Tuesday, June 21, 2016

Shepherd's Pie

menu tambahan iftar hari ke 16. dh ptg2 tu ckp dgn hana... "ibu teringin mkn shepherd's pie. kakak nk tlg ibu msk?" hana klu bab2 memasak atau kerja dapur ni mmg suka sgt menolong. tp kupas kulit kentang & mash kan lps rebus je lah... yg lain2 ibu uruskan. 

mehhh afne share resepi versi simple sbb ikut suka hati & gunapakai bahan sedia ada... nan ado herba2 mat saleh segala bagai. sbnrnya dh bertahun tak buat & tak mkn tp nsb baik rasanya sedap kehkehkehhh

Shepherd's Pie


bahan2;
* 4 biji kentang - buang kulit, potong 4, rebus & toskan.
* 1 sudu teh lada sulah
* 1 sudu teh garam
* 1/2 cwn susu segar/penuh krim
1 biji bwg bsr - dicincang
1 peket daging kisar
1 sudu mkn serbuk kari daging
3 sudu mkn sos cili
2 sudu mkn tepung gandum
3/4 cwn air
1 btg lobak merah (disagat)
garam secukup rasa
keju mozarella

cara2;
1. utk jadikan mashed potato, satukan bahan bertanda * kemudian lenyekkan hingga lembut & sebati. ketepikan.
2. tumiskan bwg bsr hingga naik wangi, masukkan daging kisar kacau2 & biarkan air daging kering.
3. masukkan serbuk kari & pastikan dimasak hingga pecah minyak.
4. masukkan sos cili & perasakan garam.
5. masukkan tepung gandum yg dibancuh dgn air msk, kacau2, bila kuah nmpk memekat masukkan lobak, kacau2 lg & matikan api.
6. masukkan inti daging yg dimasak ke dlm loyang/bekas bersesuaian, ratakan & padatkan. masukkan pula mashed potato, ratakan & padatkan. taburkan keju mozarella terpulang nk byk mana.
7. bakar dlm oven gunakan api atas bwh pd suhu 190 selama 15 mnt.

haaaa sng je kan bahan2nya apa yg ada je kt rmh. slmt mencuba 😉


4 comments :

mama tisya said...

dapnye...tp tk pernh try buat

adda syuhada said...

teringin nak mencuba..

Afne said...

silakan... resepi simple je. klu ikut style mat saleh kena letak oregano.

Afne said...

Errynn, anak2 afne suka. Cuma dia kata pedas skt.Dh tekak melayu klu x de pedas2nya x sedap. Mungkin blh kurgkan skt lada sulah kt mashed potato tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...