Saturday, October 30, 2010

DONUT = DONAT


walaupun rupa donut saya tak mcm bentuk donat tak menggiurkan & kalernya garang sawo matang tp.. isinya sgt gebu & sedap mencengkam kalbu hahahhaaa. tak percaya? tgk aksi2 customer saya hehe..





akhirnya.. berjaya juga afne buat donut (selama ni asik beli je kan). secara jujurnya (sblm ni) mmg fail bab uli menguli doh. pernah sekali buat dulu adehhhh naik lenguh tangan. aritu cari2 resepi roti/donut yg plg sng+mudah jumpa kt sini. gmbr2 blogger ni cantik2 & mknn nmpk sedap belaka ;)


Resipi Roti Goreng
  • 4 cawan tepung gandum (kite guna 3 1/2 cawan) - next time ikut 4 cwn sbb doh agak lembik
  • 3 sudu butter yang dicairkan
  • 3 sudu besar susu pekat
  • 1 susu kecil garam
  • 1 cawan air
  • 10 gm yis - afne masukkan 1 peket yis (11 gm)
  • 1 biji kentang dilenyek
  • 2 sudu besar gula (ini kite tambah) - afne tak letak gula
  1. Blend sume bahan tu (kecuali tepung).
  2. Then uli n simpan dlm peti sejuk selama 1/2 jam hingga 1 jam.
  3. Bentukkan roti dan letak inti ditengahnya. Kemudian goreng sehingga kuning keemas-emasan.
  4. Doh ini boleh juga di gunakan untuk membuat donut.

mula2 tu buat 2 biji roti goreng inti sardin tp terkial2 je nk kemaskan doh, tu yg trs kepal2 mcm donut kena suntik botox kahkahkahhhh. ok la tu kan utk 1st timer, at least afne mencuba yea tak?! practice makes perfect. next time try bubuh topping coklat ke peanut butter ke (kang bdk2 ni syok jilat topping je ekk). mmm.. agak2nya sesuai jd base pizza tak yea? (kena buat eksperimen ni!).


p/s 1 : kak ros, esok2 ko hadiahkan aku acuan donut ok?! lalalaaaaaaaaaaa

p/s 2 : plan nk buat auto-publish entry ni mlm karang tp dh ada tanya resepi hehe


8 comments :

win@momyShaneQeisha said...

buat sendiri memang lebih sedap kan.suka donut:)

rossysweety said...

ko tgk resepi time bila ni ha????kat opis ek???tu intan sepayung dah nampak???hehehehe

~ana~ said...

afne, ada ada gak satu resepi donut ni..sesuai utk buat pizza gak..so, ana mmg guna resepi tu utk buat base pizza...jarang sgt buat donut..tp kalau buat donut pun mmg jd la.ana rs ana pernah letak kat bhgn resepi kat blog ana kot...senang jugak yg tu..

Afne said...

win, puas hati buat sendiri blh mkn byk2. hana pn mmg suka mkn donut :)

Afne said...

kak ros, knp klu tgk kt ofis tak blh? aku tgk time dh siap keje takde keje pending2 ke nk gayut2 ke. slh aku je nmpk, slh org lain siap la kang aku bongkar sapa tlg punch ke, tido time keje ke, kaki bodek ke baru adil & saksama! hahahhaaa

Afne said...

k, ana. tq. nnti blh cuba resepi ana ;)

rossysweety said...

diorg tu kipas kuat...ko pakai apa???guna econ pun kekadang ok...selalu ajer tak...heheheh

Afne said...

nnti aku beli ekon 2 hos kuat skit dr diorg hahhaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...