sbnrnya dh lama berangan nk buat. mmg tak pernah rasa sblm ni tp terliur gara2 tgk entry errynn psl puding jagung strawberry. so blk kg hari tu saja la mencuba hehe..
mula2 tu nk bubuh dlm bekas kaca bsr tp tkt tak muat masuk fridge sbb dlm tu dh penuh stok brg2 mak utk majlis tahlil & doa selamat. so masukkan je dlm bekas2 plastik takde lah berat sgt bila susun bertindih kan.
anak dara saya yg tlg taburkan buah2 atas puding dh tak sbr nk mkn. soh posing pn dh takde mood. sbr ehh hana, kena sejukkan dulu dlm fridge br sedap mkn :)
resepi asal dr blog errynn;
cara2 :
guna bekas jernih/kaca..kalau nak hidang utk tetamu..biar cantek!
pastu masak susu cair, 1 tin air, gula sampai mendidih..
then masukkan bancuhan tepung kastard , 1 tin krimer jagung..
kacau lagi sampai agak2 pekat...
curahkan dalam bekas jernih/kaca...
pastu masak jelly ikut arahan kt blkang kotak
kemudian curahkan atas adunan kastard...
hias dgn strawberry.. sejukkan..
1 tin susu cair
7 sudu besar gula-nk manis lg ltk la byk lg - afne letak 5 sudu aje
7 sudu besar gula-nk manis lg ltk la byk lg - afne letak 5 sudu aje
4 sudu besar tepung kastard (bancuh dgn 1/2 gelas air)
1 kotak jelly nona (perisa strawberry) nk perisa lain pn bole-ikut suka
1 tin krimer jagung
1 kotak jelly nona (perisa strawberry) nk perisa lain pn bole-ikut suka
1 tin krimer jagung
1 tin kecil koktel buah2an - ni pandai2 tambah sendiri sbb takde strawberry
cara2 :
guna bekas jernih/kaca..kalau nak hidang utk tetamu..biar cantek!
pastu masak susu cair, 1 tin air, gula sampai mendidih..
then masukkan bancuhan tepung kastard , 1 tin krimer jagung..
kacau lagi sampai agak2 pekat...
curahkan dalam bekas jernih/kaca...
pastu masak jelly ikut arahan kt blkang kotak
kemudian curahkan atas adunan kastard...
hias dgn strawberry.. sejukkan..
puding ni mmg tak blh potong2 mcm puding biasa tu cos lbh lembut dr taufufa. so mkn cedok ngan sudu. tp mmg lyn la wehhh mkn sejuk2. plg best bila gigit2 jagung tu adehhh... meleleh wa ckp lu!
p/s : errynn, agak2 next time klu tambahkan lg tepung kastard tu puding lbh pejal kot ekk??
6 comments :
uish.. lama x wat menda ni la. bile ek nk buat??? pk2.. tu tolong masuk kan buah ke makan buah?? hehehe
aty, ni 1st time afne buat. sedap kan mkn sejuk2.
aty, hana mmg tlg masukkan buah2 tu guna sudu.
ada yg ckp ltk kastard byk skit bg pejal tp kita tk suka..sedap mcm cedok gtu..yum2...tp ada gk ckp kena kacau likat btul2..kita rs dh likat dh tp mmg tkleh potong...
gaya hana tgk ni, mcm x sabar nak terkam makan ;p
errynn, afne msk & kacau lama pn mmg tak bhl pejal. takpe la next time cuba tambah tepung kastard. tp ntah bila nk buat hehe
lia, mmg ye pn hahaha
Post a Comment