Tuesday, February 28, 2012

Lontong Goreng

waduh waduuuhhhh.. kegatalan tgn share gmbr ni kt fb pg smlm menyebabkn kwn2 komen minta resepi. afne terkejut sbb ada antara korg2 yg tak pernah mkn/rasa lontong goreng. nk kata asal usulnya dr org jawa.. tak juga. org johor tau kot lontong goreng cos afne dr kecik dh merasa mak masakkan lontong goreng. fyi, cara memasaknya sama sejibik cara nk msk nasi goreng. tak caya?? k lah.. nah amik resepi


bahan2 ;
- bbrp biji bwg merah
- bbrp biji bawang putih
- ikan bilis (afne suka bubuh lbh skit bg rasa lemak2 gitu)
- sedikit belacan/udang kering
- cili api/cili boh
- sedikit kicap
- potongan ayam (blh tambah udang, sotong, daging lembu)
- nasi impit (dipotong dadu)
- telur
- sayur2an (ikut suka nk bubuh mix vege segera tu pun blh)

cara2nya ;

  1. tumbuk lumat bwg merah, bwg putih, ikan bilis, belacan, cili api (klu guna cili boh masukkan masa tumis tu lah ye). buat bumbu mcm nk buat nasi goreng.
  2. tumiskan bumbu sampai naik wangi. masukkan cili boh & kacau sampai msk.
  3. masukkan kicap & potongan ayam/udang/sotong/daging. biarkan msk.
  4. masukkan nasi impit & kacau rata.
  5. masukkan telo & kacau rata. perasakan, klu kurg masin bubuh le garam.
  6. masukkan sayur2an.
haaa... kan dh ckp sng mcm nk buat nasi goreng. sedap mkn panas2 ni. taburkan skit bwg goreng lg best!

k, harap korg berpuas hati dgn resepi yg senang bangat ni. cuba.. jgn tak cuba ;)

p/s : uwaaaaaaaa.. nk lontong goreng yg mak msk!


12 comments :

~ana~ said...

kat cafe ofis ni pun ada menu ni tp x pernah try..heh3x..

Afne said...

buat sendiri je ana, puas hati :)

iduraz said...

kiter pon tak pernah rasa, cuma penah dengar jer..nampak sedapp..leh try nanti nih

Afne said...

iduraz, pasni blh cuba mkn. sng je msk nya ;)

Amiizaa2001 said...

afne: 1st time kak meija tgk lontong goreng:)

Afne said...

kak mieja, cuba la msk utk anak2 akak :)

ijan said...

Jangan tak caya, saya pun salah seorang, tak pernah rasa lagi. hehehe... suka part yang 'nah resipi' tu. hihihi. :D

Masya said...

serius tak pernah makan... buat lagilah.. macam menarik ni.. bolehlah cuba bile ade kesempatan nanti kan.. tq share...

mama_umar_maryam said...

oohh..blh try nih,aku pon blm pnh rase lontong goreng nih

Afne said...

ijan, cuba lah msk. mcm nasi goreng juga cuma bhgian dlm kiub nasi tu tawar skit. afne suka lbhkn ikan bilis biar rasa lemak2 masin. tak suka masin garam ;)

Afne said...

masya, cuba.. jgn tak cuba tau hehe

Afne said...

zet, ko ni jawa tak cukup syarat ekekekkkk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...