Monday, August 3, 2009

Hana Demam Lagi


lately tertanya kt diri sendiri.. knp hana kerap demam? adakah sbb dia ddk taska bercampo dgn ramai bdk2 so mudah terjangkit flu/batuk? adakah aku yg tak pandai jaga anak? adakah sbb aku dh stop bf hana? eddy pn notice benda yg sama.. hana kerap demam. seingat kitorg zaman dia ddk ngan BS (babysitter) dulu jarang2 sgt kena demam unless time kena cucuk. dh masuk taska ni kena la terima pro & con dia ye tak. tp hati ibu mana yg tak risau klu tiap2 bln asik gi klinik amik ubat?!

kan khamis mlm jumaat lps kitorg gi klinik amik ubat. pg jumaat tu dh turun suhu bdn hana.. ptg blk keje amik hana, dia main2 kt rmh aktif mcm biasa. bila mlm.. dtg blk panas bdn, aduuuhhhh. dan benda ni dh berlarutan selama 5 hari (termasuk arini). hana continue mkn ubat ikut time, weekend tu (sabtu & ahad) mmg tak mandikan hana just lap2 badan je pastu sapu air asam jawa dr kepala sampai hjg kaki. yg peliknya.. bila siang suhu bdn hana turun & blh plak dia main2, joget2 tgk tv/vcd, mkn mcm biasa. tp bila mlm.. kitorg cam fobia je dgn suhu bdn dia. mlm td kul 12.00 am afne sukat dh turun 36.0 & rasa relief sgt2 sbb esoknya dpt le gi keje tanpa risau2 lg. tetiba dlm kul 4.00 am tu hana golek kiri golek kanan langgar ibu & ayah.. rupa2nya suhu bdn dia naik dh ke 38.7, eddy trs gi amik kool fever lekatkn kt dahi mcm mlm smlm.. lps mnm susu, hana lena semula. tu pn msh golek2 sbb tak selesa dek kerana flu. ntah mimpi apa agaknya sampai mengigau "bu.. hana jatuh golek" nk gelak pn ada, kesian pn ada. bknnya ibu tak nk lyn tp tak daya sbb ibu pn mcm dh sangkut tanda2 nk flu dgn tekak perit & pns mata sjk mlm td. hana plak.. kejap2 golek ke kanan peluk ayah. kejap2 golek ke kiri peluk ibu. selama 4 mlm yg sdh mmg kitorg tido2 ayam je nsb baik tak berkokok pg2 hehe.

sdhnya, segala plan yg kitorg nk buat on weekend tu terpaksa cancel. niat nk mencari brg baby pn tak kesampaian. karang curi2 masa klu sempat la gi membeli. tak gamak nk bwk anak tgh sakit tp ibu ayah dia meronggeng shopping.

hana.. cpt le sembuh. ibu ssh hati tau.

esok ada apptmnt kt hukm utk buat hb test & check-up sekali. mcm harus je mintak mc ngan doktor lg.

8 comments :

mama_umar said...

hmm,cpt sembuh ye hana, sian die..pikir positif je afne,nk bina antibodi kot

zafri amsyar said...

risau nyer hana asyik demam... dgn wabak yg pelbagai skng nih...

kena sentiasa alert la dgn suhu hana ya...

Liana said...

Afne, biasaler budak2. Kadang2 memang selalu demam. Mungkin sebab bercampur tu kot! Try kasi pil vitamin ker?

Semoga Hana cepat sembuh yer...

~ana~ said...

sabar la afne..budak2 tgh nak membesar cam ni la...

moga hana cepat sembuh...

Nieza Ishak said...

Afne,

bila hana dah ok sket cucuk peneumocucul la...

sblm ni zulaikha pun sama asyik demam & selsema kat nursery, cepat berjangkit.

sejak dah cucuk .. jarang pulak selsema ... cuba jerk la yerkkk. mudah-mudahan rasi.

Nana said...

ala sian hana.cpt sembuh ek sayang
damia pun minggu lepas demam

mummy aryan syamil said...

afne..
same ler ngn aryan..
smpi kite neh demam2 gak...nek letih jaga die...

Afne said...

tq kwn2..

time anak sakit, kita yg lbh 'sakit' sebenonya asik memikir+letih menjaga. nk keje pn hati tak senang. la ni jangkit kt afne lak.. ishhh satu ke satu tak sihatnya.

nieza, thanks for the info. nnti afne cuba2 tanya doktor psl suntikan tu k. aritu pn doktor ada mention 1 benda (igt2 lupa utk mkn/suntikan).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...