Sunday, April 18, 2010

+ve & Confirmed!!!

isshhh.. tajuk panas di hjg mggu!! expecting to see this..??


tertipu je la korg dgn tajuk tu wakakakaaaaa tak releven lgsg k!

bgn tido pg jumaat lps, badan dh bisa2 semacam tp saya kan kuat semangat konon nk jd ibu super kan pegi keje mcm biasa la ke semangat sbb nk meronggeng kt ikea? hehe mmg dh lama tak rasa camni.. mcm masa kena morning sickness plak huhu.. blk keje handle anak mkn+mnm+tido mcm biasa. 

pg sabtu masa pam susu noticed 1 spot blister kt breast kanan tp igt rash biasa (mmg saiznya agak bsr tp ntah le buat tak tau je) kemudian msk marinara carbonara mewah udang utk anak dara tersayang & msk stok puri haziq utk seminggu (walaupun bdn msh terasa bisa2 ni). ptg nya bawak double h jemput ayah diorg kt bkt jalil. mlm tu la... badan bisa2 sungguh nk gerak bgn pn mmg tak larat dgn panas bdn. haziq plak mengaruk je hisap nenen setiap 2 jam. alhamdulillah, eddy dh ada tlg handle diorg except bf haziq la hehe. lps mkn panadol 2 biji br rasa lega & blh tido.

bgn pg ahad.. aiiyyyoooooooookkkkkkkkkkkkk!!! bbrp new blisters kt bdn! trs terpikir kena chicken pox ke ni? yelah, kan afne dh terdedah masa hana kena 2 mggu lps. lps settlekan hana & haziq br gi klinik. doktor kata +ve & confirmed chicken pox. doktor bg mcm2 ubat termasuk demam, flu, batuk, antiviral zovirax, 2 jns krim sapu & apa lg tah. tp yg tak syoknya, doktor mintak stop direct feed haziq for a week sbb ubat2 tu kurg sesuai utk breastfeeding mommies. maknanya.. haziq kena bottle feed & mnm stok frozen je la? plg tidak haziq perlukan 50-60 ketul frozen ebm utk seminggu. so afne kena pam & buang je ebm yg fresh selama mkn ubat2 tu? sayanggggggggggnyaaa!!! pam tetap kena pam utk stimulate breast sbb bila pumping akan menyerupai demand suction baby. nnti nk confirm blk ngan LC. & lg doktor bg mc for 5 days.. uuhhh syoknya klu cuti pnjg gi holiday tp ni cuti sakit lorr

eddy soh blk kg. plan awalnya dia nk blk ke kg hari selasa sbb ada hal nk diuruskan hari rabu tp dh dpt mc ni better blk kg.. nnti klu demam tak kebah kesian plak nk handle double h sorg2. esok lps hntr hana & haziq gi monthly checkup then amik brg kt office, insyaallah trs zoom blk kg.


p/s : gigih le org tu gi giant cari kotak ikan mlm2 ni sbb esok nk sumbat frozen ebm. tinggal nk beli ais je esok. tq abg...


18 comments :

SyaNa said...

hahahaa..tertipu aku

take care afne..mmg syg la susu da pam2 kena buang kan
takpe la..janji ko cepat sehat ye

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

alahai siannyer afne .. get well soon .. makanya dpt cuti lama nieh yer ..

iz-AnN عبداللطيف said...

hoh...memang positif...hahha

Nieza Ishak said...

ingat betul2 jerk afne

kalo betul ..nieza aminnnkan jerk hahahah. Betul2 superwomen la nanti ...


cemana la kalo kita beranak 3 ekk???
takleh nak imagine wehhh ...hihihi

mama_umar said...

huhu afne,tingat time zety & umar berjemaah kene cikenpox mase Umar 3 bulan tu..huhu..moge cpt2 baik,rajin2 sapu krim tu biar cpt tanggal kuping2 tu

aida basrudin said...

erm...sabar ek..syian ko..mmg sakit kalo kene chicken pox nie..aku dh merase dulu mase drjh 6..xpelah afne,..wat smntre nie..ikut jek ckp doc, stop BF haziq..tkut2 nnti haziq berjngkit plak..mcm adik aku yg syafiq tue..mase dlm hri dia kene chicken pox..pasal mak aku kene gak( jgkit dr aku..hehe)...dh mkcik aku yg uruskan sumer adik aku tue..
aku harap ko cpt sembuh ek..jge mkn tau.. :)

Fieza79 said...

ni kira gimik jer ni...ingat kan u pregnant nak tumpang hepy2...pe pun moga cepat2 sembuh keh?

Nana said...

hahah pandai pancing orang kan buat tajuk gempak2

Delima said...

lor ko kene chicken pox ke? ishhh musim la skrg ni kan? aku riso anak aku 2 org tu blom kene lagik.. jgn la kasik hadif kene time kecik ni kang haruuu..
take care beb! jg elok2 kang maintain cun k... heh heh

Afne said...

sori le syana bkn nk tipu hehe

tq yea

Afne said...

diana, dpt 5 hari tp blk kg je la.

Afne said...

zan, ko igt positif apa? hehe

Afne said...

nieza, anak 3? mesti afne ibu super duper kurus hahahaaaaaaaa

Afne said...

zet, blisters ni br nk menetas. tp ada gak yg mcm nk kering. tq ;)

Afne said...

aida, terpasa stop direct feed dulu buat sementara. nsb baik ada tong ikan blh bwk blk 2 plastik besar stok susu.

Afne said...

fieza, ramai tertipu gimik ni ehh??

Afne said...

nana, takde maknanya nk pancing hehe

Afne said...

fiza, benda jangkit2 ni mmg ler. virus chick pox ni blh hidup kt udara lama pastu klu kita dh contact ngan penghidap mmg kena berjaga2 selama 2 mggu. hana dh 2 mggu lbh br aku kena. aku kena berjaga utk haziq lak ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...