Sunday, September 27, 2009

Sakit Tapi Nikmat!!!

SELASA 18/08/2009 @ 38 weeks 2 days

upload dulu gambo syok sendiri dlm lif haha!

6.45 pm – Blk keje sampai rmh nk mandi, tgk2 dh ada tanda lendir bercampur darah aka show. Punya la eddy kelam kabut nk trs hntr ke hospital (dlm hati nk tergelak tgk eddy panik mcm le br 1st time jd ayah hehe..). afne sendiri pn berdebar2 tp siap bgtau “sabar2 le bang, ayg bkn nk bersalin skrg”. Dlm kepala dok pikir.. mcmn agaknya perjalanan kelahiran kali ni. Sempat lg mengemas serba skt, cuci pinggan, kemas beg, update blog & mandi.

9.00 pm – Otw ke HUKM baru le terasa contraction kemudian trs bgtau eddy “bang, ayg tkt la”. Eddy pesan soh baca ayat Kursi, 3 Kul & Al-Fatihah byk2. Lps register kt bhgian kemasukan O&G, urine test & 1 jam di bilik pemeriksaan utk pemantauan dgn alat CTG (monitor degupan jantung baby & contraction) kemudian doctor seluk utk bukaan, dh 2 cm.

11.30 pm – Warded di Wad Berlian 2, senyap sunyi je cuma kedengaran baby menangis. Mata terkebil2 mcm tak mengantuk lgsg. Tgh cuba lelapkn mata.. dtg plak student tanya mcm2 itu ini.

RABU 19/08/2009 @ 38 weeks 3 days

1.00 am – Contraction selang 5 mnt then 1.30 am bgtau nurse (tingat exp dgn hana dulu mcm dh hampir nk bersalin). Doktor dtg seluk dh 4 cm trs pecahkn air ketuban & disorong dgn wheel chair ke labour room. Lps diberi ubat najis, melepas hajat, tkr baju & dipasang CTG.. sakit contraction mmg dh tak tertahan rasa nk push time tu jugak dgn kena seluk berkali2, itu pn bidan soh tunggu sbb br 8 cm. Bbrp mnt lps tu, bukaan dh 10 cm & bidan soh push.. tetiba afne cam zero & confuse.. ini ke masanya?!

3.15 am - Dengan menahan sakit contraction, nk push lg, bidan dok godek2 laluan vagina.. dgn 3x teran, Alhamdulillah... lahirlah Muhamad Haziq tepat jam 3.15 am. Dgr je baby menangis, tiba2 hilang trs sakit & beban yg afne rasa masa tu, Cuma airmata kesyukuran yg mengalir. Sementara baby dibersihkan, ditimbang, disuntik & segala rekod dicatatkn kemudian diberikn kpd eddy utk diazankan & qamat.. uri plak ditarik keluar & dibungkus elok2. Masa tu br teringat nk tanya “kak (bidan), takde gunting ke td?” selamba bidan tu jwb “tak, saya tgk awak blh buat”. Semua dlm LR tu dok berckp afne ni mudah bersalin cuma 25 mnt je jangkamasa afne btl2 ready sampai slmt bersalin.. perrggghhh, kita yg menanggung segala sakit tu terasa mcm lama gila je. Dtg plak 2 org doktor, seluk2/rodok2 vagina utk check klu2 msh ada saki baki darah yg tertinggal. Mmg sakit sampai ntah tgn sapa2 yg afne genggam masa tu haha! Maybe doktor tkt sejarah lama vagina hematoma berulang lg. Kemudian, afne dihidangkn dgn 1 set sandwich+1 cwn air milo+1 cwn air msk. Pastu br le dpt gomol2 baby & disusukn. Walaupun letih+mengantuk+mamai tp mulut asik potpet2 sampai diorg kata afne peramah.. peramah?? Ke becok?! haha



abaikn le muka tembam tgh stim dgn rambut menggerbang tu..


antara gambo2 baby dlm LR yg disnap oleh abg loba2 yg x kreatif






Muhamad Haziq Bin Muhamad Eddy

4.45 am – disorong masuk ke wad. Wlupn badan letih gila tp tak dpt lelap sbb ralit tgk baby & eddy yg tertido kepenatan kt bucu katil. Mcm tak percaya dh slmt bersalin & afne dh jd ibu kpd 2 org anak! Igt2 blk kesian sgt kt eddy, tentu sakit benar tgnnya kena genggam dek afne dlm LR td plus dh tentu dia pn sama letih tak tido sejak mlm td. Lbh kurg jam 5.30 am, afne kejut eddy soh rehat kt rmh. moh tgk org lps bersalin yg takde keje cari keje.. even penat sekalipun x blh nk lena.





Dlm jam 8.00 am, afne dh selesa berjalan ke toilet.. mungkin jugak sbb tak kena gunting (sude intact) so pergerakan tu mcm takde sakit apa. Baby plak asik tido je nk bg ibu rehat sampai kena paksa bgn utk menyusu sedangkn afne lgsg tak blh lelapkn mata sejak lps bersalin td. Jam 12.00 pm, eddy dtg semula br le ada kwn nk borak2. TQVM kwn2 ofis yg dtg melawat di hospital. Slps doktor berpuas hati dgn keadaan afne & baby dh buang najis sendiri, kitorg dibenarkn discharge slps asar. Kemudian blk rmh sekejap amik bungkusan uri & trs gerak blk ke kg. Kitorg mmg dh tak sbr nk tunjuk adik baby kt kakak hana.. kitorg pn rindu sgt dgn hana.


ibu & haziq sblm discharge
Menemukn hana & haziq mmg sesuatu yg kitorg nanti2kn sejak berbulan lamanya. Memandangkn hana sgt suka+excited dgn babies, dr situ la eddy mintak adik utk hana. waktu kitorg sampai tu, hana trs merengek panggil ayah mintak dukung.. nmpk je ibu dia pn mintk dukung tp cam terpinga2 nmpk baby. Hana nk cium perut ibu mcm selalu tp pelik sbb dh tak buncit mcm dulu.

Alhamdulillah, hana seorg kakak yg penyanyang. Klu blh setiap masa nk cium pipi adik kiri kanan. Jgn le ada org luar tanya nk amik adik cos confirm dia tak bg. Pantang dgr haziq merengek trs repot kt ibu. Pandai plak tu bobok kn haziq soh tido. Cabaran jugak, ‘keprihatinan’ hana asik gomol adik tu kdg2 buat ibu kurg sbr. Mmg la sekali sekala tu hana msh nk bermanja mcm selalu.. mana taknya, selama ni ibu & ayah hana yg punya tp skrg kena berkongsi dgn haziq.

“hana & haziq, kalian permata hati ibu & penguat semangat ibu. Tak ada bezanya kasih saying ibu antara kamu berdua. Moga Allah sentiasa memelihara kalian dlm kesejahteraan.”

“abg, terima kasih utk anak2 comel kita. Semoga kita sekeluarga berbahagia sampai akhir hayat”

“YA ALLAH, AKU BERSYUKUR ATAS PEMBERIANMU. BERIKAN AKU KEKUATAN MENJAGA ANUGERAHMU DLM APA JUA KEADAAN. AMIN.”


p/s : ramai org tanya sakit tak bersalin?? Bohong gila klu ckp sakit skit je.. tp setiap org ada bhgian msg2. Alhamdulillah.. syukur kerana Allah permudahkn urusan afne melahirkn hana & haziq. Apa yg afne blh komen, bersalin ni SAKIT TP NIKMAT!!


6 comments :

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

wah kuat smgt afne .. mmg semua urusan senang yer .. doakan turn kita plk yer ;-)

shiemz said...

Afne, tahniah ek.... senang bersalin n x kena jahit pun.. bagus arr... doakan shiem lak pas nie k... :D

lia said...

aishhh airmata aku lak bergenang baca kelahiran anak ko..... adkh sudah tiba masa nk bg adik kat Amsyar? ha3....

tahniah sbb xkena gunting...

II riEnAsHaM II said...

congrats afne...besh je baca cite afne ni..bila la agknya rezeki saya nak tambah anak ni..huhu...

Liana said...

Bila baca N3 pasal beri adik pada Hana tu..tetiba mengalir air mata. Bila mengenangkan Husna yang suka giler kat baby! Kasihan kat Husna. Agaknya kalo Husna dapat adik...pun macam Hana kot!

Senangnya bersalin yer Afne... Sangat comel Haziq.

Afne said...

kimm, afne sendiri menangis bila igt blk kenangan melahirkan anak2. indahnya perasaan tu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...