Thursday, January 28, 2010

Sharing Is Caring : Longan Kering

pic dr pakcik gugel

smlm bantai 1 tumbler air rebusan longan kering kt opis (ciissss kak ros gelakkan botol spiderman aku). beli kt giant 2 peket (ada sepeket lg blm rebus). pg ni mnm oat 1 mug. alhamdulillah, ebm pg td jam 10.45 am dpt 8oz. sbnrnya dh bbrp hari ni ebm dpt 5-6oz je per session. walaupun beza cuma bbrp oz tp tetap menyentap jiwa raga ni huhu..

agak2nya knp yea? sbb penat ke.. sbb byk berfikir ke.. penat mmg penat. tp mcmn penat pun tetap kena pam susu. mcmn letih pun kena uruskan double H. kt office pn asyik teringat haziq. demam dh kebah, campak plak yg mai. takpe la haziq, haziq anak kuat. ibu doakan haziq cpt sht yea.

citer psl longan kering ni, mmg afne suka amalkan mnm air rebusan longan kering masa bf hana dulu. time bln puasa kadang buat ice blended longan. di samping blh boost breastmilk, mmg sedap je membasah tekak bila berbuka puasa hehe. nk msk longan kering ni mmg sng sgt. longan kering + air + gula batu kemudian rebus sampai lembut. tp versi afne punya nk save masa instead of tunggu rebus lama2 so afne rendam dulu sblm masuk tido. bgn pg dh kembang mekar trs rebus sekejap, tambah gula (gula pasir biasa) & siap. klu nk lg cpt bancuh je yg instant tu. tp yg bestnya klu rebus sendiri longan kering ni kita blh adjust tahap kemanisan sbb selalu beli kt kedai manis je yg lbh & syoknya leh mkn buah longan tu puas2. mlm td perabih lebihan air longan tu sampai berebut dgn hana hehe.. last2 ibu dpt airnya je.


p/s : tgh fikir2 ni.. nk amik fenugreek ke nk amik shaklee??


12 comments :

sara said...

mase sara bf kan danny dulu pun suke minum air longan kering ni..tapi, rezeki danny nak full bf x kesampaian..huk..huk.huk..sejak breast sara bengkak, susu nye trus drop.breast nye xle pegang langsung..sakit.

izzahazfar said...

zah dah try shaklee..

zah juga sedang guna frugenik

shaklee...tak effect sgt dekat zah...
tp frugenk...mmg serasi bangat...

huhuhu...cubalah..amik trial pack dulu...jgn beli sebotol terus

Afne said...

sara kena blocked duct kot pastu melarat sampai mastisis. mmg bahaya klu tak amik tindakan lanjut. takpe sara, insyaallah ada rezeki bf utk 2nd baby ;)

Afne said...

zah, afne baca testimoni org mkn shaklee mcm best di samping advantage part2 lain hehe

yg fenugreek tu mmg kebanyakan bfing mommies ada mkn. afne tgh tunggu stok baru dr kak lina. insyaallah awal bln 2 ni ada la.

Manjakusayang said...

afne...cam sedap ler longan kering tu... nak try ler... semua giant ker ada yer... hehehehe... tak pernah tengok sebelum nie benonya...

Shaklee tu kimm pernah baca. Ramai yg kata bagus. Kimm pun cam nak ambil untuk vitamin dia. Nak try yg trail pack dia tu!

Afne said...

kimm, longan kering ni mcm2 kaler yg ada.. kuning/coklat/gold/hitam. selain kt giant, kt kedai ubat cina pn ada jual.

afne byk dpt review bgs psl shaklee. mcm2 jns trial pack dia. utk kesihatan, utk bfing mommies, utk kecantikan, utk set confiment pn ada. afne nk try dulu fenugreek. tunggu stok awal bln 2 ni.

** Perfect Love ** said...

mm fida dulu pun minum longan kering ni utk tambah susu, Tp masalahnya, bila kerap minum .. fdia kena batuk2.. tp longan kering mmg membantu banyakkan susu

Afne said...

a'ah fida, afne ada dgr jugak org kata klu kerap mnm akan batuk. afne kerap mnm yg instant je tp alhamdulillah takat ni takde batuk2.

shuhaina said...

shu pun skang ni mengalami musim kekeringan...even duk umah kena stock up jugak sbb bila gi check up kat hospital, sorang lagi tinggal kat nursery..
longan mmg ternyata plg cepat nak tambah susu..tapi tak terbeli2 lagi..asyik tak igt ja..hehehe..
smlmkat giant nmpk hot chocolate+fenugereek..cam best je..tingin nak beli tapi tak beli..hehhe

mama_umar said...

afne,mane nk bli frugenik tu? shu tulis kt giant pon ade ye?camne rupenye?

Afne said...

shu, hot choc + fenug tu tak pernah nmpk lg.. ala2 instant ke?

Afne said...

zet, yg shu nmpk tu aku tak pernah nmpk. fenugreek ni halba sebenarnya. cuma yg aku nk beli ni dh dlm bentuk kapsul mcm pil la kan sng telan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...