Thursday, May 6, 2010

DOA UTK IBU MENYUSUKAN ANAK


"Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan...AMIN..."

Rajin-rajin la baca doa2 nie yea for ibu-ibu yang BF anak...InsyaALLAH..berkesan...juz bear in your mind....banyak mane pon effort kite buat untuk banyakkan susu badan..."REZEKI SEMUANYA DATANG DARI ALLAH SWT..."

Dan juga amalkan membaca surah al-Hujurat & al-Kautsar sedari mengandung lagi dan selepas melahirkan antara amalan-amalan yg bagus untuk mommies yg breastfeed anak...Sambil2 tu niat dalam hati semoga ALLAH swt murahkan rezeki kite, anak kite & banyakkan susu kite...Baca dan cuba fahamkan melalui tafsir laaaaagi bagus! Cume effort kene lebih sket la ye kawan-kawan... =)
Lagi satu amalan yg bagus untuk mommies yg BF anak, amalkanlah membaca surah al-Baqarah ayat 60. Sambil baca ayat tue letakkan tangan pada breast, and doa dalam hati semoga Allah murahkan rezeki anak kite & supaya kite mampu provide susu yg cukup pd anak kite hingga sekurang-kurangnye umurnye 2 tahun...  

Dan (ingatlah) ketika Nabi Musa memohon supaya diberi air untuk kaumnya, maka Kami berfirman: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu", (ia pun memukulnya), lalu terpancutlah dari batu itu dua belas mata air sesungguhnya tiap-tiap satu puak (di antara mereka) telah mengetahui tempat minumnya masing-masing. (Dan Kami berfirman): "Makanlah dan minumlah kamu dari rezeki Allah itu, dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi".

Lagi satu, amalkanlah berzikir dgn kalimah YA MATIN (Maha Sempurna KekuatanNya) 70 kali setiap hari. Waktu yg paling bagus adalah pada waktu malam dan subuh. Anda juga boleh bacakan zikir tersebut dan hembuskan ke dalam segelas air lalu diminum. Yakinlah...insyaALLAH susu badan kita akan bertambah jika kite istiqamah dgn amalan yg tersebut di atas....




 - SHARING IS CARING -


6 comments :

mama_umar_maryam said...

tq afne share doa2 nih..kdg aku time pump tu mulut kumat kamit sebut,"alhamdulillah",ke "Allah " sambil2 doa bykkan la susu anak ;)

mama said...

tq afne..sharing is caring..sy nak amalkan..susu semakin kurang semenjak pregnant 2nd trimester ni..

Afne said...

zet, aku dpt dr blog lain so aku minta izin utk share dgn kwn2 ;)

msh blaja menghafal ni..

Afne said...

mama, tahniah sbb msh bf dlm 2nd trimester. afne dulu terpaksa stop masa preggy 4 bln lbh sbb prob hb rendah.

kita punya template sama :)

Sricahaya said...

thank's kongsi doa ni afne..masih susukan zahirah..tapi susu dah kurang..baru2 bi try minum air longan + kundur, alhamdulillah susu bertambah.. :)

Afne said...

sri, sharing is caring kan hehe..

bgs le msh susukan zahirah. moga capai la target kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...