Monday, April 18, 2011

KARIPAP - DOH SIMPLE & RANGUP

ni lg 1 aktiviti memasak slps puding roti sos kastard di hari sabtu. dh lama nk mencuba buat karipap tp asik bertangguh je.


walaupun rupa karipap afne tak brp nk hensem but heyyyy at least i tried! yg bestnya karipap ni rangup & sedap :)

utk inti karipap, afne gunakan keledek. blh je klu nk guna sardin ke, kentang ke, daging ke.. mula2 nk campurkan daging tp terlupa nk keluarkan awal2 msh kejung dlm freezer hahahaaa. resepi inti sesuka hati afne je..

 slps direbus

slps ditransformasikan menjadi inti

bahan2 utk inti;
keledek - dipotong dadu, direbus & ditoskan.
* 2-3 biji bawang merah
* 1 ulas bawang putih
* ikan bilis - ikut suka nk byk mana
* garam - secukup rasa
* serbuk pati ayam
serbuk kari yg dibancuh dgn sedikit air - letak skit je sbb anak2 tak mkn pedas

cara2;
  1. tumbuk lumat bahan bertanda * & tumis hingga naik wangi.
  2. masukkan kari. tumis sampai pecah minyak.
  3. masukkan keledek. masukkan sedikit air, kacau & masak sampai kering.
utk doh karipap, resepi asal dr joayee my resepi. anggaran utk 20-25 biji tp mungkin sbb sama gentel bebola doh sambil melayan anak bujang buat drama maka.. faham2 sendiri sudehhh. afne dpt 20 biji.

bahan2;
4 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak masak - panaskan
3/4 cawan air - atau lebih
1 sudu teh garam

cara2;
  1. minyak masak (btl2 panas so kena hati2 yea) masukkan ke dlm tepung. kacau dgn garfu.
  2. bila dh agak sejuk, kacau dgn jari hingga berderai.
  3. campurkan garam ke dlm air & tuangkan ke dlm adunan tepung.
  4. uli hingga jd doh.
  5. bentukkan bulat kecil2 anggaran sebiji karipap.
  6. canai leper (afne guna gelas je) kemudian isikan inti keledek & kemaskan/klim tepi karipap (tak reti klim & takde acuan so tekan dgn mata garfu je).
  7. goreng dgn api perlahan hingga kuning keemasan.
afne goreng bbrp biji utk mkn & yg lainnya frozen kan. next week eddy blk KL blh le merasa homemade karipap ni :)

 stok utk difrozenkan (blh geng dgn ebm frozen dlm freezer)

kompom eddy terkejut tgk karipap berbiku-biku hahahaaa.. tp takpe, rupa tak menjadi penghalang sbb yg penting rasanya. resepi doh ni recommended utk sesapa yg suka karipap rangup. dh goreng brp jam pn msh maintain gitu haaa..


10 comments :

iduraz said...

wah pas puding roti, karipap plk yerk..lapa tengok karipap tuh...hehe

~ana~ said...

hntr kat rumah bwh sikit boleh?hah3x..

syanasaid said...

sedap nye pagi2 tgk gambar food
hahaa

lama aku tak buat kuih2 ni
mood tarak marii

Afne said...

iduraz, ni angin rajin tgh dtg hehe

Afne said...

ana, segan nk bg org karipap biku2 hehe

Afne said...

syana, ko tunggu iman dh bsr pandai mkn memacam nnti.. tetiba mood rajin dtg ekekekkk. seronok bila kita msk tgk anak2 suka mkn penuh selera.

Nieza Ishak said...

perghhhhhhhhhhh ...

mantoppppppppp.
nieza kalo karipap mmg fail .. huhuhu. Kiranya kalo menda yang menguli2 ni liat sket .. hihihi

DIDOT said...

wahhhh!!!..hebat la ko nei pot..rajin rajin..;)

Afne said...

nieza, hang tak pasan ka karipap fesyen baru berbiku2 tu? hahhhaahaa. takpe la 1st timer. adat le kan hehe

Afne said...

dot, takde hebatnya. ada yg tukang mkn tu yg rajin nk buat kudap2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...