mmg decided semua cat putih sahaja. nk taram cat warna lain blkg cerita. tp rasa plain sgt so rasa nk wujudkan feature wall kt ruang menonton tv (tgkt bwh). kebetulan demam wallpaper kaison mmg tgh melanda 2 thn kebelakangan ni (mmg hot brg2 kaison/ikea ni dh ramai personal shopper online la ni). tp naluri manusia, yg pertama kali tu mesti mcm ragu2-rasa nk pegang wallpaper tu live-br puas hati. bila ada kesempatan ke kl tu mmg menyinggah ke kaison sambil intai brg2 deko yg lain. end up kt dlm stor tu dh penuh dgn barangan kaison sampai eddy sindir... awak nk bukak cawangan kaison batu pahat ke yang?????? kahkahkahhhhhh soalan btl2 menusuk kalbu tp i buat dek je sbb tau semua brg2 tu akan digunakan. motto deko pn deko bajet-pelan2-kayuh tu yg kena cr masa yg sesuai klu mood x mari mmg x menjadi 😉

sblm raya puasa thn lps cuba2 tampal wallpaper momento. mula2 bos kena turunkan tv dulu. bersihkan dinding dr habuk/sampah/sawang yg ada utk pastikan wallpaper melekap dgn baik di permukaan dinding. afne pernah terbaca wallpaper tak akan melekap dgn baik atas permukaan dinding yg kasar/menggerutu atau dinding yg sdh dicat dgn cat jns satin.


mulakan menampal secara menegak & rata. blh je nk mulakan dr bhgian kanan atau kiri (bergantung pd corak wallpaper) tp afne selalu mulakan dr kanan. tindakan 1-2 cm utk lane ke 2 atas lane pertama (bergantung pd corak sambungan). knp? sbb ada kemungkinan wallpaper akan meregang sampai menampakkan permukaan dinding klu cuaca terlalu panas atau dinding yg mengadap sinaran matahari secara direct. ratakan permukaan wallpaper yg sdh ditampal menggunakan scrapper plastik atau kain bersih sdh memadai.

hasil projek berjam2 slps berbuka & bersahur (ateeee... kejap2 berhenti kejap2 berhenti kikikiiiii) jeng jeng jengggggg

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


walaupun nmpk garisan sambungan yg x brp match dgn corak lane sblh tp ok lah kot kan utk 1st timer (sedapkan hati sendiri bhahahaaaa).

tambah skt2 sana sini... gantung frames ayat suci & bantal kepam utk anak2 golek dpn tv. pastu tambah glass door cabinet detolf ikea.



lama juga kabinet kaca tu terbiar kosong.... pelan2 deko letak piala anak2 & brg2 hiasan dr kaison/romantika/mr diy/pasaraya super cowboy. semua afne taram je asalkan nmpk cantik kt mata sendiri.


jealous tgk kwn deko guna lampu led kita pn borong.... mana blh ketinggalan yea dak?! hehe



dan ini adalah gmbr yg terkini.... bkn lah terbaru dh berbulan juga mcm ni je tanpa perubahan. tak tau lah esok lusa kan hehe....


kecik je kan ruangan menonton tv ni. berhadapannya dh sofa. saja tak letak sofa btl2 dpn tv mcm masa mula2 pindah dulu konon2 nk bg privasi skt kot ada tetamu dtg takde lah anak2 menepek di tmpt yg sama (rmh kecik tp ada hati nk bahagi2 ruang adehhhh). nnti ada masa afne share bhgian ruang tamu secoet tu ye. bersebelahan ruang menonton tv ni ialah chest of drawers yg afne pernah share sblm ni ;)


2 comments :

Julie Mangsor said...

Simple, kemas dan sedap mata memandang! Saya suka!

Afne said...

tq sis sudi singgah & baca :)

simple2 je hiasan sbb anak2 berderet kecik2 lg hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...