Thursday, October 8, 2009

I Had Enough...

amboi3x.. tajuk cam poyo gila kan?! takde apa pn yg membosankn kt rmh ni sebenonya. mana taknya.. tak sempat nk bosan ada saja la benda yg nk & perlu dibuat sepanjang cuti bersalin ni. ehh.. sebut psl bersalin rupa2nya dh 52 hari saya melahirkn haziq & maknanya lbh kurg seminggu lg saya akan mula bekerja slps cuti pannnjaaaannngggggg alahai 2 bln je pn. mmm.. dh rasa seronok kt rmh 'dibuli' hana & melayan haziq. mula2 kt kg tertanya2 blh ke aku survive jaga 2 org sekaligus time eddy keje & kena blk lmbt? alhamdulillah.. setakat ni double H sgt baik & mendengar kata hehe.. hana toksah cerita la dgn aktif takmo diam ada saja benda nk explore & soal jwb yg tersangat byk. haziq plak tak byk karenah.. nenen/tido/kadang terkebil2 sorg, mungkin paham situasi ibu yg terkejar2 buat itu ini. biasanya klu haziq merengek tu tandanya nk nenen atau buang air besar atau kembung perut. tp saya akui la ada masa2nya terasa mcm nk ikut sama nangis klu double H meragam melalak serentak haha!

tajuk kt atas tu sebenarnya ada kena mengena psl CD (cloth diaper). iye.. hari ini dlm sejarah anak2 saya dh mula menggunapakai CD. kan ke mmg sejak bbrp bln lps saya berdikit-dikit mengumpul CD yg br 6 kpg tu & dh prewash bbrp hari lps. korg pn tau kan zap/pelekat huggies mmg best mudah dipasang & dibuka ala2 zap mamypoko & fitti 360 tak mcm brand2 lain yg kebanyakkan zap plastik blh calarkn pangkal kaki bdk2. tp disebabkn zap yg best tu jugak la hana suka bukak diaper sendiri bila dh buang air besar (dh pandai geli ngan najis sendiri kot). kadang2 nk kencing pn dia sbk nk bukak. sebenonya mmg le elok sbb hana dh blh inform bila nk yak & kencing tp korg bayangkn la bila dh yak dia blh bukak kt mana2 dia nak pastu baru kedek2 bgtau dlm keadaan bogel! so cukup2 le tu kan, drpd afne naik 'hijau' ari2 mrh hana baik afne tlg menghijaukn bumi lg bgs hehe.. tp buat masa ni terpaksa la campo2 pakai DD (disposal diaper) jugak sbb msh kekurangan CD. bila dikira2 plg tidak utk fully CD kena ada 12 kpg setiap seorg utk pemakaian 2 hari & tu pn mesti dibasuh setiap hari. takpe, beli skit2 lama2 karang byk la ye tak?


cerahnya berbaju oren

ooo.. nk tayang CD oren

haziq pn nk join pakai CD jugak

sampai mengamuk haziq sbb kakak hana paksa nk bergambo sama2.





pandai tul berlakon purak2 tido.. suka dgn bulu mata hana yg panjang tp tak melentik pn



amacam?? ibu hana ada talent utk bukak kedai gunting rambut tak? smlm dua beranak terjerit terpekik dlm toilet gunting rambut depan hana yg dh panjang. kata makngah hana mcm abu bakar ellah je haha.. nsb ko le hana.

ni brg2 morahan yg dirembat smlm.. jd le kan 1 set cadar queen & 3 helai sarung bantal utk basahan dan 2-3 helai baju utk diri sendiri. pattern sama tp yg penting kalerful nmpk muda remaja haha! rasanya lama dh tak meronggeng tabur duit.



baju2 ni org hadiahkn.. suit putih haziq tu auntie ana & ajmal bg. punya la syok afne & ana/bakawali bersembang sampai 1 gambo pn tak snap mlm tu. suit krim haziq & sepasang blouse+skirt hana dr makngah. tq ye korg.

ni pn igt nk tambah lg baju2 haziq sbb saiz 0-3 bln tu ngam2 soi je dia pakai. yg plg tak sangka barut turun temurun dr ucu (tua bagak dh nk masuk 18 thn) sampai ke hana ada yg haziq dh tak muat sedangkn dulu hana blh pakai sampai dia 3-4 bln (igt2 lupa). tembam sgt ke dak haziq ni yea? baju2 lama hana yg mana blh di'recycle' mmg haziq pakai tp utk 6-12 bln byk jns blouse+skirt+rompers. nnti la bila2 masa eddy free blh ajak cari baju bdk2 ni.
p/s : pesanan utk diri sendiri.. JGN CPT PUTUS ASA. JGN PEDULI APA ORG KATA. I'M NOT THE BEST BUT I CAN DO GREAT THINGS FOR MY FAMILY.



8 comments :

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

sempat bersopping lg yer afne .. suka tgk gmbr dorg berdua nieh ... so sweet ;-)

cintaKusayangMu said...

wah...double H dh ber CD..
slmt ber CD ye....n slmt menghijaukn bumi...

Afne said...

diana - rembat mana sempat je. nnti adik adam dh lahir mesti mcm2 gaya diorg posing kan?

qis - br nk start. org lain dh berkurun lama huhu... btw, tq for ur support.

Alifaforever said...

dah besar pun baby Haziq... mula2 tengok kat hospital kecik jer.. sekarang dah bam bam..hehehe.. bila nak bawak datang opis ni..

Liana said...

hehehe... Selamat menghijaukan bumi yer... Afne nak tak CD Husna. Rasanya pakai 2 kali jer kot! Coz, cutting dia kecil dan tak sesuai untuk anak daraku itu! Kasihan bila tengok dia pakai! Kimm pun nak belikan Husna brand lain... kalo nak beritau yer.. Kimm memang nak jual murah2 jer.. hehehe

Ala Afne.. KAlo dengar yg tak sedap tu...usah layan... Biasa ler tu..hehehe

Afne said...

kak efa - haziq nk challenge ibu dia yg montok tak turun2 ni haha. sejak blk kl sekali je keluar aritu ntah bila nk dtg opis.

kimm - brand apa tu kimm? buat masa ni afne collect coolababy sbb tu yg termurah with 2 inserts (murah2 pn 6 ketol dh 200 lbh gak). tq ye kimm.

~ana~ said...

sgt comey double H ni...

afne, br ni ana ada jumpa bj yg mcm ajmal pakai mlm tu kat jusco mv...try ar g tgk...rm15.90..x banyak choice sgt..tp ok la..

Afne said...

ana - tq bgtau tp ntah bila dpt keluar ni. nnti sempat afne cari. tq again.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...