Monday, July 16, 2012

Tahlil/Yasinan

hari sabtu awal bln aritu, mak ambil giliran tahlil org perempuan. time2 sblm bulan puasa ni mmg penuh sabtu ahad org tempah buat yasinan (tahlil/kenduri arwah).

org lain sbk rewang kt dapur, ni 3 org bdk yg sbk riuhkan rmh. ehh.. bapak bdk pn sama! makin gelap si bapak budak tu. mana taknya, masa free asik ngadap kayu golf je.




utk bungkusan berkat, msk nasi ambeng. tp zaman skrg dh modern, semua sumbat masuk polisterin. menu utk tahlil, laksa penang & soto. sup ayam lupa nk snap daaaaa...






 tgk sambal kicap ni tingat kak ros & kak efa

mak buat talam cendol, order karipap & keria. the rest, jiran2 & makcik2 yg bg. syukur alhamdulillah, murah rezeki mcm2 kuih yg ada.


 puteri ayu

dodol wajik sirat 

talam cendol. klu org tak tau mesti igt lepat pisang/ubi 

 keria

karipap 

 abok-abok

 kek marble

 pulut inti

 puding jagung

 air oren

 pembantu2 tak bergaji





sempat bergambar dgn abah & the kids. sapa kata saya dh gemok sejak ddk kg?! gmbr di atas membuktikan anda salah hahahaaaa... (soh haziq cover perut boncit ibu) tp muka maintain tembam ekekekkkkkk.

segan lak kan nk snap gmbr org tgh yasinan. kejap2 gi hall join, kejap2 gi dapur check semua ok ke tak. hari sabtu ni dh mula puasa. cpt btl masa berlalu kan?!


16 comments :

Masya said...

menu² tu biat saya kecur lagi² laksa.... bil;e nak ramadhan masing8 amik keberkatan buat majlis bacaan yassin kan..

inazamri said...

wah mcm2 menu sedap2 belaka.Akak kalau balik kg mesti nak cari nasi ambeng.Wkend baru ni pun byk jemputan kenduri tahlil dikejiranan akak.Kenduri tahlil kg akak semlm tak balik pun coz nak balik dah raya nnt.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

aah nmpk muka afne berisi sket .. suka menu2 dia .. menu jawaaa ;-)

nur anis said...

weekend hari tu memang banyak kenduri tahlil kan..

lia said...

afne, talam cendol tu menda? ingatkan agar2 cendol...

iduraz said...

sedapnya menu..laksa kgemaranku...

mama_umar_maryam said...

aku aim sambal kicap tu hah..hahahaha

Afne said...

masya, caya tak afne sampai tak sempat nk mkn soto tu. esok lusa mintak mak buatkan lah hehe

Afne said...

kak ina, tu lah dkt2 nk puasa ramai org buat tahlil/kenduri ngirim arwah. sini dh ssh nk mkn nasi ambeng atas dulang bubuh daun pisang. bila igt2 ishhh sedapnya!

Afne said...

menu jawa lah the best bila bab2 kenduri ni hehe..

a'ah muka dh tembam tp eddy tak kasi kurus camne?!

Afne said...

anis, tu weekend last sblm kita puasa sabtu ni. cpt kan dh nk masuk ramadhan.

Afne said...

lia, biasanya org bubuh kt talam utk kukus tp mak aku ni terlebih rajin bubuh dlm daun pisang bg wangi. ala... dia mcm kuih talam tepung beras cuma bubuh cendol. ishhh sedap la bila igt2.

Afne said...

iduraz, mkn laksa tu bubuh potongan nenas sedapnya...

Afne said...

zet, tu sambal kicap power mak aku. takde sapa blh challenge. berasap telinga mkn hahahaa

watyz said...

o.. afne dh balik dok kg la ni yer.. lauk n kuih2 tu sume memikat hati ai.. huhuhu...

Afne said...

aty, camne nk ckp ekk.. afne kan mc 2 mggu aritu trs amik cuti tanpa gaji sampai last day service 24/07 ni. ni kira dh ddk rmh le membesokan bdn ekekekkkk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...