Thursday, April 8, 2010

Jagung Manis

skrg ni dlm usaha pancing semula selera hana. sejak kena chicken pox tu afne perasan hana byk reject mknn yg ibu/ayah offer. dh 2 hari ni berselera jugak dia mkn kek coklat, buah mangga & dadih. yg lain2 dia takmo dgn alasan.."nnti mulut hana cakit (sakit)" agaknya msh teringat2 pedih masa kena chicken pox aritu.

so td singgah giant sbb nk beli lauk2 haziq (ikan tenggiri, bayam & labu) utk buat stok puri. ternampak plak jagung manis yg dh siap di packing 2 btg sepeket. dlm hati trs tingat hana. sedang elok la hana sebatang, afne sebatang. hana klu dpt jagung, nk2 jagung kukus dlm cawan tu blh dia hbskan sorg2 tanpa berkongsi dgn sesapa!

tgk gambo bwh ni.. yg tak thn nya siap dgn soalan segala


ibu   :   hana nk mkn jagung? tp pns lg.. tunggu sekejap biar sejuk dulu ehh?
hana   :   ok..

lps main2 dlm 10 mnt trs hana pegang2 jagung atas pinggan

hana   :   ibu, tak pns la..
ibu   :   ooo.. dh sejuk ke? meh bawak sini mkn.
hana   :   ibu, nk ibu shuap (suap).

lps mkn 2x gigit..

hana   :   ibu msk ehh?
ibu   :   a'ah.. ibu rebuskan utk hana.
hana   :   ibu beli tak (kat) mana?
ibu   :   beli kt giant..
hana   :   ibu, shedap (sedap) la..
ibu   :   klu sedap mkn sampai hbs tau.

gitu la hana.. mmg kena bersabar jwb soalan2 yg bertubi2. selagi kita tak jwb selagi tu dok ulang2 soalan yg sama.. perasaan ingin tahu dia mmg kuat.

haziq? tu yg sorg lg klu dibiarkn merangkak ntah dh ke mana2. port yg dia plg suka skrg berdiri kt rak tv. dh brp kali terhantuk kt rak tu bkn tau serik pn. yelah, berdiri pn blm brp stabil. mmg kena monitor selalu. bila dh berdiri mula la tapak tgn ditepuk2 kt permukaan tv pastu menceceh sorg2. bila dh rasa gayat nk jatuh baru le merengek..

muka takut jatuh hehe


kakak hana klu dh dpt jagung.. benda lain dia tak lyn


tak dpt mkn jagung.. main pinggan pn jadi la


tetiba lak nmpk bulat mata haziq dlm gambo yg last (mcm rupa kak hana masa kecik). dh berbulan suka main sembur2 meleleh air liur tp tunggul gigi msh tak nmpk sampai skrg.

suka btl hati ibu bila tgk anak2 dh sihat cuma ada batuk skit. masa draft entry ni double H dh tido dgn lena. agaknya masing2 kepenatan & kenyang. jap lg nk bakar roti arab (sapu butter). mkn gitu je panas2. mnm teh kurma merah+longan pn sedap ni hehe..



8 comments :

mumyShaneQeisha said...

comelnya hana n haziq.ak2 saya pun suka mkn jagung manis

Afne said...

tq. elok pun mkn jagung sbb tinggi dgn fiber.. sng lawas hehe

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

amik amsa sket nak naikkan selera dia afne .. mmg tau dah hana feberet dia jagungggggggggg ;-)

mama_umar said...

hehe,cian hana,trauma die agaknye kenangkan time cikenpox tuh..aku pon struggle gak nih nk pancing selera umar,die tu ngade2 sket,xmo nasik ari2,huh

~ana~ said...

afne, sedap nya nmpak jagung tuh..hu3x..haziq nampak bam bam sungguh la..hana sgt petah berkata2 la....ish...bila la nak jumpa dgn haziq & hana ni....

Afne said...

diana, tu le psl.. tp sbg ibu tak sbr nk tgk hana mkn berselera mcm sblm ni.

klu blk kg mesti singgah r&r cari jagung kukus. biasanya kt petronas ada hehe.

Afne said...

zet, hana tu klu nk kira telan semua tp br lps chick pox kan paham2 je la. skrg ni aku bg je la apa dia nk mkn. skrg hari2 dia bukak sendiri petiais tp tutup blk saja tgk2 padahal memacam ada dlm tu.

Afne said...

ana, afne hari2 dukung gi rmh bbsitter pn dh rasa lenguh. klu outing tak bawak ring sling mmg rebeh le bahu. tak sbr nk check up next week.. nk tau berat haziq hehe

sng2 dtg la rmh.. pastu tlg afne lipat baju yg melambak tu kihkihkih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...