Thursday, March 18, 2010

"Hana Nak Kuda!"

smlm hana naik angin gara2 teringat janji ayah masa isnin lps... "ok, nnti ayah belikan kuda ok?"

citernya mcm ni.. hana kan pantang nmpk menatang masuk duit 50 sen kt shopping mall. ibu/ayah kena la tabur duit kt menatang tu sbb nk kasi hana puas hati. isnin lps kitorg gi mkn/jln kt midveli. lps naik menatang tu singgit trs gi mkn. hana mintak nk naik lg so ayah kata nk belikan kuda. lps mkn, beli brg rmh skit then trs blk (sbb masing2 dh penat & anak2 dh mengantuk) tanpa igt lgsg janji ayah tu.

eddy blk johor pg selasa yg lps. ptg tu jemput hana dr taska blh plak dia ckp kt ibu.. "ibu, ayah work kan nnti blk beli kuda?" aiseyyy.. br le tingat! dh sdh.. sbg ibu dia, afne dh fhm sgt perangai hana. jgn le sesapa ckp/buat janji tp tak tepati. mmg dia akan ungkit punya. so dh 2 hari ni lps jemput hana trs bawak dia main2 kt playground bwh (niat ibu nk bg hana lupa sekejap janji ayahnya). tp smlm lps bg dia main2 sampai puas, sblm naik lif blh plak dia ckp "ibu, hana nk naik kuda!" ulang2 byk kali biar pun ibu dh jwb "tunggu ayah blk k, nnti ayah belikan" tak sangka hana trs mengamuk pukul2 dinding lif  & gigit peha ibu. adoooiiiii.. pijar je rasa. nk tgn tak sampai hati k! (jgn ajar anak guna tgn tkt dia terbiasa praktikkan kt kekawan plak huhu).

sampai rmh tgk.. waaaa patut la pijar semacam je rupa2nya sampai ada darah beku tmpt yg hana gigit tu. redha aje la demi anak (ni abg punya psl la ni huhu). kena la sbr dgn soalan2 hana sampai eddy blk KL hari ahad/isnin ni. nnti nk cari rocking horse murah2 kt care4 ke, giant ke, chow kit ke..

p/s : dh 2 mlm ni suhu badan hana naik. time pg turun skit. risau ibu huhu.. tido mlm pn asik merengek & mengigau sebut ayah la.. kuda la.. ibu nk tergelak pn ada, kesian pn ada.


19 comments :

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

adeh sabo jelah .. afne kalao benda menatnag tue murah harus kita nie dah beli utk anak2 kan ..best jer ltk kat rumah naik smp puasssssssssss ;-)

mama tisya said...

bdk2 kalo dh janji sure akan dituntut kn...smoga hana cpt baik ye

Afne said...

mmg tgh bersabar sesangat ni. temp hana turun naik, haziq flu+batuk, ibu pn dh sengau2 sebelah hidung.

berapa jota rupiah kena labur nk beli mesin tu. beli rocking horse murah2 sdh la. tp kena lbh prihatin plak sbb haziq dh start merangkak karang dtg dekat kt kuda tu.

Nieza Ishak said...

alahai ..

musim la afne,
anak2 nieza 2minggu badan panas malam tp siang ok. minggu ni selsema pulok ... alalala

rossysweety said...

ko tu mmg sengau ajer memanjang...hahahha..

wei , aku pernah kena gigit ngan adam kat lengan...la ni dah berparut ..bukan sbb nak barang tapi ter excited suka sgt..kalau kita tanya ni sapa buat?? dia jawap...'adam buat'...huhuhu

Afne said...

nieza, tu yg buat afne risau tu. tlt nnti jangkit kt adik plak.

Manjakusayang said...

Afne..sama dengan Husna...suka sangat naik binatang/benda tu! Pantang nampak... kalo ada 10... semua dia nak naik! huhuhu...

Kalau tak silap kim kan afne...kat tesco ker car4 ada jual kuda yang cam belon tu! harga kalo tak silap tak sampai 100.

Sekarang memang musim demam kot...

Afne said...

sengau ni ko le yg sebarkan haha

rasa pijar tak sangka darah beku melecet lg. pg td hana yg recall blk peristiwa tu. "ibu.. td smlm hana gigit ibu kan? sakit kan?"

Afne said...

bdk2 mmg suka toys mcm ni. smlm pn dh bg dia main yg spring kt playground (ala2 gerakan kuda gak la kan).

yg kim kata tu getah ker? member ckp dia takleh hayun ke depan ke blkg.

Rozy said...

alahaii...tu laa janji lagi..
afne beli kuda plastik yg ada roda tu pun okay rasanya..
xpun kuda plastik yg kaki dia melengkung leh rocking...
rasanya brapa puluh ja tu.. pernah tengok kat blog sapa entah..

moga afne and family sihat..
tp yg paastinyaa kalau nak hana sihat memang kena beli kuda lah yer..

pst:-sibek ahan xmintak kuda betul..kalau x jenuhlaaa... hehehhe

Dayu said...

demi anak2 kan..nanti camne la gelagat anak kita..macam2 ragam kan, tp derang lah buat seronk.
tu lah, kalau dh berjanji ngan bdk2 ni,jgn ingat derang bleh lupa gitu je. sampai dpt lah dia menuntut

Afne said...

rozy, ni ayah dia punya psl. trs ibu jd mangsa dera hana hahaha

mmg nk carik rocking horse yg murah2 je. klu ada roda pernah nmpk kt mydin tp gerak mcm kereta dia tu jugak.

kuda btl? nangis ibu carik duit nk byr haha

Afne said...

hi dayu, tq for dropping by.

tu psl le dgn bebudak kena extra hati2 bila kita keluarkan kata2. konon ayah nk kasi dia diam ddk kt baby chair masa mkn. blh plak dia igt even dh berhari2 lamanya.

sara said...

kak..kuda getah tu kan ade gak..rege dlm rm50 xsalah..

~ana~ said...

afne, beli la kuda yg kat ikea tu..ala bkn kuda..tp dia bleh buat mcm jongkang jongkit gitu..kitaorg beli kan yg tu je utk ajmal..ok la gak...

patut pun ptg semlm nmpak afne dgn hana kat playground...hana nak naik kuda rupa nya...

Afne said...

sara, kuda getah sara ckp tu jual kat ne? igt nk cari yg mcm rocker gerak ke depan ke belakang tu.

Afne said...

ana, yg tu takde kepala kan? kira pegang kt bhgian depan. tgk le cmne nnti bgtau eddy.

~ana~ said...

ha'ah afne..xde kepala..tu la takut hana xnak lak kalau xde kepala...heh3x..

eh tp ada brand graco kalau x silap..mmg kuda siap ada kepala..kat ukmsc tu ada utk budak2 main...kalau bw ajmal g check up mesti dia dok g terkam kuda tu dulu...

Afne said...

graco? mahal tu ana. afne nk cari yg murah2 je. nnti la tgk kt mana2. tgk 2nd hand punya blogshop pn semua sold out.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...