Wednesday, August 3, 2011

Kek Pisang

sob.. sob.. sob.. kwn bersahur & berbuka dh blk ke johor. so smlm msk menu simple2 je utk berbuka... ikan kembung goreng, sambal tumis ikan bilis & sayur bayam bening. sapa org jawa tau la apa tu msk bening

smlm masa kt office teringin kek pisang. tp takmo yg lembut mcm span tu, nk yg ala2 muffin lembab2 gitu. otw blk keje sanggup singgah giant nk mencari pisang punya psl. lps je masak lauk berbuka trs keluarkan bahan2 utk buat kek pisang. alahhhh.. sonang jo. lenyek2, tapis2, blend, campur & bakar. tak caya??!

tak sempat lah amik gambr kek pisang cantik2 angle seksi ke benda sbb kek msk lg 15-20 mnt waktu nk berbuka. mkn panas2 lg perghhhhh...

pg td lps sahur buat lg kek pisang utk dibawa ke taska. kebetulan chef cilik dh bgn so ajak hana membaking sekali :)

 bersungguh tabur chocolate rice

 nmpk ibu tala hp trs senyum sampai pejam mata hehe


aci tak bg kt taska dgn loyang tu sekali? hahahaaa. msh panas2 lg tu. nnti pandai2 la pembantu taska nk potong mcmn. dlm bekas tipuware tu utk kekawan office. klu tak sedap jgn kutuk, bgtau le apa yg kurg supaya saya blh improve. tp yg tak dpt tu jgn kecik hati yea. klu bkn bln puasa blh potong2 kasi korg merasa sorg skt. ada rezeki nnti buat lg, InsyaAllah.

ohh yea.. ni resepi campak2 kek pisang tu. tak igt amik kt mana sbb dh lama sgt dlm simpanan. dulu2 pernah buat masa hana baby kot?!

KEK PISANG
pisang - tgk jns. klu pisang emas letak le 10 biji. afne guna 3-4 biji pisang cavendish (sapa tau ni pisang apa?)
2 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam halus
3 biji telur
1 cwn gula castor
1 cwn myk msk
1 sudu teh esen vanila - afne sukat pakai penutup botol dia je.

cara2nya;
  1. lenyek2kan pisang. ketepikan.
  2. dlm bekas lain, ayak tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat & garam. ketepikan.
  3. blend telur, gula & myk msk sampai sebati.
  4. satukan semua bahan td termasuk esen vanila & kacau rata.
  5. sapukan butter pd loyang & tuangkan adunan. blh hiaskan dgn choc rice/choc chip/almond flakes/hirisan pisang (ikut kreativiti korg la).
  6. bakar api atas bwh pd suhu 160 selama 40-45 mnt (jgn lupa pnskan oven dlm 10 mnt sblm membakar).

amacam? sng kan? tak yah pukul telur sampai kembang bagai (alasan org takde mixer hahahaaa).. afne suka sbb kurg manis & mudah nk membuatnya. sila lah mencuba :)


8 comments :

~ana~ said...

xnak cuba tp nak org atas hntr kat org bawah sikit..hah3x...

gurau je la erk..:)

watyz said...

nk try la..time kasih berkongsi resepi. :)

Afne said...

eleh.. ana tu terer bab msk memasak ni. blh je klu ana nk afne buatkan sekeping rm10 hahahaa

Afne said...

aty, sng je nk buat. slmt mencuba :)

mama_umar_maryam said...

tau bening tu ape!! yeayyy!!hahahaha
tibe2 aku terbyg cekodok pisang yg crispy2 dan manis..huhu

tie gadies said...

thanks kasi cake.. smlm tie mkn..sedapp

Afne said...

zet, ko saja kan bg au terliur. tp takpe, ari ahad aritu br buat cekodok pisang hehe

Afne said...

tie, puas tak mkn sorg seketol?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...