Friday, November 11, 2011

Kek Pisang Dole

smlm ptg colleagues dok email nk buat mkn2 pg jumaat. ini yg termampu diusahakan mlm td 2 ketul kek pisang. so pg ni jinjit beg bawa 1 bekas utk taska & 1 bekas utk office.

tak tau la kena ngan tekak kwn2 ke tidak. biarlah rupanya tak berapa menarik tp afne suka mkn kek pisang yg lembab2 mcm muffin. tak suka yg lembut mcm kek span tu. kelakar tau.. masa tgh sukat bahan2 blh tak igt gula caster tinggal skt je lg.. ada la dlm setengah cawan so campurkan dgn gula pasir je. nk resepi? blh klik sini.


tp klu korg perasan.. warna bhgian dlm kek pisang tu tak brp gelap. sblm2 ni buat ok je nmpk gelap bersirat urat pisang tu. adakah penggunaan jenis pisang mempengaruhi warna kek? sesapa blh jwb???


sblm ni afne gunakan pisang mas & pisang berangan. disebabkan kedai buah kt depan masjid desa petaling tu tutup (mungkin makcik tu msh cuti raya haji kot) so gi cari pisang kt giant. satu2nya jns pisang yg dijual ialah pisang dole. ni br 1st time try buat kek guna pisang ni, selalunya beli utk mkn gitu je.

ni gmbr google yea kwn2.

korg pernah tgk/mkn? sekali pandang mcm pisang berangan tp saiznya lbh besar & panjang. rasanya sedap mcm pisang berangan juga. takpe lah, next time klu nk buat lg kek pisang kena cari pisang mas atau pisang berangan.


6 comments :

lia said...

aku panggil pisang ni pisang montel, x tau naper...

mama_umar_maryam said...

aku mgm sukepisang lemak manis weh!

Afne said...

lia, mmg namanya pisang montel ekk? aku mcm pernah dgr org sebut2 pisang montel.

Afne said...

zet, kek pisang ni kek plg senang buat dlm dunia. sbb tu aku blh buat hehe

wan nurul hezrina said...

tak pernah wat kek pisang.huhu

Afne said...

hezrina, senang bangat kek pisang ni. pejam mata blh buat! tak caya? gi tgk resepi tu ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...