Friday, June 4, 2010

NURSERY RHYMES

anak2 korg mesti ada fav nursery rhymes memasing kan? plg tidak pn.. tepuk amai2 ke.. nenek2 si bongkok 3 ke..

jom nyanyi (versi hana):

bulat kecil bulat kecil
bulat kecil bulat kecil.. bulat yg besar
kasih ibu kasih ayah.. slmt mlm
6 kali 6 kali.. 36
hana tido hana tido..mlm terkangkang

tepuk amai2
tepuk amai2 belalang kupu2
tepuk hana pandai upah mnm susu
susu lemak manis santan kelapa muda
haziq jgn nangis ibu buat keje

nenek2 si bongkok 3
nenek2 si bongkok 3
siang mlm asyik berjaga
mencari cucu di mana ada
nenek nk kawen dgn anak raja
cucu2 tak dpt lari
nenek tua byk sakti
skrg nenek nk cari ganti
sapa yg kena dia yg lari

k.. byk lg nursery rhymes yg hana selalu nyanyi (most of them blaja dr taska le kan). tp nursery rhymes yg hana selalu nyanyi kt atas tu takde la dlm bwh ni...



kelmarin ayah belikan hana cd+buku nursery rhymes.. alaaaa RM5 je pun. katanya ada org dtg jual dr meja ke meja (kt kedai mkn). blk taska je sbk soh ibu bukak dvd. mula la karang dia nyanyi+menari ikut dlm dvd tu. actually, afne nk carikan dvd iqra' utk hana tp blm berjumpa. kt taska ada kelas iqra' setiap ptg. alhamdulillah, hana blh sebut alif - ya walaupun msh ada yg lompat2. sejuk hati/perut ibu mengandungkn bila dgr hana baca doa tido, doa mkn, doa belajar dgn lancar siap dlm 3 bahasa (jawi/arab, melayu & english). bdk2 skrg cpt btl tangkap apa yg diorg blaja kan? hana baru je 2 thn 8 bln tp byk suprises yg buat ibu kagum dgn dia.

moral of the story : hana tgh asyik dgn dvd baru so ibu tadop peluang tgk tv huhu..


p/s : ada ke patut.. dlm lif aritu ada sorg nenek bangsa cina. hana blh kata.. "ibu.. ibu.. nenek2 si bongkok 3" terpaksa ibu thn gelak sampai nenek tu keluar lif hahahaaaaaaaaaaaaa


6 comments :

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

murahnya dvd ryhmes tueee ;-)

Afne said...

a'ah rm5 je. biasanya org jual rm10.

ibudhani said...

Afne, anak sy pn kalo dgr lagu2 nursery rhymes ni mmg dia pn goyang2 kan bdn, tgn pn same....

fav lagu dia pn same nenek2 sibongkok 3...aritu tgk cite nenek kebaya kan ade lagu tu kan..dia bole goyang2 kan bdn dia...adoii la cite antu pn dia suke...

Afne said...

bdk2 mmg suka kan? walaupun lagu nenek kebayan tu versi slow tp hana blh recall itu lagu nenek2 si bongkok 3 hehe

Mama Darwisya said...

afne...darwisya pon sama ..ade nursery ryhmes die..nak2x bile lagu "are u sleeping"-fiza slalu nyanyikan bile time nak titon..tp skang ni,xkire nak tido ke,tgh main ke,,bile fiza nyanyikan lagu ni, terus die nyengihhh n senyummm jerk..pastu tepuk2x tgn..nampak la die suke lagu tu..lagu lain if u happy n u know it..fiza suke gayakan hentak kaki kat die..gelakkkk je die...then,10 indian boy...gelak2x die dgr lagu tu..hehehhe..igt nnti nak beli cd nursery rhymes ni la..fiza blom ade lg..

Afne said...

fiza, elok sbnrnya ada vcd/dvd nursery rhymes ni. selain anak seronok2 menyanyi & menari, blh kenal huruf, nombor, binatang mcm2 la. beli la utk darwisya ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...