Monday, August 23, 2010

AL-FATIHAH..

perasaan ni msh lg bercampur baur. nk update blog pn mcm x secergas dulu. rasanya korg faham knp kan...

btw, afne tumpang seronok baca blog kekawan. cerita bln puasa, menu2 berbuka, persiapan raya, baju raya, kuih raya, cuti raya... seronok kan?

kt office pn msh menyesuaikan diri dgn kerja baru. yelah, baru blaja2 pastu amik cuti ehsan 7 hari bekerja (campo sabtu ahad hampir 2 mggu jugak la). masa tu nk blk awal ke kl pn asyik terkenangkan mak je. biar lah dia sbk melayan hana & haziq dlm masa 2 mggu tu. lg pun masa tu sbk dgn kenduri arwah siang & mlm hampir seminggu.

mak mesti rasa sunyi sbb cucunya neesa dibawa ke JB sedangkan selama ni neesa ada di dpn mata mak yg jaga. takpe mak, Allah Maha Adil. Allah tahu apa yg terbaik utk hambaNya. kita sama2 doakan moga neesa membesar dgn sihat. afne sendiri msh terbayang2 keletah neesa yg peramah tu.

sejak accident otw blk keje tu, arwah trs koma. afne sampai ke hospital batu pahat mlm tu dpt cium2 ida yg takde sebarang reaksi. kecederaan kepala arwah mmg serius, kalau pn arwah survive dia akan lumpuh. sebanyak mana darah (klu tak silap 8-9 beg darah), sebanyak tu juga yg keluar dr mulut, hidung & telinga. Ya Allah.. rasa tak mampu nk terus menaip....

keesokannya, slps di scan.. doktor cuma mintak kami bawa bersabar & minta ahli keluarga bacakan ayat2 suci. doktor kata TIADA HARAPAN... ubat yg diorg bg pn setakat utk support jantung & tak akan bertahan lama. daripada slps Zohor hingga waktu Maghrib, afne setia menanti dgn mak di sisi ida. apa yg kami blh buat cuma bacakan surah Yasin. slps waktu Maghrib tu, afne bersiap blk ke rmh memandangkan anak2 letih seharian kt hospital (tq abg tlg jaga hana & haziq sepanjang hari - kanak2 bwh 12 thn tak dibenarkan masuk ke wad). sampai je ke rmh, lps mandi & solat Isyak, telefon abah sbb ada org surau yg buatkan air yasin utk ida. abah kata... "epi, ida baru je pergi..."

mlm tu juga slps post mortem, jenazah dibawa blk. rasa tak nak tido, rasa nk tatap arwah puas2 sbb esoknya jenazah akan dikebumikan. esok paginya, itu lah kali pertama afne mandikan jenazah. siapa sangka kan? mandikan jenazah adik sendiri. mak lah org plg tabah msh mampu ikut mandikan jenazah arwah. cuma Allah yg tahu mcmn perasaan mak waktu tu.

satu per satu insan yg kita sayang pergi. mula2 mmg ssh nk percaya tp sbg manusia biasa kita mesti terima ketentuanNya. tipu lah klu afne kata tak rindu.. sedangkan msh tercari2 arwah & teringin sgt jumpa walaupun dlm mimpi. arwah ida mmg seorg yg pendiam tp dia lah kwn afne bercakap, mengadu, bercerita. terasa sgt kehilangan dia...

moga roh arwah dicucuri rahmat & di tempatkan di kalangan org2 yg soleh & beriman, amin.

AL-FATIHAH..


54 comments :

~ana~ said...

al fatihah utk arwah...

sedih sgt afne..mengalir air mata kita bc...
moga arwah di tempat kan di kalangan org2 yg beriman...

banyak kan bersabar erk...

@yue said...

Al-Fatihah..

besar sungguh dugaan mak dan abah ko adik beradik..satu² anaknya pergi..

tabahlah..semoga rohnya ditempatkan dikalangan para salihin..

Afne said...

tq ana. afne yg draft entry ni lg la berjujuran airmata igt arwah adik & anaknya yg msh kecik tu.

Nieza Ishak said...

Tahziah Afne,

nieza ingat2 lupa la ..
Ida ni emaknya Neesa ker ?? adik afne yang baru bersalin aritue ???

nieza blur sekejap.

lia said...

Al-Fatihah utk arwah adik afne... sebak lia membacanyer...

btw neesa tu pulak siapa? anak arwah ker?

mrsDudE said...

Innalillah.. tergamam kejap membaca entry ni.. semoga afne sekeluarga tabah ye..

Afne said...

tq ayue, tinggal lah kami 3 beradik. mmg bsr dugaan mak & aku hadapi. aku doakan moga diorg tabah menerima.

Afne said...

tq nieza.

ye, adik afne yg bersalin hari tu. anaknya br 6 bln & msh menyusu bdn.

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

alfatihah
moga roh ida tenang di sana...
dan moga neesa membesar dengan sempurna walaupun tanpa kasih sayang seorang ibu...

::Mamalyna:: said...

al fatihah buat arwah... semoga arwah tenang di sana..

Afne said...

lia, neesa anak arwah. baru masuk 6 bln. msh menyusu bdn dh terpisah dgn ibunya. sejak arwah tenat kt hospital afne cuma sempat susukan neesa 2-3 kali sbb keluarga ayahnya lbh byk pegang dia. sblm ni masa neesa lahir mmg afne yg susukan.

Afne said...

tq mrsdude.

Sricahaya said...

Al fatihah utk arwah..

takziah afne, sy yg baca ni pun tak dapat bygkan kalau kita kehilangan org yg tersayang..sebak baca..

sian neesa, moga2 perhubungan neesa ngan keluarga afne tak terputus..

IDA said...

takziah buat afne n family

lia said...

Allah.... besar nyer dugaan utk baby neesa.... kecil lagi dia ;(

YaAllah, mohon padaMU semoga neesa sentiasa bahagia & segala yg terbaik buatnya, YaAllah... amin...

Puteri Satu said...

takziah dari akak afne... setiap orang pasti akan mati... cuma masa aje yang berbeza... setiap yang berlaku tuhan dah janjikan seribu hikmah...cuma kadangkala kita sendiri yang tak menyedarinya... harap afne dan keluarga... lebih kuat ye...

kmieja said...

Alfatihah buat arwah ida...

Bergenang air mata akak baca...moga afne&family tabah menghadapinya :(

kakyong said...

salam singgah..
kakyong ada terbaca kat blog kwn tentang accident tu..
salam takziah.. semoga tabah buat Afne sekeluarga. AlFatihah.

mumyShaneQeisha said...

salam takziah..
harap tabah menghadapi dugaan ini

SyaNa said...

al-fatihah
sedih baca luahan afne
semoga arwah tenang di sana

ibu WaWa said...

Menangis kak wa baca entry afne ni.
Allah lebih sayangkan adik Afne, Ida. Al-Fatihah daripada kak wa buat arwah Ida.

Yg paling menyedihkan ialah Neesa kehilangan ibu ketika dia masih menyusu ibunya. Apakah nasib yg menimpa Neesa, kecil2 lagi telah hilang tempat bergantung. Apalah yg Neesa tahu, dia masih kecil. Siapa yg akan jaga Neesa nanti?

Ida accident dgn apa?
Gambar arwah Ida yg sedang dukung Neesa kat entry label family ke?

Sabarlah Afne. Hanya Allah yg tahu segalanya.
Kak wa doakan semoga roh Ida dalam kalangan insan2 beriman.

mama_umar_maryam said...

alfatihah utk arwah adek afne..zety xtau nk komen camne,xtertaip kt sini..kite yg ade ni titipkan doa utknya byk2..xdpt bygkn perasaan afne ilang adek,lagi2 klu tgk wajah neesa,..same2 kite doa pdNya ye..insyaAllah sampai fatihah n doa kite pd arwah kt sane..

mama thieya said...

al-fatihah..semoga roh nya dicucuri rahmat

jesnita_ns said...

takziah afne..

al-fatihah utk arwah..moga arwah dicucuri rahmat..dan rohnya tenang di sana..amin

~ayda BAsrudin ~ said...

AL FATIHAH buat arwah.... bergenang air matamaku bce entry ko nie.. terbayang lagi wjaha arwah mase tue.. n ketabahan ko n mak uruskan jenazah arwah... semoga Allah tempatkan arwah di sisi orng yg beriman..

Anonymous said...

alfatihah utk adik afne..
mmg everyday terjah blog afne nak tau perkembangan neesa cmne..kesian dia kecik lg..miti tercari2 mak dia..

takziah afne

amie said...

takziah afne..
ptutlah ko dh lama tak online.. serius aku t'peranjat sngat2.. moga arwah ditempatkan di kalangan golongan org yg beriman..

Alya=Asniza +Mayudi said...

afne,,takziah yer,, semoga kor tabah,,,, aku x tau pun psl excident nih,,, tp aku harap kor kuatkan semangat,,, semoga,, roh ida dicucuri rahmat,,,dan ditempatkan dgn org2 yg soleh,,,

nzh1979 said...

ya allah sedeh aku baca blog ko afne..moga2 arwah adik ko dicucuri rahmat..dibulan yg mulia ni sedekah alfatihah untuk arwah..
bab neesa tu..aku sedey gile..aku cuba bayangkan kalo la sok2 aku takde..camne la keadaan anak2 aku..sebak hah..aku plak nak nangis..dugaan Allah beri insyallah ada hikmahnya..moga2 neesa sihat dan membesar jadik anak yg solehah..amin

Afne said...

tq zan.

Afne said...

tq mamalyna, sudi sms lg hari tu.

Afne said...

tq sri, harap2 neesa tetap igt keluarga sebelah ibunya. afne dh anggap mcm anak sendiri.

Afne said...

tq ida.

Afne said...

lia, aku klu mampu mmg nk sgt jaga neesa. dh mcm anak aku sendiri.

Afne said...

tq kak puteri.

Afne said...

tq kmieja.

Afne said...

tq kak yong.

Afne said...

tq mummyShaneQeisha

Afne said...

tq syana

Afne said...

kak wa, tqvm. harap neesa membesar dgn sihat & tak lupa dgn keluarga kami.

Afne said...

tq zet

Afne said...

tq mama thieya

Afne said...

tq jesnita

Afne said...

ayda, mengalir airmata aku tgk kesedihan mak masa mandikan jenazah arwah. tq sudi dtg.

Afne said...

tq anonymous. kami sekeluarga mmg rindu sgt dgn neesa. sejak arwah meninngal, jarang sgt dpt jumpa neesa. Allah Maha Adil.

Afne said...

tq amie

Afne said...

tq niza

Afne said...

zam, yg aku sedihkan keadaan mak. selama ni yg jaga neesa. sejak arwah adik kawen, mengandung, bersalin sampai la dh ada anak mmg mak aku yg uruskan semua. tiba2 neesa dibawa jauh ke jb. mak aku yg sedih sgt.

einotz said...

takziah wat afne..muga afne sekeluarga diberikan kekuatan dan kesabaran..
muga arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

afne & kelaurga kuat menghadapi dugaan ini .... alfatihahhh

Afne said...

tq einotz

Afne said...

tq diana

Farra Dhelina said...

salam..rasa nya semlm dh tgl komen..

sabar lah ye kak..

takziah utk akk sefamily..

kesian kat ank arwah..

mulia nya akk mnyusukan neesa..

Afne said...

tq farra. kami redha dgn ketentuanNya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...