Wednesday, January 27, 2010

Macam-Macam

tak tau nk letak tajuk apa cos mcm2 benda nk citer dlm entry ni..

sedar tak sedar dh hampir seminggu tak update blog kadang2 entry sehari berbakul2 hehe. semuanya started on last friday. pg2 tu jam 6.30 am dpt call dr babysitter haziq mintak execuse cuti sehari sbb demam & muntah2. so hari jumaat tu afne amik EL utk jaga haziq. awal2 pg dh hntr hana, kemudian kemas2 rmh menyapu membasuh baju segala.. pastu bawak haziq jejalan ke giant s*park yg baru dibuka sehari sblmnya. niat awal nk tgk camne giant baru tu tp amik brg sana skit.. sini skit.. hampir penuh gak troli brg tu hehe

sabtu pg, badan haziq pns mcm nk demam. lps mandikan & uruskan mkn mnm hana, baru lap2 & tukar baju haziq. bg ubat demam & nenenkn mcm biasa. tak lama lps tu haziq trs moody melalak merengek lgsg takmo diletak kt babycot atau toto. yg plg kesian haziq kena cirit birit la pulak. tido pun asik terkejut & menangis... aiiiyyooooo. sempat2kn jugak rebus makaroni & msk kuah spagetti. klu tak msk karang kesian plak kt hana. me myself pn kena mkn utk maintain susu badan. alhamdulillah, mmg byk hana mkn bertambah2. haziq plak msh moody dr pg sampai ke mlm. lps maghrib tu badan haziq makin pns & temp cecah ke 39.6. masa ni la dh rasa kelam kabut nk melayan haziq yg asik nk berdukung & hana yg perlukan perhatian. cousin eddy tlg hntr ke klinik nearby. mcm2 ubat haziq dpt.. ubat demam+flu+batuk+antibiotik+vitamin. doktor kata baby/toddler bwh 5 thn tak digalakkan utk ubat cirit birit. doktor soh trskan bg susu bdn mcm biasa. 12 tgh mlm br eddy sampai dr kg. mlm ni le kami bergilir jaga & tuam badan haziq yg msh ssh nk tido tu tambahan merengek je. kesiannya haziq.. klu ibu blh tkr sakit tu tentu ibu dh amik syg. risau sgt sbb temp haziq tak turun2 so sampai 1 tahap tu jam 4.00-5.00 am afne tuam celah ketiak & bwh lutut haziq dgn ice packs avent.

alhamdulillah, pg ahad suhu badan haziq dh surut tp msh range demam. afne sapukan air asam jawa seluruh badan kepala haziq br la dia dpt tido lena. btl2 lena ok, bila tengahari tu haziq tido dr jam 1.30 pm sampai hampir ke 5.00 pm. hana buat bising pn haziq tak heran dh. bgn 2 kali utk menyusu pastu tido semula. mungkin terlalu penat & mengantuk sbb tak dpt tido dgn lena sejak pg sabtu.

pg isnin tgk haziq dh makin sht, so blh le ibu gi keje. masa hntr ke babysitter bila dia belek2 badan haziq tgk ada tanda2 measles (demam campak) kt tapak kaki & badan skit. blk keje cari calamine lotion kt farmasi.

pg selasa hntr eddy ke pudu. kesian eddy berkejar segamat-yp-kl-yp-segamat. penat dh tentu. dia kata tak blh nk fokus hal keje bila dpt tau haziq kurg sht. yelah, sapa yg tak syg anak. tp keje kt segamat perlu monitor jugak tambahan ada bbrp bdk baru nk masuk keje. takpe la bang, byk benda perlu kita korbankan.. masa kita, duit kita.. Allah Maha Adil. InsyaAllah, akan sampai masa kita akan rasa berbaloi dgn semua ni. yg penting niat kita nk cari rezeki halal.

mlm ni double h dh tido awal. eddy pn dh pesan biasakan diorg tido awal so afne ada masa extra nk buat benda lain ie kemas beg2 diorg utk keesokan hari/pam susu/rehat awal/tido awal.


"Ya Allah, permudahkan urusan kami sekeluarga. Pelihara anak2 kami dlm keadaan sihat & sejahtera. Murahkan rezeki kami. Sihatkan akal fikiran & tubuh badan kami. Jauhkan kami dr perasaan hasad dengki. Tabahkan hati kami, teguhkan iman kami dlm menempuhi dugaanMu Ya Allah"



8 comments :

mama thieya said...

Harap bersabar dengan dugaan yg dtg..cam mana Haziq sekarang ? Ok tak dia.. mesti afne kelam kabut ek.
memang kalo anak demam kene yg demam teruk adoii memang tak senang dibuatnya,kalo boleh transfer, nak kita transfer demam anak kita kat kita kan..
Alhamdulillah so far bb thieya tak pernah kene demam yg agak teruk, Minta dijauhkan di belakang hari... apa-apa hal pun yang penting ialah susu badan kita tetap menjadi remedy yg terbaik untuk anak kita

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

semoga haziq cpt sembuh ... aminnnnnnnnn ;-)

Afne said...

mama thieya, tq yea. alhamdulillah dh ok, demam dh kebah cuma measles tu blm melata. br naik skit2 dr kaki. tu yg afne balun air kelapa sbb haziq bf so harap cpt la keluar hbs semua measles tu.

Afne said...

diana, tq doakan.

** Perfect Love ** said...

aduhh sian afne. Bawak2 bersabar ye afne . ye.. banyak2 minum air kelapa ye afne

Afne said...

tq fida. dh 2 hari afne balun air kelapa muda kt ofis hehe

mama_umar said...

alahaii haziq,dmm campak ye,xper,cpt besar dan makin antibodi ok!tingat umar umo 3 bulan kene cikenpox,huhu..

Afne said...

a'ah zet tp aku pelik knp skit je measles yg keluar. ke haziq kuat sbb mnm susu ibu???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...