Friday, May 8, 2009

Kisah Orang MC

smlm mc.. dh 2 ari sakit perut+gastrik+membuang segala. al-kisahnya isnin mlm selasa tu afne skip mkn mlm. penat sgt blk dr kg.. dpt bantal landing paler ngan hana trs belayar sampai bulan hehe. mmg dulu2 ada gastrik tp dh lama tak kena, so igt dh ok plg teruk pernah kena waktu skolah sampai kena ponteng puasa (form 1 kot rasanya) & sekali masa 2-3 thn lps. sekali dia dtg mcm nk pengsan rasanya huhu..

tak sangka gastrik tu dtg balik.. rasanya dh byk kali mkn lewat (terutamanya mlm tp ok jek). ari selasa tu dh rasa angin gastrik+membuang tp dtg & pergi camtu. dh le keje byk dek month end closing so tahankan aje la. igt rabu dh baik tp msh kena camtu gak. mkn pun cam biasa jek. blk keje ari rabu trs gi klinik.. dh kena lecture ngan doctor. katanya lg pun skrg afne tgh preggy so klu blh jgn skip mkn.. better 6 kali sehari tp dlm kuantiti sederhana (yg ni afne tau tp klu dh mknn depan mata kadang melantak tak igt2 haha). lg 1, dh 2-3 ari kena batuk kadang tangkap sakit kt perut belah kanan (mcm urat tersimpul je rasanya). doctor kata.. normal memandangkan bahagian perut dh mengembang sbb preggy jd otot akan tertarik tiap kali afne batuk. sudahnya dpt ubat siap 1 set segala mala adeehhh.. mlsnya bab kena mkn ubat ni. agaknya doktor tgk muka poyo+letih hidrate sbb membuang kot hehe dpt le MC 1 ari utk khamis... yeayyyy!!!

report kt abg loba2 psl tahap kesihatan.. kena lecture sekali lg aduuuuhhhh... jgn mkn sebarangan la.. mkn ikut time la..

smlm mc pun terpaksa gak keluar carik susu hana yg cuma tinggal sesudu. kuat betul menyusu kt rmh skrg. bayangkn le baru bukak pek baru rabu mggu lps tp sdh hbs lorrr.. setelah dicongak campo+tolak+darab+bahagi, kitorg kena allocate lbh kurg RM90-RM100 sebulan utk susu sahaja! betapa saya sgt merindui saat bf hana & bayangkn betapa byk RM yg dpt dijimatkan klu msh dpt bf hana tp.. keadaan tak mengizinkan skrg ni. tu tak campo lg diapers sebulan 2-3 jumbo packs. klu seketol jumbo pack lbh kurg RM33-37 (time promo/sales tp NP RM41-RM42) lu pikir la sendiri brp total utk diapers jek. kadang hati jd munga2 nk train CD (cloth diaper) kt hana. mmg la sbg permulaan mkn ratusan kena modal tp takyah pikir mana nk cekau diaper murah tiap2 bulan. tp pikir balik beratus kali.. aku ni bkn rajin nk nyental CD ari2 beb tp angan2 tu msh ada.. tu lom campo kira duit taska RM280 ngan benda2 lain cam toiletries+mkn2. pape pun, nasihat saya.. hadapilah dgn senyuman. setiap anak tu ada rezeki memasing.

smlm anto hana ke taska jam 8.00am (biarlah dia bergumbira dgn kwn2 kt sana) sbb ibu ada misi khas kt rmh. ntah dr mana dtg motivasi nk clearkn benda2 yg menyemak kt mata memandang ni, maklum le rmh dh terbiar sejak seminggu yg lps. tetiba jd hyperactive buat keje2 rmh haha tak mcm rupa org mc.. buat laundry 2-3 round+lap2 habuk, cermin tingkap, sliding door segala+bersihkan fridge luar dlm+masak lauk2 simple+sapu+mop lantai. mcm dh berkurun lama tak buat semua ni straight in a row sbb most of the keje2 tu eddy yg buat skrg. gila rajin le smlm muekekekke... sbb tu kena anto hana ke taska. klu tak, takdenya dpt melaksanakan misi ni dgn jayanya.

ni le ayor tgn org mc, zup zap potong sana sini hbs msk sdh.. sian ekk lauk simple gila


pembuka selera.. bilis+bawang+cili mandi kicap

telo dadar montoks

sayur kobis bening/air

korg tgk tak selera takpe.. i mkn licin uuuuu
siap hirup kuah dlm pinggan haha


lbh kurg jam 3.30pm, turun gi maintainance office settlekn bil air+quit rent+service charges segala. pastu terus gi endah parade nk beli susu hana kt care4. blk je trs amik hana kt taska.

penat mmg penat weehhh... tp puas hati dpt buat byk benda dlm sehari. hana pn takde nk meragam mcm 2 mlm sdh. kalau tak dok panggil & cari ayah dia jek. seawal jam 8.00am dh lelap lps bedal 6oz susu. lps mkn mlm trs baring kt sofa isshh.. buruk beno pangai & terlelap. kul 11.00pm tersedar eddy tepon pastu trs masuk bilik tido+peluk hana hehe. tetiba je rasa mcm ada org usap belai pipi ni.. lembut jek igtkn abg loba2 udah blk buat suprise cam aritu hahahha rupa2nya... "ibuuu.. nk cucu" mamai2 gak le melangkah gi dapo bancuh susu utk hana. tgk jam kt dinding tunjuk 3.30am. hbs je hana mnm fm, trs afne sound "hana, tido ehh.. esok nk gi school, ibu pn nk keje" sudahnya, dua beranak bgn lewat kul 7.30am! tu la, alarm hp melalak trs dimatikan.

wokehh la.. cukup2 le bebel takat ni. nk sambung keje lak. daaaa...


8 comments :

shiemz said...

mama hana jgn lewat2 makan.... nanti gastrik susah.... baby dlm peyot tu nanti kurus lak... hehe

Afne said...

thanx shiem. dh dtg sakit mmg tobat hehe...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kita mc isnin tu pun psl gastrik .. hari khamis mc lagie psl demam + tonsil .. mcm2 la .. afne nanti leh train hana toilet train .. sinc ekita train adam .. mmg kurang skit pampers dia .. mula2 susah gak nk train .. tp mama adam garang debik2 gak la adam kena ..he..he.. lama2 da ok dah bleh bgtau bila nk ke toilet ..

Afne said...

insyaallah, mmg niat tu nk toilet train hana. skrg ni pn dia dh pandai ckp "yak.." sama pegang2 diaper bila buang air beso.

Liana said...

Afne..jaga makan tau! Sian baby...kat dalam tu...

Huhuhu...Kimm kan sejak usia Husna 3 bulan lagi dah merasa pasal beli susu tu! Sekarang nie lagi ler...Husna tak boleh minum susu lembu. Duit susu je sebulan dalam RM 250 sebulan! Tp, kimm cuma niat tu hadiah untuk dia coz, xdapat minum susu badan dulu! :) hehehe

Afne said...

kimm, husna mnm nanha ke? hana dulu mcm2 susu gak ler.. isomil, nanha1, enfagrow then skrg sustagen coklat.

mmg byk benda kena korban.. pape hal mesti igt kt anak dulu kan. kita kemudian pn takpe.

adinsa said...

sodap tu....ku pun suker la...

Jaja said...

ni mcm selera saya jugeee...tekak jawa la katakan..huhu
klu makan time thari tu..wallahhhhhhh..bertambah2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...