Thursday, December 22, 2011

Nyah Kau... Kelemumur aka Dandruff!

untunglah sesapa yg takde masalah rambut langsung kan. mcm kes afne (mcm lah kes ko bsr sgt!) bbrp bln lps bersalin diserang keguguran rambut. ini btl2 kes bsr sbb seram tgk rambut gugur merata lantai. btw, keguguran rambut mmg proses normal akibat perubahan hormon slps bersalin.

potong rambut pendek sekadar mengurangkan jumlah rambut yg gugur tp tak menyelesaikan masalah. atas saranan bbrp org sahabat, afne try brand himalaya.


masa try dulu botol dia domok skit takdelah bentuknya seksi mcm design br ni hehe.. mula2 tu ok la kurg rambut gugur tp lama2 timbul plak masalah kelemumur. then tukar ke anti dandruff tp nmpknya tak memberi kesan :(


hari2 dok dgr iklan dlm radio akhirnya terpengaruh juga nk mencuba. tak tau la tmpt lain ada jual ke tak tp afne beli kt guardian. masa tu tgk yg ada cap merah & hijau je.


mak tanjat tgk rege dia tp nk bg hilang kelemumur punya psl, amik botol 200ml (tu je yg nmpk plg bsr) trs byr... katanya 99% claims selsun is effective kan?!



setelah bbrp bln gunakan syampu ni, alhamdulillah hilang masalah kelemumur & gatal kulit kepala. seronok bkn kepalang! 1st week pakai pun dh nmpk perubahan. time lumur syampu ni rasa sejuk je kulit kepala sbb ada menthol & ada bau herba skit tp takde lah busuk ke hape. buat masa ni continue je lah pakai tkt nnti bila stop dtg blk kelemumur bermaharajalela atas kulit kepala. rasa2nya rambut gugur pn dh kurg. yippiyippiyeaaaaaaaaaa

p/s : entry tertunggak sekian lamanya.


12 comments :

Huda~Banny said...

oh...elok eh sensu blue ni? nak cuba gak....sejak dua menjak ni ada kelemumur!...bengang betollah..mcm2 syampu dh cuba.....harus beli petang ni juga!! hehe

Lelaki Ini said...

sy pun ada mslh rmbut gugur..
adeyh2!
tapi tak bersalin pun

lia said...

bley try...

rambut aku da stok nak botaks hu3

lydzar said...

salam, saya pon buat entry pasal shampu semalam. memang stress kan dgn dua masalah ni, hairfall dan scalp...hopefully kita sama2 dpt atasi masalah ni :D

Afne said...

ude, mmg best pakai syampu. yg akak beli cap merah tu kan sejuk je pakai. mula2 ada bau herba skit tp pastu ok je :)

Afne said...

lelaki ini, rambut gugur ni berkaitan dgn hormon. stress pun blh jd jugak.

Afne said...

lia, umur makin meningkat lg cpt gugur kot kan? nk kata 100% syampu yg blh elakkan masalah gugur mmg takde la.

Afne said...

lydzar, rambut gugur ni mmg ada jodoh la ngan kita hehe. biasalah kan bila dh beranak pinak ni, hormon kejap up & down. hilang rambut gugur then dtg kelemumur plak haiiihhh

rossysweety said...

aku ingatkan botol clorox tadi...kekekeke..
wei , utk rambut gugur ada tak??

~ana~ said...

afne, mn komen ana semalam kat entry ni...waaaaa...

eh ni medicated erk...boleh try la...skrg ni ana guna shampoo himalaya tu je..tp pakai one set sekali dgn minyak yg dlm tiub dan bekas bulat tu jugak.....

Afne said...

kak ros, ko gi cari arr kt farmasi.

Afne said...

ana, komen yg mana? takde pun dlm awaiting moderation? pelik arr

a'ah ni khas utk kelemumur & gatal kulit kepala. pada afne ok tp tak sure la berkesan kt semua org ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...