Friday, October 19, 2012

Main Masak-Masak

bila masterchef iaitu mak kesayangan saya pergi haji, jd kena main msk2 sendiri kt rmh. mcm2 la ekperimen yg dibuat yg mana suami, anak2 & adik2 yg menjadi mangsa kena mkn hahahahaaaa

jom tgk gmbr campur2. ada yg utk breakfast, ada yg utk lunch. time rajin snap la, time kebulor mkn trs tak dan nk pegang hp ekekekekkkkk


fettucini bolognese. mati2 igt ada lg balance spaghetti kt rmh tu yg pi kedai beli minced meat je. blk2 rmh tgk fettucini yg ada. bantai la labu.


nasi goreng campak2 & drummet segera. ni utk breakfast kot.


br bbrp hari mak pegi haji, dh rindu gila2 dgn masakan mak. tu sbb jantung pisang blkg rmh jd korban ditransformkan menjadi jantung pisang msk lemak. bergandingan dgn ikan kembong goreng, ikan masin tenggiri berulamkan timun cicah sambal belacan.



konon2 nk asah skill memasak so buat nasi ayam madu. berpeluh2 goreng ayam supaya tak hangus sbb lumur ngan madu kan. eddy komen ok, blh improve lg tp dia ckp ayam tu sedap hahahahhhh


ni terang2 utk breakfast... roti bakar, grilled sosej, sup cendawan & chicken nugget fingers. yg nk mkn cuma 4 org dewasa & 2 kanak-kanak tp menunya mcm seploh org nk mkn miahahahhahhh


yg atas ni msk bila tak igt dh.. ikan kembung goreng, sotong goreng, telur puyuh msk sambal & sup sayur bubuh cendawan enoki.


dh jd org kg maka byk le selera kg. pucuk ubi petik blkg rmh msk lemak, ayam goreng berempah, ikan masin tenggiri, sambal belacan & ulam petai. 


hari tu tgk pisang tanduk sebelah rmh sdg elok utk dipetik. trs buat kerepek pisang. dpt la 3 balang perggghhhh dia punya penat mcm nk nangis rasanya buat dr pg ke tengahari. br tau ooooo... mcm ni mak rasa penat rupanya huhu 


breakfast kat atas all time fav. ubi godok (rebus) cicah sambal tumis ikan bilis & ikan masin. rasanya korg pn suka kan? tak kira lah utk breakfast ke mnm ptg ke. mkn time hujan2 pekena lak kopi o panas. mantap!


balance pisang tanduk yg buat kerepek tu ada sebatang so biarkan msk kuning then dpt le mkn pisang goreng. dh tu tamak siap goreng jejari keladi. cicah sambal kicap... terbaik der!


ni rindu mak punya psl! pg2 pegi ikan cari ikan buat laksa. try & error, buat kuah pekat2 & komen yg diterima agak memberangsangkn. tq mak tlg ajar. nnti mak abah blk haji nk cuba masakkan utk diorg lak.


breakfast keropok losong plg senang sbb tinggal goreng je hahahaaaaaaaa


asam pedas ikan baung & udang galah goreng. berdebar2 tau x nk msk ikan baung ni. maklum le nk msk ikan sungai bkn blh sebarangan. klu x kena cara jd hanyir dibuatnya. eddy ckp sedap msk lemak cili api atau asam pedas. since hari sblmnya dh buat siput sedut msk lemak cili api, so afne cuba asam pedas. alhamdulillah, nsb baik menjadi :)


ada lg balance udang so msk lah mcm gambo kt atas. jgn tanya tajuk menu apa.... udang msk masam manis sambal bertelo kot hahahahaaaa memandai jek!

last but not least nk tayang maggi kari... blh gitu? hahahaaaa


tipu lah kata takde ponteng masak. saya juga manusia biasa, sesekali dijangkiti penyakit malas. tu yg kekadang bawak bos kecik ngeteh kt kedai...


hari2 dok fikir, apa aku nk msk arini erkkk.... any suggestion my friends??? korg jgn la kasi menu yg susah2 yea ;)


12 comments :

rossy sweety said...

perghh..dah jadi mak-mak ni..huhuhuh...nampak terliur makanan tu,nanti nak serbu rumah ko kat YP arr..

apa ke hal si haziq dah jadi hantu cina tu???

Afne said...

mmg le aku ni mak org cuma skill mak-mak tu yg blm brp nk ada. selama ni dok ngadap je apa mak msk ekekekkkk

haziq bawak buku sticker main tampal2 kt kepala hehe...

:|: TinTa Kibod :|: said...

gulai/kari ikan/ayam/daging..
*tu je terpikir sbb tgk cam takde dlm gmba hehe

Afne said...

ayue, gulai tak brp nk jln kt rmh ni.

Chekgu Azrine said...

Pandai je msk..hehe..bolehla ni lulus 4 flat

~ana~ said...

terliur weh...nak nak bila tgk petai tu..huh...

Afne said...

chekgu azrene, pandai msk yg suka mkn je hehe

Afne said...

ana, petai mmg pembuka selera. tp skrg afne kalah la mkn petai. nnti mula mcm kena angin pening adoooiii

mama_umar_maryam said...

pehhh yg udang galah tu meruntun qalbu sunggoh!

watyz said...

ko ni jahat tau!!!
pepagi gini dh wat aku terliur... ceh!!!

Afne said...

zet, udang galah tu org dh belikan so kena la masakkan hehe

Afne said...

aty, sampai hati ko tuduh aku jahat huhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...