Friday, April 17, 2009

Hana Budak Kuat Makan

ni patutnya jd byk entry tp disebabkn takde masa @ tak sempat curik masa so byk le ngomel dlm 1 entry hehe..

korg tgk hana tu kecik kan ikut pattern keding ibu dia? tp kuat mkn! kt rmh mmg kena sentiasa ada mknn utk dikudap. tak kira la biskut/roti/buah2an & so forth. korg jgn tak caya kerepek pisang tu one of hana's fav! hahaha.. gigi pn blm hbs tumbuh tp sukaaaaa sgt mkn memacam. cuma yg tak bestnya hana kurg mnm fm.

seronok dpt anak suka mkn sbb tak cerewet tp kadang bgn tgh mlm pn hana blh mintak "nk ti (roti)" atau "kut (biskut)" adeehhh.. bg la jugak layankan sekejap pastu dia sambung tido blk. isshhh.. tgh2 mlm kadang jam dh jejak 3-4am leh mintak makanan! mmg kebiasaannya hana akan bgn mlm mnm air msk. so kena prepare je la sippy cup kt side table katil tu.

aritu blk keje nmpk lori kecik jual mangga trs igt anak (sebenonya ibu dia pn nk mkn haha). beli mangga 3kg RM10. amik ko.. mkn le mangga 3 beranak tu seminggu tak abis hahaha. lalu gerai makcik pisang goreng nmpk air kelapa muda tu mcm nikmat je sedut tgh2 panas ni.. tapau le secawan. pastu singgah plak gerai mkn tapau nasi goreng cina dgn telo mata. sejak ngandung ni suka bebeno tapau nasi goreng cina, hana pn leh tumpang mkn sekali sbb tak pedas. lps amik hana, start kereta gi kedai beli susu. pembantu taska yg baru tu la, dh hbs susu fm baru nk bgtau. agak2 le kan sblm hbs tu bgtau la awal2 takde la kelam kabut carik kt kedai.

mangga tu even kaler ijo tp rasanya maniisssss.. ada 4 jenis tp tak igt sgt dh namanya.. lemak king, mangga madu, mangga chokanna ishh nama pelik je haha

dinner utk mlm ni tp air kelapa tu mnm sorok2 hehe sbb hana msh flu

memandangkn hana ssh nk mnm susu fm yg plain, so alternatively afne beli Sustagen perisa coklat instead of nk tambah milo setiap kali nk bancuh susu. itu pn hana lbh suka mnm dgn cawan/mug. berlagak mcm org dewasa.. tp bgs gak jimat duit nk beli botol avent byk2 haha. skrg pn belikan botol corak mickey+minnie mouse sbb nk bg hana excited skit time mnm fm kt taska.
ni ha bdk baik yg diam je duduk kt carseat time ibu drive kereta. posing segan2 poyo dpn pintu

masa amik hana td terkejut gak apesal anak aku pakai gaun plak ni cos selalunya dh mandi ptg tukar seluar pnjg semua. ada ke patut pembantu baru tu pakaikan suit merah seluar pnjg waktu siang td sbb dia tgk bajunya lengan pendek. nsb baik org baru.. maafkn je la.

korg tgk le bdk kuat mkn ni sungguh2 suap nasi masuk mulut. sedap sgt ke hana oooiii...

lps mkn tu paham2 je la dgn comot & sepahnya. lps tukar baju upin ipin, mintak buah plak dh..
uikk.. tgn sapa dok kaut mangga tu??


fuuuhhh... sungguh2 mkn mangga

ni nk citer weekend lps, kes ibu ngan anak bgn tido dgn perut lapo. ayah msh lg tido lps solat subuh td. hana bgn je mintak "ti.. ti..". godek2 jumpa keju ngan telo. roti yg beli smlm harus la dikorbankn hahaha.. sementara ibu sbk menempek & memotong, tgk hana sbk mkn keju..


pg2 tu terpaksa la kuali ngan pan beroperasi serentak hehe..

Nugget Ayam Tempura

Roti Keju Celup Telo

sng je buat roti keju celup telo ni. cilok idea iklan tv ngan Pa&Ma. cukup khasiat karbohidrat+protein+kalsium. jom try jooommmmmm

Roti Keju Celup Telo

Bahan2:
6 kpg roti - any brand will do
3 kpg keju - any brand will do
2 biji telo - dipukul

Cara2nya:
letak 1 kpg keju antara 2 kpg roti.
belah roti kpd 4 bhgian.
panaskn pan yg disapukn sedikit butter/margerin. pastikn api sederhana kecil je.
celup roti dlm telo, letak atas pan. dh agak garing kemudian terbalikkn.
siap. mkn panas2... keju meleleh wa ckp lu....


Ni plak citer weekend yg sblmnya br nk update msk cincai jek. eddy kena keje pastu afne lak mls nk keluar beli brg dapo. jdnya, korek2 apa yg ada dlm freeze jumpa daging beku, mixed vege ngan telo 2 bijik je. pg2 dh rendam daging pastu rebus bg lembut. kemudian blend sampai hancur. sebenonya guna minced meat lg sng & cpt tp dh itu je yg ada kn bantai je la. nk tunggu 'nasi menjadi bubur' mcm pepatah melayu je ekk tu buat dulu telo dadar pastu msk daging. tumis bawang segala, letak sos tiram, campak mixed vege, masukkan daging. suka ati le nk msk kering ke berkuah ke..

Bubur Campak2



2 comments :

Liana said...

sama cam Husna. Suka makan pelam. Kalo dapat dia nak pegang dua2 tangan tau...kiri 1 kanan 1...hehehe

Lawak tengok hana makan...suka sangat kan kalo budak2 makan banyak!

Afne said...

mmg seronok tgk dia mkn penuh berselera tp hana tak tembam2 gak makin kecut je tgk hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...