Wednesday, April 21, 2010

EBM @ 17/04/2010 & & Travel Dengan EBM Beku

patutnya publish entry ni sabtu lps tp sbb tertinggal cable camera kt office pastu isnin blk kg sbb dpt mc pnjg baru la ni sempat nk upload.

k, ni stok setakat sabtu lps. masuk dlm plastik lah sng mls nk susun2 lg pun dh sendat sampai letak kt pintu freezer



ni stok frozen ebm february 2010 - byk dlm storage bags..



ni stok frozen ebm march 2010 - byk dlm bottles..



ni plak stok frozen april 2010 (setakat amik gmbr ni le harap2 bertambah & tambah lg yeahaaaaaaa)



semua 'aiskrim' ni haziq yg punya hahahaaaaaaaaa (read style mcm dlm filem ahmad albab)



k, kan ke doktor kata afne kena stop direct feed haziq selama seminggu (lbh kurg la as long as afne amik antiviral zovirax) so masa kt klinik tu kan trs teringat stok2 susu kt atas tu. syukur lah ada back up kan?! ni yg afne pernah ckp dulu in case emergency ke apa. tak pe la mungkin mmg ini masanya utk stok2 susu ni digunakan. mlm ahad tu eddy tlg beli kotak ikan (alaaaaa kotak putih yg biasa org letak menatang laut tu la) kt giant. esoknya lps hantar double h check up trs beli setengah beg ais ketul utk diisi dlm kotak tu.




korg tak nmpk pun ais ketul tu kan?! sbb tak mencukupi! setengah beg ais cuma dpt selapis bhgian bwh sekali, pastu letak stok susu yg dlm storage bags & susun plak dgn yg dlm bottles. nmpk tak ada stok puri frozen, penapis & plastik ubat (ubat2 hana)? trs angkut masuk kereta singgah pasaraya KK beli lg setengah beg ais ketul & eddy tlg ratakan kat bhgian atas sekali sblm ditutup. thawed ebm (susu yg dh dicairkan) standby 3 botol (4oz each) dlm beg avent utk haziq mnm. siap dgn thermos dlm kereta supaya sng panaskan susu. kitorg mmg jarang2 bawak thermos bila travel/outing.

sampai je kg (2-3 jam perjalanan) tgk kotak tu walllaaaaaaaa mmg tak cair lgsg stok2 susu tu. syukur alhamdulillah. sikit pun takde yg mencair. so tumpang dlm freezer mak le hehe.. tumpang lalu ikan/daging/sotong/udang.



ni yg muat dimasukkan dlm freezer mak. ada lg yg dlm storage bags afne biarkan dlm kotak tu utk haziq mnm sampai ke mlm. tu pun dh selit2 celah nugget ngan fries. korg nmpk tak frozen ebm dlm bekas dadih tu? itu bkn afne punya.. itu ida/makngah double h yg punya.. ehh aneesah punya la kan hehe.

ckp psl aneesah, afne msh blm jumpa lg sbb mmg kebetulan 2 mggu ni dia dijaga nenek sblh ayahnya. waaa rindunya dgn aneesah. mak pun takde kt rmh sbk ke muar pastu blk sehari dh ke selangor pulak sampai khamis ni. haaaaaa.. jgn le igt afne blk kg ramai org kononnya afne rileks je. anak tetap dijaga, keje rmh tetap dibuat, kesihatan pun jaga, mkn ubat on time.

bila tgk gambo2 susu tu tingat haziq. sejak bottle feed hari ahad hari tu mesti dia tenung mata afne masa bg dia mnm. sorry haziq, bkn ibu takmo bg nenen trs kt mulut tp ibu terpaksa buat mcm ni. yg penting ibu tetap bg yg terbaik utk haziq, insyaallah. sejak ahad tu jugak la, pam & buang.. time nk buang tu tuang cpt2 dlm sinki kang tgk lama2 lg sedih huhu. yg peliknya tiap kali afne pam (6 sesi sehari - sorry, tak sempat nk buat sampai 8 sesi) dpt plak 9-11oz per session! time sihat kadang nk dpt 8oz pun ada masa2nya. takpe la, anggap je ni pemangkin semangat selama afne jd exclusive pumper perahsan!!! buat sementara waktu ni. kang time mcm ni klu pam dpt skit kita lg down kan.

btw, afne nk ucapkan terima kasih byk2. diulangi terima kasih byk2 kpd yatie hashim yg sudi refer kes afne ni pd puan kamariah (susuibu.com). afne cuma sms tanya pendapat yatie, tak sangka plak dia sanggup call semula slps refer LC (lactation councelor). bak kata yatie/pn kamariah, klu afne nk stop bf sementara sbb takut jangkit mmg haziq dh pun terdedah dgn virus sejak hana kena chicken pox aritu kan. tp due to medication yg doktor dh prescribe tak sesuai utk breastfeeding mommies so mmg terpaksa la pam & buang. penting woooo klu tak pam lgsg kang otak tak dpt signal demand secara tak lgsg pun produktivi kilang susu akan menurun. then klu breast bengkak? mastisis? aiiyyooooooooo. baik pam je la. mak pun ckp baik pam tkt susu susut bila seminggu tak dihisap.


p/s : waaaaaaaaaa ibu rindu nk nenenkan haziq!


12 comments :

lia said...

kuat semangat betul ko....

apa2 pon aku doakan semua ok...

::Mamalyna:: said...

kagumnyer tengok stok susu ebm...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

dugaan afne compare to kita lg besar yer .. sure mcm2 perasaan ada .. lg ler kita yg tak berjaya bf nieh .. apa pun kagum dgn usaha dan semangat afne .. kita tetap doakan kawan2 bf nieh berjaya ;-)

Anonymous said...

bertuah sungguh si kecil tu dpt ibu mcm afne...amat prihatin tentang penyusuan susu ibu walaupun dlm situasi gitu...piza kagum laa...tahniah..

Afne said...

lia, aku kena kuat semangat. syukur la eddy paham niat aku nk fully bf haziq. tak sanggup nk sua fm even keadaan aku tak mengizinkan buat sementara waktu.

Afne said...

mamalyna, stok afne tu skit je. org lain sampai terpaksa buang sbb expired.

Afne said...

diana, ni dugaan bf yg hebat setakat ni yg afne alami. mungkin klu afne msh kt takuk pemikiran lama (mcm zmn bf hana dulu) afne terbeli fm. ooohh tidaaaaaaaaaaakkkkkkkkkkk

takpe diana, insyaallah 1 hari nnti diana blh buat jugak. chaiiyyoookk!!!

Afne said...

to anon/piza, tq komen sini. afne bangga sbb afne pilih utk bf anak2. tp tak semestinya org yg tak bf anak tak bgs kan. semua ibu nk yg terbaik utk anak2 memasing.

SyaNa said...

wah!!! byk nye stok ko
kagum kagum
haah kalo time skrg ni susu kurang sure ko down gile kan..da la kena pam pastu buang
takpe..takpe..teroskan usaha murni ko
aku folow blkg :-)

Rozy said...

semoga afne ccepat sembuh na..

Afne said...

syana, follow le benda yg baik2 heheh aku ni kadang tingtong.

klu ko dh ada niat nk bf baby nnti mesti kuat semangat. siapkan diri dgn ilmu bf so blh hadapi semua kata2 -ve org. chaiyok syana!

Afne said...

tq rozy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...