Thursday, December 15, 2011

Bila Anak Kurang Sihat, Tak Keruan Ibu Dibuatnya.

alhamdulillah, bos BESAR saya dh semakin sihat :)

last friday bawa haziq blk kg. lps pekena susu sebotol (dh notice dh haziq mcm tak selesa je mnm susu plus  bdn dia rasa hangat) trs terlena. kt area seremban hujan lebat, tetiba haziq terjaga merengek-rengek. bg toys pn tak jln. sorry son.. ibu tak blh lpskan awak dr baby car seat. so bg je lah haziq peluk tgn kiri ibu all the way sampai yong peng. 2 jam setengah tahu!

sampai rmh mak (lbh kurg jam 10 mlm gitu) haziq ok je main mcm biasa lah. tp sampai waktu nk tido mlm dia dh mula merengek tak henti2. pusing sana pusing sini. susu takmo mnm. igtkan perut masuk angin, sapu myk yuyi pn tak jln. mmg nmpk sgt haziq tak selesa sungguh2 lah. klu blh nk ibu pelukkkkkkkkkkk je. nk masuk ke subuh baru lah haziq mula nk lena itu pun tido2 ayam.

pg sabtu tu kitorg belek2 bdn haziq notice few spot blister kt celah jari tgn & jari kaki. kawasan tapak kaki ada bintik2 merah. dlm mulut kt bhgian lidah ada ulser. dh sdh.... haziq kena hfmd ke? trs siap2 bawa ke klinik nur kt bp. risau lah sgt2. teringat2 keadaan hana (sini & sini) masa kena hfmd dulu, masa tu tunggu hari je nk deliver haziq. doktor kata haziq ada mild fever. berkemungkinan bsr simptom yg haziq alami tu cuma alahan sbb br blk kg. sehari dua ni klu ada pertambahan simptom lbh serious kena dtg blk ke klinik. mcm biasa lah dpt ubat 3 serangkai (demam+selsema+batuk). waktu siang haziq aktif je tak kisah lgsg dgn bdn yg tgh demam. tp nk bg dia mkn ubat mcm nk berperang! berbeza btl dgn kak hana. tp time nk tido mlm punya lah ssh nk lena. merengekkkkkkkkkkkkk je. kesian tgk dia. kitorg sendiri tak tido mlm sbb haziq asik meragam. 

hari ahad tu haziq dh mula flat sbb takmo mkn mnm semua. air liur asik meleleh je. mnm susu yg dibancuh air sejuk dr fridge, itu pun melalak dulu sbb pedih mulut. mkn aiskrim (benda2 sejuk kasi kebas) takat 2-3 sudu je. sikit takmo berenggang dr ibu. klu blh nk berdukung saja. masa tu amik keputusan tak blk ke kl sbb in case haziq btl2 kena hfmd, plg kurg 2-3 hari emergency leave utk jaga haziq. taska mmg takkan bg kita hntr klu anak2 ada sakit berjangkit.

emosi ibu masa tu dh bercampur baur dh. nk mrh, nk nangis, kesian semua ada lah. dgn tak cukup rehat, tak cukup tido, melayan karenah haziq, mcm2! kt kg pun tak dpt tlg2 mak buat keje rmh sgt. kesian mak!

hari isnin sekali lg bawa haziq ke klinik sbb timbul rashes kt celah kelengkakang. spot blister bertambah kt jari tp taklah byk. msh tak nak mkn. again, doktor (bkn doktor yg sama) kata confirmed bkn hfmd. lega mmg legaaaaa tp still wonder apa yg sebabkan haziq mcm tu sbnrnya. tekak haziq merah & penuh dgn ulser. doktor bg ubat baru utk demam & antibiotik. hana pun amik ubat sekali sbb dh mula selsema & mild fever (mungkin berjangkit dr haziq). alhamdulillah, hana aktif mcm biasa. mlm tu haziq dh blh tido awal tp berbuai. pelik kan, kt kl lgsg tak diajar tido dlm buai tp bila blk kg suka masuk buai. tp start tgh mlm dia meragam lg sampai nk masuk subuh :(

the next day (selasa), haziq dh mula aktif semula, ketawa, main2 dgn kak hana. bg haziq taufufa sejuk hbs 3 suku dia mkn. alhamdulillah, nmpk dh perubahan. masa tu kan ibu rasa nk nangis sbb happy sgt2 tgk haziq dh mula nk mkn. mak rebuskan jagung ada la bbrp butir dia mkn. ni haaaa... anak bujang saya yg bikin ibu gundah gulana sejak 3-4 hari. comot air liur meleleh je mcm baby nk tumbuh gigi hehe. kak hana biasalah dgn aksi ceria. pegi pasar sbk nk belon dora.


haziq dh makin kurus ni! tp doktor kata bdk2 ni tak kisah lah kurus ke gemuk ke yg penting sihat. nnti anak montel2 sgt takut jd kes obes plak kan.

suka ibu tgk anak2 ibu berkasih syg mcm ni. tp klu time berebut toys atau basikal (pada hal dh ada sorg seketol tu) sampai keluar suara petir ibu ni hahahhaaaaa

mlm kelmarin blk kl. masuk2 je tol sg besi jln jam sgt2. dr tol ke kuchai lama je amik masa sejam! trs eddy bawa mkn steak kt station 21, bangsar. dh lama tak mkn kt situ. igtkn diorg tak meniaga waktu mlm. pasni tak yah jauh2 gi keramat klu teringin mkn western. gmbr takde sbk lyn haziq yg dh melasak.

smlm gi keje pn hati tak tenang. teringat mcmn la keadaan haziq kt taska. yelah, bila dh ramai2 ni pembantu taska tak dpt la nk fokus kt haziq sorg. diorg kata haziq ok je takde lah meragam & msh tak nak mkn. cuma time nk bg mkn ubat tu je lah ssh skit. mlm td mkn taufufa beli kt psr mlm pun hbs separuh je. dh mula nk kudap2 coco crunch tp slow2 je. nmpk ibu mkn nasi ayam dia pun join 2-3 suap. haziq cpt sembuh yea!


9 comments :

lia said...

Haziq, cepat sembuh ya... acik doakan...

Lelaki Ini said...

haziq..
jgn susahkan mama k!

yanie anuar said...

ziarah..i follow..

watyz said...

sian kan bila anak2 x sihat. anak aty tu pon tgh demam on off sbb rasa2 nye nak tumbuh gg kot...

Afne said...

tq lia.

Afne said...

lelaki ini, haziq tak susahkan ibu. utk anak ibu sanggup buat apa je.

Afne said...

hi yani, tq 4 following. nnti saya gi blog awak plak yea ;)

Afne said...

tu lah aty, ssh hati btl kita dibuatnya. moga anak2 kita cpt sihat.

~ana~ said...

tu la kan afne, x senang duduk kita bila anak2 x sihat ni...ajmal dgn aqil pun tgh x sihat...demam yg yg br ok yg lain2 x ok lg..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...