Sunday, July 26, 2009

Dadih & Bubur Kacang

arini ddk rmh aje yea. smlm kn dh keluar so arini ialah hari utk mengemas & memasak. bunyi cam rajin je erk?? bgn tido goreng nugget ngan fries.. sarapan le dua beranak sampai kenyang. pastu baru mulakan keje membersihkn habuk, menyapu & mop 1 rmh. sekali harung buat laundry 1 round. settled. mengah gak buat semua sesorg.

kemas2 almari dapo jumpa dadih instant. aritu kimm ada tanya cane nk buat dadih. hehe.. afne amik cara mudah pakai je instant punya cuma perlu tambah air 1.5L (bersamaan 1 botol mineral besar). didihkn je air pastu masukkn serbuk dadih ngan gula buah pastu kacau2. masukkan dlm bekas. afne sejukkan dulu dlm 15-20 mnt br masuk fridge.



tgk le hana mkn dgn penuh khusyuk



sama buat dadih tu sama msk bubur nasi ngan sardin. lps mkn bubur baru buat bubur kacang. sonang jo.. rendam sepeket kacang hijau selama bbrp jam, rebus sampai empuk, masukkan santan, halia hiris, gula merah, gula pasir, garam skit... cukup manis masin dh settled. daun pandan tadop so tak masukkan le.


tgh sejukkn bubur kacang tu igt nk bg hana mkn tp hana dh tertido kt panglu le pulak skrg ni. letih sgt kot sejak pg lom ada tido lg. sbk menolong ibu kan hana kan...


hmmm.. rasa arini cam terlebih rajin buat dadih, bubur nasi ngan bubur kacang segala. ni penangan rasa ralat sbb time anak nk mkn tp ibu dia tak msk pape huhu...


8 comments :

c-idah said...

anak2 idah pun suka dadih..
bubur kacang tu sedap tambah durian pastu makan dengan roti..
sedapnyeeee....

amboi kekenyangan la tu
sampai terlentok..
nyenyak sungguh..

mama tisya said...

sedapnye dadih & bubur kacang..hana kekenyangan trus lena


**nanti jgn lupa tlg vote utk mama tisya utk Breastfeeding Photo Contest..more detail tgk kt blogku..tq

Nana said...

amboi hana berselera mkn dadih yg ibu macak tu ek..heheh

Liana said...

tq afne..cam N3 khas untuk kimm jer... Nak cuba buat nie.. Husna dah pandai minta makan... :)

mama_umar said...

yer afne,perasaan ralat tuh mmg xdpt dinafikan buat kite rase guilty sgt2,tu yg skg pon aku rajin msk,huhu,best tgk budak2 ni mkn kann..

lia said...

aku ni hantu bubur kacang.... sedapnyer.... mcm nk meleleh air liur ni he3...

harus cari bubur kacang utk buka poser nih..

mummy aryan syamil said...

mak buyung neh
makin ari makin rajin laaa
tabik springggg

cintaKusayangMu said...

sedapnye dadih tu k.afne..mmg senang kn wat dadih instatnt cmtu...sedap n mudah...kjp je dh siap..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...