Sunday, October 4, 2009

Amah Instant

saja bubuh tajuk tu.. takdela, mana ada saya amik amah. insyaallah, takat anak 2 dgn rmh comel ni saya msh mampu uruskan . tp tak tau le kot bila haziq dh blh jd geng hana 'mengemas' mungkin saya akan ikat double H tu kt kaki meja ke hahaha!


amah yg saya maksudkn tu ialah kakak hana yg dh blh diharap skrg. diharap utk SEPAHKAN RMH! bab ni mmg sgt kreatif. takyah ajar.. hana suka perhati apa org buat & dia akan buat benda yg sama. apa lg time tgk tv.. apa yg ditayangkn, semua dia tanya. "ni apa?" & "ni cape (siapa)?". pernah sekali afne jwb "ntah, ibu tak kenal" hana betah blk "haa? ibu tak kenal cape (siapa)?" kadang2 nk tergelak dgn soalan2 hana "ibu, ajik nenen hana blh?" mana blh nak ooiii.. tp nk ikut jugak dia blh letak mulut baby bear kt tet dia hahahha! bgs btl anak dara ibu ni kecik2 dh tunjuk semangat BF.

see.. tak percaya? untung ada amah tlg masukkn insert dlm CD


outcome? hancuss.. tapi ok la cos dh menunjukkn ciri2 blh diharap bila ibu mintak tlg benda2 simple. rasanya tahap hana 2 thn ni patutnya molek sgt utk toilet train sbb hana dh pandai bgtau bila nk yak & kencing.


lps buat sepah.. masuk bilik nk tido ngan barney & baby bear. siap sound afne lak tu "ibu jgn kacau"
ni time ibu tgh sbk kelentang kelentung msk lunch smlm.. igtkn buat apa senyap je hana rupa2nya sbk ketak ketik menaip. hehe.. nmpk sgt lappy tak on pn.


haziq? haziq mcm biasa la.. lps mandi+berbedung+nenen, lena tido. rasanya haziq lbh suka tido dlm keadaan agak bising (tv terpasang) sbb klu senyap je haziq akan mudah terjaga bila tiba2 ada bunyi apa2. klu le ibu leh rilek2 mcm ni huhu tp byk keje harus dibereskn


sementara double H bz dgn 'aktiviti' memasing.. ibu menyapu+mengemop serta membasuh & melipat kain baju 2 bakul. sakit btl mata ni bila nmpk corak2 batik susu tertumpah atas lantai.. sustagen cekelat hana ler. sedar2 dh nk masuk tengahari. arini tak msk.. ibu mogok mls hahahah! sayur pn tarak dlm fridge. nnti tunggu ayah hana bawak keluar beli brg2 rmh yg byk dh hbs.

ni saja mau tayang hasil tenusu stok ebm yg tak seberapa. msh merangkak-rangkak mengumpul stok. tiap botol lbh kurg 4-5oz, total ada lbh 40-45oz. nmpknya avent manual cikai saya tu kena berusaha lbh keras lg & lg! dlm masa seminggu mengepam ni cuma dpt curi masa waktu pg antara 1.00am - 6.00am cos haziq lena tido. bgn pn dlm 2 kali je utk nenen. waktu siang kurg berpeluang mengepam sbb sbk dgn keje rmh & handle anak2 (nk cuba curik gak masa siang). time diorg tido, time tu le kita nk mandi & buat keje sana sini skit. skrg ni saya dok balun mnm 2 mnmn instant ni.. cereal 3 in 1 perasa coklat & teh kurma merah+longan. alhamdulillah, hasilnya tak mengecewakan & rasanya pn sedap. nmpk sgt pemalas nk bancuh & msk sendiri kn? dh nye abg loba2 dh beli so ngap je la kan. dua2 ni cap Super & ada kelulusan halal.




p/s : sori le korg.. cuti2 kt rmh ni saya citer psl anak & family je la yea. maklum le takde mende lain nk citer.


4 comments :

Liana said...

Wa...dah ada pembantu dah yer... Husna pun macam Hana.. Pantang tengok org buat apa. dia pun nak tiru jer.. Risau kalo dia tiru benda2 yg tak baik! huhuhu... Afne.. banyak juga stok yer... Bestnya...

mama_umar said...

heheh,saye mau kol ini amah comel dtg umah boley?? smgt tol aku tgk stok ko,xper2..sket2 lame2 jd sungai,hahah

mummy aryan syamil said...

rajin la hana...
leh la tlg2 ibu pas neh tau...:d

NURUL said...

kak kpot(adehh..panggilan ni mmg x blh buang r...)..
tgk blog nih..
CD rm28 with insert..

http://lampinkainshop.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...