Friday, September 20, 2019

Mandai (Jeruk Kulit Cempedak)

Alkisahnya dh lama teringin mkn mandai. Dulu masa ddk kg mak rajin juga buat tp kita rajin mkn je lah 😅

Kebetulan musim cempedak baru-baru ni mak bg bbrp biji cempedak cuma isinya tak byk. Try google cara buat mandai, sng je rupanya...

Bahan yang diperlukan;
Kulit cempedak
Garam kasar secukupnya
Air msk
Telap/bekas kedap udara

Cara buat mandai/jeruk kulit cempedak;
1. Buang/kikis bahagian kulit luar hijau yg menggerutu tu. 
2. Potong kpd bahagian anggaran saiz sebesar 2 jari. 
3. Lumur rata garam kasar di kulit cempedak. 
4. Masukkan ke dlm telap & masukkan air msk. Pastikan paras air menutupi bhgian kulit cempedak sepenuhnya. Taburkan lg sedikit garam kasar & tutup telap. 
5. Balutkan telap dgn kain & simpan di tempat gelap (Afne simpan dlm kabinet dapur) & biarkan selama 1 mggu. 

Genap 1 mggu br cerita kat mak yg Afne ada cuba buat mandai. Mak ckp klu mandainya keras maknanya menjadi lah tu 😁


Alhamdulillah, elok kejadian. Nmpk tak benda putih kat permukaan tu? No worries, itu sbnrnya getah dr kulit cempedak (yg Afne baca dr internet la). 


Menu yg pastinya jd pembuka selera. Semakin pedas semakin mkn bertambah-tambah 😅. Boss yg awalnya kata mcm kenyang tu pn last-last dia yg mkn hbs lauk mandai tu 😂


Mandai Goreng

Bahan;
Mandai - hiris
Ikan bilis - cuci bersih
Bawang bsr - hiris
Cili api/lada bsr - hiris

Cara-caranya;
1. Rendamkan mandai dlm semangkuk air selama 10 mnt (tujuannya utk kurgkan masin). Toskan & ramas keluar airnya. 
2. Ikan bilis digoreng garing. Tepikan. 
3. Tumis bwg & cili hingga layu. 
4. Masukkan mandai & kacau sebati hingga kering. Perasakan garam gula jika suka. 
5. Masukan ikan bilis goreng, kacau sebati & matikan api. 

Utk korg yg tak pernah mkn mungkin tertanya-tanya apa sbnrnya rasa mandai ni kan? Seakan2 lobak masin. Liat-liat skt. Dpt mkn dgn nasi panas aduhaiiiiiii sedapnya cukup rasa masin masamnya. 1 lauk pn sdh mencukupi 😋😋😋



No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...